Alhamdulillah.. kepingin nak makan kerabu langsung juga. Lama sebenarnya menunggu mangga dari thailand ni tapi bila nak beli selalu habis.
Kebetulan minggu lepas sue ke asean shop dan stok baru sampai dan syukur ada rezeki hari tu. Sayangnya ianya masih belum masak so sue peram dulu bagi kuning baru sedap untuk buat mangga kan?.
Tu dia kerabu mangga sempoi citarasa sendiri je tapi kita nak share juga hihihi..
KERABU MANGGA
Resepi: Sue Norrman
Bahan-bahan
1-2 biji mangga (separuh masak) - cincang
3-4 biji cili padi thai atau cili padi kecil - cincang (nak pedas letak lebih)
1-2 biji bawang merah - hiris sedang halus
1 sdt sos ikan
1 sdt plum sauce
1 sdt jus limau nipis
Gula secukupnya
Daun ketumbar sedikit - cincang
Kacang goreng sedikit - tumbuk kasar*
Ikan bilis goreng sedikit*
Cara
1) Satukan bahan-bahan kecuali yang bertanda (*)
2) Rasakan secukupnya dan lebihkan manis sedikit supaya bila bahan lain dah serap ianya akan menjadi sedap.
3) Bila dan nak makan baru masukan bahan yang bertanda (*).
SELAMAT MENCUBA!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan