Januari 14, 2016

PIZZA TUNA SEDAP


Alhamdulillah.. Minggu pertama sessi sekolah banyak kertas kerja yang harus dibuat. Rasa blurr je otak mana tidaknya cuti hampir sebulan tak de trainning nak menulis dalam swedish. Bila dah masuk kelas kena buat essey ya ampun terlunggang langgang gramatik entah apa yang kita tulis.
Sedih la bila paper di kembalikan tengok merah je selepas correction.
Bukan sue sorang majoriti dalam kelas pun sama hihihi.. Itulah kalau kita lalai dan ambil mudah konon rasa dah pandai. Sekadar pandai bercakap buat apakan? 
Syukur juga sekurang-kurangkan kita boleh bawa dan bercakap dalam bahasa ibunda mereka. Step pertama yang harus untuk melangkah seterusnya...
Panjang pula mukadimah pagi ni ye.. Kita pun kesuntukan masa kalau minggu bekerja ni apapun sue mengambil kesempatan seketika untuk entri. Homemade pizza yang sue buat semalam untuk dinner kita. 
Sejujurnyanya resepi yang amat mudah dah doh yang  sedap. Sebenarnya untuk doh tak perlulah nak direhatkah lama dan mengembang tapi sekurang-kurangkan 20 minit pun dah memadai.
Kali ni sue rehatkan doh cuma 20 minit memandangkan kita uli pun balik sekolah dan perut lapar teramat so tak dapat tunggu lama. bahan lainnya sue guna apa yang ada dalam peti sejuk je. Resepi doh pizza ala arab sue guna resepi yang sedia ada dan sue tulis sekali lagi untuk memudahkan..Jom..

Resepi yang sedia ada DISINI

PIZZA TUNA
Resepi: Sue Norrman

Bahan Doh
Dapat dalam 4 keping kalau saiz 8 inci
250g tepung roti
1/2 sdm gula
1 sdt garam
1/3 sdt bread softener
1/2 sdt instant yis
1/2 sdt baking powder
140ml air sejuk ais
1/2 sdm marjerin 

(A)
1/4 biji bawang besar - hiris halus/ cincang- ikut suka
1 sdt oregano
2 sdm minyak zaitun

Cara
1) Tumis bahan A sehingga bawang layu dan kuning. Tutup api.
2) Masukan bahan doh kedalam mixer atau bread maker dan tuang bahan tumis tadi dan uli hingga elastik.
3) Biarkan doh naik 2 kali ganda dan tumbuk buang angin.
*Panaskan oven pada suhu 180 degrees*
4) Bahagi kepada 3-4 dan bulat-bulatkan. Tabur tepung di atas doh dan bolehlah di giling, cucuk dengan garpu dan dan rehatkan 5 minit.
5) Sapu sos pizza, tabur bahan-bahan  beserta mozzarella cheese. Bakar 20-25 minit. 5 minit terakhir api atas bawah sehingga cheese cair dan doh keperangan.


TOPPING
Bahan-bahan
1 tin tuna (yang jenis air jgn minyak ye)
50-100g udang halus- rebus dahulu, tos kering
1 tin kecil nanas - ptong segi 3 Cili benggala - secukupnya
Mozzarella cheese secukupnya
Oregano kering sedikit


SOS PIZZA
Bahan-bahan
2 sdm tomato puree
2 sdm sos tomato
1-2 sdt gula
Sedikit garam 
1 sdm minyak zaitun

Cara
Tumis kesemua bahan sos sehingga pecah minyak menggunaka api kecil. 
Tutup api.

SELAMAT MENCUBA!
KRAM

Januari 12, 2016

OVEN GRILLED VEGGIES


Salam sejahtera dan selamat pagi! 
Hari ini sekolah sudah bermula dan masa agak terhad melainkan hujung minggu. Syukur dan tidak terasa cuti sekolah hampir sebulan dan kini beraksi semula. 
Malam tadi sue masak simple dan nak senang masuk semua bahan dalam oven. Rasanya pun sedap yang penting tak membazir kan? Kalau menu begini suami sue memang suka berbanding dengan lauk yang banyak minyak. So.. kita tengok bahan-bahan nya ye..

OVEN GRILLED VEGGIES
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
5 biji kentang - kupas kulit dan potong 8
1 batang lobak merah - kupas kulit dan potong ikut suka
Kobis bunga secukup - potong sedang

(B)
Kobis bunga secukupnya - potong sedang
Cili benggala secukupnya - potong ikut suka
1 biji bawang besar - potong panjang
2-3 sdm olive oil
1 sdt lada hitam - tumbuk kasar
1 sdm parsley - kering atau fresh terpulang
Serbuk paprika sedikit
Garam secukup rasa
Sedikit serbuk perisa

Cara
1) Bahan A - rebus kentang sehingga 3/4 masak dan toskan. Diikuti lobak merah rebus separuh masak dan akhir sekali kobis bunga hanya celur sekejap sahaja. Tos sehingga kering dan ketepikan sekejap.
2) Satukan bahan B dalam bekas besar dan masukan bahan rebusan tadi. Gaul sebati dan masukan kedalam casserole atau bekas tahan panas.
3) Bakar 30 minit pada suhu 170-180C api atas bawah sehingga perang.

SELAMAT MENCUBA!

Januari 11, 2016

KEK BATIK COKLAT SEDAP


Selamat pagi semua!! Hari ini awal entri resepi yang tertunggak walaupun baru 2 hari. Esok sekolah dah bermula takut sibuk memanjang bertambah kerja dan jadi malas dibuatnya.
So.. 2 hari lepas sue buat kek batik coklat yang salah satu kek favourite dari kecik dulu. Banyak versi yang telah dicuba tapi resepi ini tetap menjadi pujaan hihihi..
Resepi asal dari keluarga angkat sue yang kini tinggal di Brunei dan kek ini menjadi salah satu kek yang harus di buat untuk gift kepada rakan-rakan mereka setiap kali perayaan. Rasa yang amat sedap dan kemas sekali bila di potong. Ianya tak melekat atau cair.
Kombinasi milo dan nestum menjadikan rasanya teramat sedap! Cuma kali ini kek sue tak berapa hitam pasal kehabisan browning dan cuma menggunakan pewarna coklat dan itu pun sedikit sahaja yang berbaki.
Sini sue panjangkan resepinya pada yang yang nak mencuba dan pasti ianya memang sedap!! Tak rugi mencuba..

KEK BATIK COKLAT
Resepi: Caroline Chua
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
16 oz mentega
9 oz gula halus

(B) 
10 biji telur ayam A

(C)
4 oz susu pekat manis
5 oz milo
16 oz tepung gandum - ayak dahulu
4 oz nestum ( tidak perlu dikisar)
Browning atau pewarna coklat secukupnya

(D)
400g biskut jejari atau roti marie
Bijan sedikit - goreng tanpa minyak sekejap sehingga perang.

Cara
1) Pukul bahan A sehingga kembang dan gebu/ putih.
2) Kemudian masukan bahan B satu persatu sehingga sebati.
3) Diikuti bahan C satu persatu mengikut urutan dan pukul rata.
4) Tuangkan adunan ke dalam kuali dan masak menggunakan api kecil sehingga adunan pekat dan tidak melekat pada kuali.
5) Akhir sekali masukan bahan D kuar lagi dan tutup api.
6) Masukan kedalam loyang segiempat 9 atau 10 inci. Tekan dengan sudu untuk meratakan permukanan. 
7) Biarkan sejuk dan boleh di masukan ke dalam peti sejuk untuk mengeraskan kek sahaja.

SELAMAT MENCUBA!

KRAM


Januari 09, 2016

PAI STRAWBERI YANG SIMPLE DAN SEDAP


Hari ni seperti biasa cuaca masih sejuk gilerr.. seminggu ni dah temperature minus dan bersalji. Dalam kesejukan seronok juga tengok salji. macam jakun je setiap kali snow hihihi. 
Kemana je nak pergi teramatlah terbatas kalau snow tebal. Memang tak syok nak jalan-jalan tapi kalau tak keluar asyik nak makan je. Sejuk gini memang perut asyik berkeroncong minta diisi.
Pai ni cerita malam tadi.. sue buat pasal malas nak masak untuk dinner. Resepi yang teramat mudah dan pasti sedap!! tak caya cuba k. Pastry nya sue olah sendiri dan tak payah giling atau sejuk bagai.
 Kalau ada tetamu datang boleh aje buat segera. Masa membakar pun tak lama yang penting stok buah frozen ada stok. Ni pun sue guna strawberi frozen yang dah defrost terlebih dahulu. Manakal vanilla sos sue guna yang instant vanilla whipping cream. Insyallah sila lah cuba kalau nak tau sedap ke dak ye hihi..

PAI STRAWBERI
Resepi: Sue Norrman
Bahan-bahan
(A)
180g tepung gandum
80g gula kaster
1 sdt serbuk penaik
1/4 sdt garam

(B)
170g mentega/ marjerin - cairkan

Filling
300-500g strawberi - belah 4
80g gula kaster
Serbuk kulit kayu manis sedikit

Cara
*Panaskan oven pada suhu 170 - 180C api atas bawah*
1) Satukan bahan A dan ketepikan.
2) Panaskan bahan B dan tuang terus ke dalam bahan A.
3) Gaul sebati sehingga suam dan terus letakan kedalam pie plate 9 inci.
4) Tekan dengan garpu sehinga rata.
5) Tabur strawberi diikuti gula dan serbuk kulit kayu manis.
6) Bakar selama 20-30 minit sehingga keperangan.

SELAMAT MENCUBA!

 KRAM

YELLOW PEAS SOUP


Selamat siang dan Assalammualaikum..
Alhamdulillah kini masuk minggu ke-2 dalam bulan Januari 2016. Tak terasa begitu cepat masa berlalu. Pejam celik nanti dah ke penghujung tahun lagi.
Hari ni baru berkesempatan entri resepi yang sue masak hari khamis lepas.
 Di sweden makan GULA ÄRTSOPPA merupakan salah satu menu khas yang harus ada pada setiap hari khamis. 
Tidak kesah lah nak masak cara apa pun yang penting ianya dijadikan sup. Sue pun suka makan sup ni tapi masak ikut citarasa sendiri.
Ianya dari GULA ÄRTER tau yellow peas yang di rebus sampai empuk tapi sue guna pressure cooker je untuk menjimatkan masa dan mudah.
Kalau sue dan suami biasa makan sup ni dengan roti tapi sue lebih suka cicah ala cream sup gitu dan cepat kenyang.
 Kalau ada yang nak mencuba silakan..

YELLOW PEAS SOUP
Resepi: sue Norrman

Bahan-bahan
(A) 
1/2 biji sedang bawang besar - cincang
1-2 sdm mentega/ marjerin / minyak zaitun

(B)
1 mangkuk sedang brokoli - potong kecil
1 /2 sdt daun thyme kering

(C)
1 cawan yellow peas - rendam semalam
2-3 cawan air - terpulang pada pekat yang di sukai 
1 ketul kiub ayam
100ml whipping krim
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit serbuk paprika 
Sedikit serbuk lada hitam

Cara
1) Tumis bahan A sehingga bawang layu dan masukan bahan B. Tumis sehingga brokoli keperangan.
2) Kemudian masukan bahan C dan rasakan secukupnya.
3) Masak sehingga peas empuk dan tutup api.
4) Guna hand blender dan kisar hingga hancur dan pekat. 

P/S: Kalau ianya terlalu pekat boleh tambah air panas lagi dan masak lagi atas api. Rasa sekali lagi ye.

SELAMAT MENCUBA!








Januari 07, 2016

RASSAM TELUR YANG MUDAH DAN SEDAP


Salam sejahtera!! Pagi yang teramat sejuk dan bersalji. Seminggu ni dah suhu minus dan awal pagi tadi -12 celcius tapi sekarang alhamdulillah menurun sikit ke -8 celcius tapi masih sejuk.
Bila cuaca sejuk begini memang anak tekak nak makan yang panas-panas kan? So jadilah rassam kita makan dengan nasi panas wallah memang sedap!
. Ni kali yang ke-3 dah sue buat dan baru berkesempatan nak entri. Memang rasa yang cukup menyelerakan. Jom tengok resepi..

RASSAM TELUR
Resepi: Zaliedana
Oleh: Sue Norrman
Sumber: KAK LINAPG
Sumber: DAPUR MADIHAA

Bahan-BAHAN

(A) 
  2 Biji Telur (Leh juga guna ikan talang masin)
 
Bahan Tumbuk
1 Sdt Jintan Putih
½ Sdt Lada Hitam
2 Ulas Bawang Putih
 4 Biji Bawang Merah
Daun kari secukupnya 


(B)
  2@3 Tangkai Cili Kering Dipotong dlm 1 inci
     ½ Sdb Pati Asam Jawa @secukup rasa (mmg kena da rasa masam2 cikit ya)
     ½ Kiub Pati Ayam
    Air Secukupnya (Kalo nak lbh kuah letak lebih)
     Garam Secukup Rasa
     Minyak Utk Menumis
     Serbuk Kunyit (Optional, utk nmpak warna cantik cikit)
 
  P/S: Kalau nak pedas boleh tambah cili padi 


Cara 1) Tumis bahan tumbuk dengan sedikit minyak
2) Masukkan daun kari dan tumis hingga pecah minyak dan naik bau.
3) Masukkan semua bahan B dan kuar sehingga kuah mendidih. Masukan telur sebiji-sebiji kedalam kuah
4) Biarkan sehingga telur masak dan kuning telur keras..Seimbangkan rasa, tutup api.
5) Memang sesuai dihidangkan dengan nasi putih,ikan masin n papadom. 

SELAMAT MENCUBA!

Januari 05, 2016

PAJERI NENAS YANG SEDAP


Cerita semalam.. Lama benar rasanya tak masak pajeri nenas ni dan bila nampak nenas berlambak time christmas hari tu kita pun terikut membeli. 
Bila dan sampai rumah macam-macam set dalam kepala nak buat itu ini tapi akhirnya pajeri yang menjadi.
 Masih bersisa 3 biji nenas lagi dan tunggu sehari dua ni kira nak buat jem untuk tart. Itu pun kalau rajin lah kalau cik 'M' melanda alamatnya jadi kerabu kot.
Pajeri ni salah satu fave sue tak kira apa jenis pajeri memang sue suka lebih-lebih lagi kalau menggunakan terung.
 Makan lauk ni dengan sambal belacan atau ikan masin pun dah cukup. nasi kena masak lebih lah gamaknya hihihi lebih-lebih lagi time sejuk begini. Pajeri ni kalau dah 2-3 hari semakin sedap rasanya dan duk makan yang sama pun tak membosankan. Itu citarasa sue lah ye..
So untuk resepi jom kita tengok..

PAJERI NENAS
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
1 biji nenas saiz sedang - potong segitiga dan jangan nipis. Buang pulo keras d tengah sedikit ye
1 batang kulit kayu manis 
2 kuntum bunga anis
2-3 biji buah pelaga
5 kuntum cengkih
1-2 helai daun pandan - simpul 
Air secukupnya untuk merebus - anggaran 1/2 paras nanas

Bahan Kisar
6-7 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
2 biji buah keras
1/2 sdm udang kering yang sudah d rendam

(B)
1/2 - 1 sdm cili giling 
2-3 sdm serbuk kari daging babas
1/2 sdt serbuk kunyit
Sedikit belacan - anggaran sebesar hujung jari halus

(C)
1 kotak kecil santak pekat*
1 sdm ghee/ minyak sapi*
Garam dan gula secukup rasa
1 keping kecil gula melaka

Cara
1) Rebus bahan A sehingga nanas layu dengan menggunakan api kecil. Ketepikan.
2) Panaskan periuk dan masukan minyak secukupnya dan tumis bahan kisar sehingga layu dan kuning/masak.
3) Kemudian masukan bahan B dan tumis sehingga kari pecah minyak. Pastikan api kecil dan masukan sedikit air rebusan nenas supaya kari tak hangus. Biarkan dalam 10 minit.
4) Bila kari dan cukup masak masukan lebihan air rebusan beserta nanas dan kacau sebati dan masukan bahan C kecuali yang bertanda (*).
5) Rasakan secukupnya manis masin dan masamnya. Lebihkan manis sedikit ye!
6) Bila dan mendidih dan pekat bolehlah masukan santan, biarkan mendidih dalam 3 - 5 minit dan tutup api. Masukan ghee dan kuar sebati.

P/S :- Kalau nak masukan daun kari boleh aje ye!

SELAMAT MENCUBA!


KRAM

KERABU MANGGA


Alhamdulillah.. kepingin nak makan kerabu langsung juga. Lama sebenarnya menunggu mangga dari thailand ni tapi bila nak beli selalu habis.
 Kebetulan minggu lepas sue ke asean shop dan stok baru sampai dan syukur ada rezeki hari tu. Sayangnya ianya masih belum masak so sue peram dulu bagi kuning baru sedap untuk buat mangga kan?.
Tu dia kerabu mangga sempoi citarasa sendiri je tapi kita nak share juga hihihi.. 

KERABU MANGGA
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
1-2 biji mangga (separuh masak) - cincang
3-4 biji cili padi thai atau cili padi kecil - cincang (nak pedas letak lebih)
1-2 biji bawang merah - hiris sedang halus
1 sdt sos ikan
1 sdt plum sauce 
1 sdt jus limau nipis
Gula secukupnya
Daun ketumbar sedikit - cincang 
Kacang goreng sedikit - tumbuk kasar*
Ikan bilis goreng sedikit*

Cara
1) Satukan bahan-bahan kecuali yang bertanda (*)
2) Rasakan secukupnya dan lebihkan manis sedikit supaya bila bahan lain dah serap ianya akan menjadi sedap.
3) Bila dan nak makan baru masukan bahan yang bertanda (*). 

SELAMAT MENCUBA!



CHICKEN WITH BROWN SAUCE


Selamat pagi!!! Hari ni sue entri awal nanti tengahari nak sambung buat kerja sekolah yang tidur dalam beg sejak cuti bermula. Minggu depan sessi sekolah dah bermula so kerja harus di selesaikan.
Malam tadi sue masak menu simple dan pasti ianya mengenyangkan. Selain dari meatball dengan brown sos ayam pun tak kurang sedapnya cuma kita tak cara bebola. Cuma guna hirisan isi dada ayam dan grill dalam non stik pan bersama butter.. tada.. jom tengok resepi dan caranya..

CHICKEN WITH BROWN SAUCE
Resepi: Sue Norrman

Untuk resepi brown sauce DISINI

Bahan-bahan
2 ketul isi dada ayam - hiris sedang tebal
Mentega/ marjerin secukupnya*
Sedikit serbuk lada hitam
Sedikit garam

Cara
 1) Sebatikan bahan-bahan kecuali yang bertanda *.
2) Guna non stik pan dan cairkan mentega dan masukan isi ayam dan masak sehingga kekuningan dan air ayam keluar. Guna api kecik dan balik-balikan.
3) Angkat dan letakkan de lama pinggan. Mentega selepas masak ayam jangan di buang dan ianya boleh digunakan untuk membuat brown sauce.
4) Bila brown sauce dah siap, masukan semula isi ayam tadi dan masak lagi menggunakan api kecil dalam 5-8 minit dan tutup api.
5) Boleh lah dihidang bersama salad dan kentang rebus.

SELAMAT MENCUBA!

Januari 03, 2016

CHEESY CHICKEN CALZONE


Assalammualikum dan Selamat Tahun baru 2016!! Alhamdulillah dan dapat bertemu lagi kita pada tahun baru 2016.
 Baru berekesempatan mengadap pc hari ni. Lately memang busy ke dapur dan mengemas barang yang belum habis di keluar sepenuhnya. Hari ni kita lunch + dinner dengan calzone atas permintaan somi. 
Makan sebiji pun dan cukup bagi sue. Cepat kenyang macam makan pizza juga. Sebenarnya sama je kan memang dari keluarga pizza cuma keunikannya di lipat macam karipap gitu.
Inti nya sue guna resepi bolognese dan tambah cendawan dan sedikit isi ayam yang telah di rebus. Yang pasti ianya mencukupi citarasa anak tekak hihi. So mai tengok resepi nya ye..

CHEESY CHICKEN CALZONE
Resepi: Sue Norrman

Untuk resepi inti DISINI
Untuk resepi sos sapuan pizza DISINI

Bahan doh
(Anggaran dapat dalam 4-5 biji kalau saiz sedang kecil)
(A)
120ml susu segar
2 1/2 sdm mentega/ marjerin

(B)
200g tepung roti
1/2 sdt garam halus
1 sdt gula
1 sdt instant yis

(C)
Cheddar atau mozzarella parut secukupnya
1 biji telur untuk sapuan dan melekat doh

Cara
1) Panaskan bahan A sehingga mentega cair dan ketepikan sebentar sehingga suam.
2) Masukan bahan B ke dalam bread maker atau mixer. Gaul sebati dan masukan bahan A tadi sedikit-sedikit sehingga kalis dan uli sehingga elastik dan lembut.
3) Rehat 40 minit sehingga doh naik 2 kali ganda. Tumbuk dan buangkan angin.
*Panaskan oven pada suhu 160C api atas bawah*
4) Bahagi doh kepada 4-5 dan bulat-bulatkan. Giling doh sedang nipis, sapu sos pizza sedikit pada sebelah bahagian sahaja dan letak initi serta tabur cheese.
5) Sapu di keliling permukaan dengan telur dan lipat. Tekan-tekan supaya tak tebuka dan boleh di kelim atau tekan dengan garpu. Buat sampai habis dan sapu permukaan calzone dengan telur dan tabur sedikit oregano kering kalau suka. Bolehlah di bakar selama 20-30 miit sehingga perang.

SELAMAT MENCUBA!

 
KRAM

Disember 29, 2015

SPICED FIG CHUTNEY


Assalammualaikum... baru berkesempatan entri pagi ni. Cuaca sekarang teramat sejuk dan nak buat kerja pun malas. Kalau boleh memang nak tidur dan relax tapi banyak lagi kotak2 yang menunggu.
Chutney ni sue buat christmas eve lepas bila teringin nak makan dengan roti untuk sarapan. Tiap pagi sue makan ni dan buat ratah gitu je pun sedap. Rasanya tak terlalu manis dan ada rasa masam lemon dan oren. Sedap tau!

SPICED FIG CHUTNEY
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
500g buah fig/ buah tin kering - rendam dalam 4 jam biar lembut dan potong sedang (buang tangkai yang keras/ jambol)
3 - 4 biji buah oren sunkist - potong dadu kecil
1/2 biji lemon - potong dadu
400 ml air
2 batang kulit kayu manis - saiz kecil

(B)
900g gula kaster (kalau guna gula pasir boleh kurangkan)

(C)
150g kacang walnut - cincang
1/2 - 1 sdm citrid asid (kalau tak ada abaikan)

Cara
1) Rebus bahan A dalam 20-30 minit sehingga kulit lemon dan sunkist lembut. Kalau nak cepat boleh guna cara steam pressure.
2) Bila dah lembut masukan bahan B dan kacau sehingga gula larut dan sebati. Biarkan masak menggunakan api kecil sehingga pekat. Pastikan ianya tidak hangus.
3) Akhir sekali masukan bahan C dan kacau sebati dalam 5- 10 minit dan tutup api. Biarkan sejuk sepenuhnya dan boleh lah di masukan kedalam botol.

Pesanan:-
Untuk citrid asid boleh beli di kedai jula barang2 kek. 


SELAMAT MENCUBA!


 KRAM




Disember 22, 2015

DAIM SOFT COOKIES YANG SEDAP


Salam sejahtera semua! Pagi ni kita entri awal nanti petang nak keluar beli barang. Biskut ni sue buat malam tadi dan merupakan salah satu biskut yang paling sue suka. 
Ranggup di luar dan lembut pada tekstur dalamnya. Bahan-bahan pun tak banyak dan mudah sekali. Topping nya sue letak coklat daim dan bila dan sejuk coklatnya menjadi crunchy. 
Sebenarnya boleh aje letak apa coklat atau jem yang kita suka tapi sue lebih suka letak daim.
Kalau nak rasa kena buat tau! dan pasti tak menghampakan. Lebih syiok bila jadi kudapan depan tv sekejap je habis.


DAIM SOFT COOKIES
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
350g mentega - cairkan dan biarkan sejuk seketika.

(B)
350g tepung gandum
2 sdt serbuk penaik
2 sdm tepung susu
1/2 sdt gula vanilla - kalau tidak ada boleh skip
150g gula kaster 

Coklat daim -. patah kecil untuk topping
Papercup secukupnya

Cara
*Panaskan oven pada suhu 180-200C bergantung pada oven masing-masing*
1) Satukan bahan B dan tunag bahan A. kuar sebati dan rata.
2) Ambil doh sebesar bola pingpong atau kecil sedikit dan bulat-bulatkan. Masukan kedalam papercup.
3) Letak coklat daim di atas doh dan bolehlah di bakar selama 10-15 minit api atas bawah.

* Biskut bila dah masak memang lembut dan biarkan sejuk baru ianya garing di luar*

SELAMAT MENCUBA!

 KRAM


KUIH TALAM PANDAN YANG LEMBUT


Alhamdulillah... kejadian yang sangat memuas hati dan rasa yang cukup lemak dan lembut. Ini hasil eksperimen kita malam semalam. Teringin nak makan kuih talam pandan yang lemak dan sue cuba olah sendiri dengan sedikit basic yang sedia ada DISINI.
Walaupun menggunakan daun pandan frozen rasanya masih segar dan sue tambah pewarna dan sedikit pandan paste lagi untuk mencantikkan warna hijaunya.
Memandangkan kita berdua je di rumah so sue buat dalam kuantiti sikit tapi bila dan masuk santan apa semua menjadi banyak juga. Seeloknya menggunakan loyang 9 inci supaya tak terlalu tinggi. Sue guna loyang 8 inci dan agak tinggi dan tak berapa menarik..



KUIH TALAM PANDAN
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan (Loyang 9 inci)
Lapis bawah (putih)
1 gelas tepung beras
3/4 gelas tepung ubi
1 sdt gula
1/2 - 1 sdt garam - rasa masinnya terlebih dahulu
1 gelas santan cair - untuk bancuhan dalam tepung 
2 1/2 gelas santan pekat - masak mendidih sekejap. (Jangan sampai pecah minyak.)

Lapis atas (Pandan/ hijau)
1 gelas tepung beras
1/2 gelas + 2 sdm tepung ubi
3 sdm tepung hoon kwee (putih atau hijau)
200g gula pasir/kaster -  agak-agak ye sebab sini gula nya tak manis so sue guna dengan kuantiti yang cukup rasa.
5 helai daun pandan + 100ml air - kisar dan ambil jusnya.
1gelas santan cair - untuk bancuhan dalam tepung
2 gelas santan pekat -  masak mendidih sekejap. (Jangan sampai pecah minyak.)
Sedikit pewarna hijau
Pandan paste sedikit kalau suka

Cara
*Panaskan pengukus terlebih dahulu*
1) Lapis bawah - Sebatikan tepung, garam dan gula bersama santan cair. Kemudian masukan santan yang telah di masak dan gaul sebati. (adunan memang agak pekat ye jangan tambah air lagi). Sapu loyang dengan sedikit minyak dan lapik dengan plastik. Sapu lagi sedikit minyak atas permukaan plastik dan tuangkan bancuhan tepung tadi. Letak surat khabar atas permukaan pengukus atau bungkus dengan kain pada penutup pengukus. Kukus selama 15-20 minit dan bolehlah membuat adunan lapis atas.
2) Lapis atas - Cara bancuhan yang sama seperti lapis bawah dan kukus selama 25-30 minit sampai masak.
3) Setelah kuih masak harus disegerakan membuka penutup supaya air tidak menitik pada kuih. Biarkan sejuk sepenuhnya dan bolehlah di potong.

*Kalau cara sue lebih suka mengguna surat khabar agak tebal dan ianya serap wap dan air tidak lambat menitik*

SELAMAT MENCUBA!

KRAM




Disember 17, 2015

BUN COKLAT DAN CHEESE


Assalammualaikum... Pagi ni lega sikit dapat entri yang dah seminggu KIV. Teringin sebenarnya nak makan coklat bun lebih-lebih lagi sekarang cuaca semakin sejuk dan perut sentiasa berkeroncong. 
Resepi sue guna resepi bun dari sahabat yang dulunya bun ni jadi gempak dan fenomena di FB. Siapa lagi kalau bukan dari Puan LYDIA HONEY dengan bun sarang lebahnya. 
Teksturnya memang tak di nafikan tersangat gebu dan lembut.
 Kali ni sue ubah sikit dan tambah creame cheese, susu tepung dan serbuk koko juga coklat paste. Sedap juga makan ketika masih panas dengan susu segar.
Resepinya sue kongsikan sekali lagi ye..


BUN COKLAT DAN CHEESE
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
1/2 sdt dry yis
1 sdm gula
1/2 cawan air suam +-

(B)
2 cawan tepung gandum 
1/2 - 1 sdm serbuk koko
1 sdm tepung susu 1/4 Sudu teh garam
½ sudu teh baking powder
1 sudu besar gula pasir (Sue tambah)

(C)
¼ cawan plain yogurt, suhu bilik (sue guna 1 sdm)
1 sdm creame cheese (sue tambah)
1 sdt coklat paste
¼ cawan minyak sun flower

 1 biji telur C + sedikit susu cair/ air untuk sapuan atas roti.
Cara
1) Larutkan bahan A dan rehatkan 5-10 minit sehingga yis berbuih.
2) Dalam mangkuk adunan atau BM satukan bahan B dan masukan bahan C dan bahan A tadi.
3) Uli sehingga elastik dan rehatkan 30-45 minit sehingga naik 2 kali ganda.
4) Tumbuk doh untuk membuang angin dan bolehlah di timbang 30-40gm dan bulat-bulatkan.
5) Letak dalam paper cups atau loyang terpulang dan rehatkan lagi dalam 30 minit sehingga naik 2 kali ganda.
*Panaskan oven pada suhu 180-200C api atas bawah*
6) Sapu telur tadi atas roti dan tabur sedikit coklat chip kalau suka dan bakar 15-20 minit sehingga masak.
7) Keluarkan dari oven dan sapu sedikit mentega supaya bun berkilat dan takj keras permukaannnya.


SELAMAT MENCUBA!


Disember 12, 2015

CHOCOLATE NUTELLA FUDGE


Alhamdulillah... ni yang KIV so sekali kita entri bila dah berkesempatan. nanti asyik tunggu dan tunggu memang 'M' melanda.
Pada peminat coklat boleh mencuba resepi ni. Memang sedap buat kudapan dan anak-anak pasti suka. Saya buat pun tak banyak tapiii ni sekali duduk je makan berdua sambil nonton dah habis.
Resepi sue asal dari youtube dan sue kurangkan kuantiti gula pasal dan banyak menggunakan golden sirap. Kalau tak memang tak boleh telan terlalu manis kot. resepi nya di sini ye..



CHOCOLATE NUTELLA FUDGE
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan 
(A)
3 cawan krim putar
1 1/2 cawan golden sirap
1 1/2 cawan gula pasir

(B)  
50 g mentega(salted)

(C)
160 g Nutella
1 sudu teh cuka, 12 peratus

Taburan atas mengikut citarasa sendiri

*Seeloknya menggunakan thermometer untuk memastikan ianya tidak terlebih suhu*
Cara 
1) Didihkan bahan A menggunakan api kecil sehingga 124-125 darjah atau sehingga adunan mendidih pekat (Seeloknya menggunakan thermometer). Masuk bahan B dan biarkan ia masak selama 2 minit. Tutup api dan alihkan dari dapur. 
2) Masukan bahan C dan kacau sebati. 
3) Sediakan loyang sehiempat 6 inci atau loyang untuk membuant roti paun. Alas dengan kertas minyak 2 lapisan dan tuang adunan. Bolehlah di tabur topping mengikut citaras sendiri.
4) Biarkan ianya sejuk pada suhu bilik dan masukan ke dalam peti sejuk untuk beberapa jam sebelum memotong.
5) Bila dan sejuk bolehlah di potong dadu atau mengikut saiz yang di suka.

SELAMAT MENCUBA!

 KRAM


















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...