Salam sejahtera!! Pagi yang teramat sejuk dan bersalji. Seminggu ni dah suhu minus dan awal pagi tadi -12 celcius tapi sekarang alhamdulillah menurun sikit ke -8 celcius tapi masih sejuk.
Bila cuaca sejuk begini memang anak tekak nak makan yang panas-panas kan? So jadilah rassam kita makan dengan nasi panas wallah memang sedap!
. Ni kali yang ke-3 dah sue buat dan baru berkesempatan nak entri. Memang rasa yang cukup menyelerakan. Jom tengok resepi..
RASSAM TELUR
Resepi: Zaliedana
Oleh: Sue Norrman
Sumber: KAK LINAPG
Sumber: DAPUR MADIHAA
Bahan-BAHAN
(A)
2 Biji Telur (Leh juga guna ikan talang masin)
Bahan Tumbuk
1 Sdt Jintan Putih
½ Sdt Lada Hitam
2 Ulas Bawang Putih
4 Biji Bawang Merah
2 Ulas Bawang Putih
4 Biji Bawang Merah
Daun kari secukupnya
(B)
2@3 Tangkai Cili Kering Dipotong dlm 1 inci
½ Sdb Pati Asam Jawa @secukup rasa (mmg kena da rasa masam2 cikit ya)
½ Kiub Pati Ayam
Air Secukupnya (Kalo nak lbh kuah letak lebih)
Garam Secukup Rasa
Minyak Utk Menumis
Serbuk Kunyit (Optional, utk nmpak warna cantik cikit)
½ Sdb Pati Asam Jawa @secukup rasa (mmg kena da rasa masam2 cikit ya)
½ Kiub Pati Ayam
Air Secukupnya (Kalo nak lbh kuah letak lebih)
Garam Secukup Rasa
Minyak Utk Menumis
Serbuk Kunyit (Optional, utk nmpak warna cantik cikit)
P/S: Kalau nak pedas boleh tambah cili padi
Cara 1) Tumis bahan tumbuk dengan sedikit minyak
2) Masukkan daun kari dan tumis hingga pecah minyak dan naik
bau.
3) Masukkan semua bahan B dan kuar sehingga kuah mendidih. Masukan
telur sebiji-sebiji kedalam kuah
4) Biarkan sehingga telur masak dan kuning telur
keras..Seimbangkan rasa, tutup api.
5) Memang sesuai dihidangkan dengan nasi
putih,ikan masin n papadom.
SELAMAT MENCUBA!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan