Salam sejahtera semua! Pagi ni kita entri awal nanti petang nak keluar beli barang. Biskut ni sue buat malam tadi dan merupakan salah satu biskut yang paling sue suka.
Ranggup di luar dan lembut pada tekstur dalamnya. Bahan-bahan pun tak banyak dan mudah sekali. Topping nya sue letak coklat daim dan bila dan sejuk coklatnya menjadi crunchy.
Sebenarnya boleh aje letak apa coklat atau jem yang kita suka tapi sue lebih suka letak daim.
Kalau nak rasa kena buat tau! dan pasti tak menghampakan. Lebih syiok bila jadi kudapan depan tv sekejap je habis.
DAIM SOFT COOKIES
Resepi: Sue Norrman
Bahan-bahan
(A)
350g mentega - cairkan dan biarkan sejuk seketika.
(B)
350g tepung gandum
2 sdt serbuk penaik
2 sdm tepung susu
1/2 sdt gula vanilla - kalau tidak ada boleh skip
2 sdm tepung susu
1/2 sdt gula vanilla - kalau tidak ada boleh skip
150g gula kaster
Coklat daim -. patah kecil untuk topping
Papercup secukupnya
Cara
*Panaskan oven pada suhu 180-200C bergantung pada oven masing-masing*
1) Satukan bahan B dan tunag bahan A. kuar sebati dan rata.
2) Ambil doh sebesar bola pingpong atau kecil sedikit dan bulat-bulatkan. Masukan kedalam papercup.
3) Letak coklat daim di atas doh dan bolehlah di bakar selama 10-15 minit api atas bawah.
* Biskut bila dah masak memang lembut dan biarkan sejuk baru ianya garing di luar*
SELAMAT MENCUBA!
KRAM
Tiada ulasan:
Catat Ulasan