Januari 05, 2016

CHICKEN WITH BROWN SAUCE


Selamat pagi!!! Hari ni sue entri awal nanti tengahari nak sambung buat kerja sekolah yang tidur dalam beg sejak cuti bermula. Minggu depan sessi sekolah dah bermula so kerja harus di selesaikan.
Malam tadi sue masak menu simple dan pasti ianya mengenyangkan. Selain dari meatball dengan brown sos ayam pun tak kurang sedapnya cuma kita tak cara bebola. Cuma guna hirisan isi dada ayam dan grill dalam non stik pan bersama butter.. tada.. jom tengok resepi dan caranya..

CHICKEN WITH BROWN SAUCE
Resepi: Sue Norrman

Untuk resepi brown sauce DISINI

Bahan-bahan
2 ketul isi dada ayam - hiris sedang tebal
Mentega/ marjerin secukupnya*
Sedikit serbuk lada hitam
Sedikit garam

Cara
 1) Sebatikan bahan-bahan kecuali yang bertanda *.
2) Guna non stik pan dan cairkan mentega dan masukan isi ayam dan masak sehingga kekuningan dan air ayam keluar. Guna api kecik dan balik-balikan.
3) Angkat dan letakkan de lama pinggan. Mentega selepas masak ayam jangan di buang dan ianya boleh digunakan untuk membuat brown sauce.
4) Bila brown sauce dah siap, masukan semula isi ayam tadi dan masak lagi menggunakan api kecil dalam 5-8 minit dan tutup api.
5) Boleh lah dihidang bersama salad dan kentang rebus.

SELAMAT MENCUBA!

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...