Assalammualaikum... Pagi ni lega sikit dapat entri yang dah seminggu KIV. Teringin sebenarnya nak makan coklat bun lebih-lebih lagi sekarang cuaca semakin sejuk dan perut sentiasa berkeroncong.
Resepi sue guna resepi bun dari sahabat yang dulunya bun ni jadi gempak dan fenomena di FB. Siapa lagi kalau bukan dari Puan LYDIA HONEY dengan bun sarang lebahnya.
Teksturnya memang tak di nafikan tersangat gebu dan lembut.
Kali ni sue ubah sikit dan tambah creame cheese, susu tepung dan serbuk koko juga coklat paste. Sedap juga makan ketika masih panas dengan susu segar.
Resepinya sue kongsikan sekali lagi ye..
BUN COKLAT DAN CHEESE
Oleh: Sue Norrman
Bahan-bahan
(A)
1/2 sdt dry yis
1 sdm gula
1/2 cawan air suam +-
(B)
2 cawan tepung gandum
1/2 - 1 sdm serbuk koko
1 sdm tepung susu
1/4 Sudu teh garam
½ sudu teh baking powder
1 sudu besar gula pasir (Sue tambah)
½ sudu teh baking powder
1 sudu besar gula pasir (Sue tambah)
(C)
¼ cawan plain yogurt, suhu bilik (sue guna 1 sdm)
¼ cawan plain yogurt, suhu bilik (sue guna 1 sdm)
1 sdm creame cheese (sue tambah)
1 sdt coklat paste
¼ cawan minyak sun flower
¼ cawan minyak sun flower
1 biji telur C + sedikit susu cair/ air untuk sapuan atas roti.
Cara
1) Larutkan bahan A dan rehatkan 5-10 minit sehingga yis berbuih.
2) Dalam mangkuk adunan atau BM satukan bahan B dan masukan bahan C dan bahan A tadi.
3) Uli sehingga elastik dan rehatkan 30-45 minit sehingga naik 2 kali ganda.
4) Tumbuk doh untuk membuang angin dan bolehlah di timbang 30-40gm dan bulat-bulatkan.
5) Letak dalam paper cups atau loyang terpulang dan rehatkan lagi dalam 30 minit sehingga naik 2 kali ganda.
*Panaskan oven pada suhu 180-200C api atas bawah*
6) Sapu telur tadi atas roti dan tabur sedikit coklat chip kalau suka dan bakar 15-20 minit sehingga masak.
7) Keluarkan dari oven dan sapu sedikit mentega supaya bun berkilat dan takj keras permukaannnya.
SELAMAT MENCUBA!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan