Jun 22, 2016

KARIPAP KENTANG RANGUP


17 RAMADHAN SUDAH BERLALU...
Alhamdulillah... selamat berbuka puasa dan kami masih menunggu waktu untuk berbuka 5 jam dari sekarang. Ramai yang sibuk buat biskut dan kek tapi sue sibuk buat kudapan hihihi.. Insyallah seminggu sebelum raya rasa nanti kita buatlah sebiji 2 kek dan biskut. Karipap kampung yang rangup untuk kudapan berbuka semalam lagi pun sendirian di rumah masak apa je lah kan. Lebihan karipap sue frozenkan nanti bila-bila teringin boleh goreng balik. Resepi yang mudah dan kita kelim cara manual je. Kita bukan pakar tapi untuk membantu yang perlu tunjuk ajar boleh lah dan sambil membaiki apa yang terkurang. Step by step sue sertakan .. Jom..




KARIPAP KENTANG RANGUP
Resepi: Sue Norrman

Bahan Inti
300g kentang - kupas dan potong dadu kecil. Rebus setengah masak.

(A)
1/2 biji bawang besar saiz kecil - cincang
2 ulas bawang merah - cincang
1-2 ulas bawang putih - tumbuk halus
Minyak secukupnya untuk menumis

(B)
2 sdt serbuk kari (ikan/ayam)
1/2 sdt serbuk cili
1 sdt udang kering - rendam dan tumbuk halus

(c)
1/3 cawan air

(D)
Garam dan gula secukup rasa
1/2 sdt serbuk perasa



Cara

1) Sediakan bahan-bahan untuk menumis


2) Panaskan minyak dan tumis bahan A (bawang merah, besar dan bawang putih) sehingga kuning.


3) Masukkan bahan B, (serbuk kari dan serbuk cili) kecuali udang kering. Kacau sebati sehingga garing dengan api sederhana.


4) Kemudian masukkan udang kering dan tumis lagi dalam 1 minit.


5) Masukkan bahan C, (air) dan kacau sehingga mendidih.


6) Diikuti kentang yang telah direbus dan kacau rata.


7) Bila dah sebati dan empuk masukkan bahan D, (garam, gula dan serbuk perasa). Kacau lagi dan rasakan secukupnya. Boleh lah di tutup api (Lebihkan manis sikit untuk inti ye!


8) Salin kedalam mangkuk dan biarkan sejuk.



UNTUK KULIT KARIPAP
Bahan-bahan
(A)
250g tepung gandum
1 sdt gula pasir
1/2 sdt garam

(B)
100ml  (+-)  air sejuk petiais

(C)
1 1/2 sdm marjerin/ mentega
3/4 sdm minyak masak
*panas kedua bahan sehingga mentega cair*



Cara

1) Satukan bahan A kedalam mangkuk besar untuk mudah menguli doh. Kemudian masukan bahan B, air ke dalam mangkuk dan kacau sehingga sebati.


2) Beginilah kejadiannya seperti serbuk roti ye.


3) Tuang bahan C yang telah dicairkan ketika masih panas dan kacau dengan senduk kayu sehingga sebati dan suam. 


4) Uli sehingga lembut dan bentuk menjadi doh. Bungkus dengan plastik lutsinar dan rehatkan 10 minit.


5) Doh yang telah direhat tadi di potong tiga untuk memudahkan untuk digiling.


6) Tabur sedikit tepung pada permukaan papan canai, Ambil satu doh dan giling dalam 2-3 mm tebal.


7) Terap menggunakan ring mould terpulang pada saiz yang disuka.


8) Ambil sekeping dan giling lagi untuk membesarkan doh. Sebaiknya giling memanjang sedikit supaya cantik selepas di kelim.


9)  Ambil 1-2 sdt inti tadi dan letak di tengah doh yang telah di giling dan tindih rapi sama rata.


10) Beginilah hasilnya selepas ditindih/ lipat dan picit sedikit di hujung supaya ianya bercantum dan nipis untuk memudahkan mengelim.


11) Ok... picit sedikit di penjuru doh seperti cuping dan lipat seperti gambar di atas.


12) Ulang langkah yang sama seperti dalam bulatan diatas. Part mengelim ni sue pun tak berapa pandai tapi belajar dari pengalaman. Insyallah kalau salah tolong tunjuk kan! Kita tak ambil hati malah membina untuk masa depan.


13) Beginilah seterusnya picit macam cuping dan lipat sampai habis.


14) Bila dah siap beginilah rupanya.. Kelim masih belum kemas dan banyak yang harus diperbaiki tapi boleh lah dari tak pandai kan? hihihi...


15) Ulang langkah yang sama dari no 8- 14 sehingga habis. Letak atas talam dan lapik dengan kertas kek atau boleh aje tabur sedikit tepung supaya tidak melekat.

16) Panaskan minyak secukupnya untuk menggoreng dan goreng dengan api sederhana yang betul-betul panas. Goreng sehingga kuning.
*Kalau nak frozen goreng sehingga kering sahaja permukaan kulitnya dan sejukkan terlebih dahulu sebelum dibungkus dan di beku*


SELAMAT MENCUBA!

KRAM

Jun 21, 2016

NASI MINYAK KENDURI


ALHAMDULILLAH...
Lauk ala kenduri yang sue masak semalam baru berkesempatan entri. Lama benar rasanya tak makan nasi kenduri kan? lebih lagi nasi minyak kenduri kahwin. Jadinya semalam dapat masak nasi minyak untuk makan berdua sebelum suami sue pergi atas urusan kerja ke Aberdeen pagi tadi. Menu yang simple untuk berbuka dan lumayan juga makan dan bertambah. Kebiasaan nasi ini juga sue selalu buat untuk hari raya open house dan kawan-kawan sue yang biasa datang akan bertanya ada tak buat nasi minyak? Maka nasi ini kira nasi wajib untuk hari raya open house rumah sue sebelum berhijrah ke sweden.


NASI MINYAK KENDURI 
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan (untuk 2-3 orang)
2 cawan beras basmathi - rendam 20 minit dan toskan 
(sue menggunakan cawan seperti dalam gambar dibawah)
 
*Kalau menggunakan beras wangi jangan direndam. Cuci sahaja dan toskan*


(A)
1 batang kecil kulit kayu manis
5 kuntum cengkih
2 biji buah pelaga
1 bunga lawang
1 sdm minyak sapi/ ghee
11/2 sdm minyak masak
1/2 biji bawang besar saiz sederhana - hiris nipis
1 helai daun pandan - simpul  
1 batang serai - ketuk

Bahan kisar halus
5-6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia 

(B)
1 3/4 - 2 cawan air dan guna cawan yang sama menyukat beras. Bergantung pada kualiti beras. Kalau beras yang sue guna airnya dikurangkan.
1 sdm sos tomato + 1/2 sdm sos cili
Garam dan serbuk perasa secukupnya 
1/3 sdt gula pasir

(C)
3/4 cawan susu cair

(D)
Kismis kuning/ hitam secukupnya








Cara 


1) Sediakan bahan-bahan untuk menumis.


2) Tumis bahan A sehingga bawang layu. (sue tak ada daun pandan) Ianya untuk mewangikan tumisan dan nasi.


3) Kemudian  masukkan bahan kisar dan tumis lagi sehingga kuning dengan api sederhana.


4) Masukkan bahan B dan rasa perisa secukupnya. Biarkan air mendidih sekejap.


5) Tuang bahan C dan kacau sebati dan mendidih dalam 1-2 minit.


6) Salin bahan yang telah di masak tadi kedalam periuk nasi.


7) Masukkan beras dan kacau sebati. Tutup tudung periuk dan masak seperti masak nasi biasa sehingga bertukar 'keep warm'.

8) Buka tudung periuk, carik nasi dengan garpu dan tabur bahan D. Tutup semula tudung periuk  dan tekan lagi butang cook. Biarkan ianya masak lagi sehingga bertukar kepada keep warm dan masak sepenuhnya.


SELAMAT MENCUBA!

KRAM

Jun 20, 2016

TART/ PAI TELUR RANGUP DAN SEDAP


Baru berkesempatan update lagi resepi yang tertinggal. Pagi tadi sue terpaksa keluar sekejap ada urusan yang perlu di selesaikan. Bila balik baru dapat sambung kembali apa yang nak di entri. Tart ini sue buat semalam untuk tetamu. Base/ pastry yang sangat mudah dan sedap sekali.

Tak payah uli atau sejukkan masuk petiais macam biasa yang kita buat tart. Resepi sue ini bahan nya mudah  dan aduk sekali arung kemudian masukkan dan tekan dengan garpu saja dalam pai plate. Sue malas nak buat kecil-kecil tu yang menjadi macam pai hihihi... Untuk apa jenis pai base memang sesuai sangat macam DISINI
Manakala untuk filling sue olah sendiri dan rasanya memang enak dan tak berapa manis. Sesuai untuk acara makan sebagai pencuci mulut.




PAI TELUR RANGUP
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
(untuk base)
170g mentega/ marjerin - cairkan
180g tepung gandum
80g gula kaster
1 sdt serbuk penaik
1/2 sdt garam


Cara


1) Satukan semua bahan dan gaul sebati. Jangan gaul terlalu lama.

2) Kemudian masukkan kedalam pai plate.


3) Tekan dengan garpu sehingga rata seperti gambar di atas dan ketepikan sebentar sementara membuat filling.

*Panaskan oven pada suhu 170-180 degrees api bawah*


EGG FILLING
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
250ml susu segar
250ml whipping krim (dairy)
2 biji telur
2 biji kuning telur
100g gula kaster (kalau guna gula pasir kurangkan kalau manis)
1 sdt esen vanilla
Pewarna kuning sedikit


Cara


1) Satukan susu segar dan gula dan kacau sehingga gula hancur.


2) Kemudian masukkan telur dan kuning telur. Kacau sebati.


3) Diikuti whipping krim, esen vanilla dan pewarna kuning. Kacau sebati lagi dan tapis.


4) Selepas di tapis tuang adunan kedalam base tadi. Adunan memang cukup untuk pai plate saiz 9 inci.


5) Sedia untuk di masukkan ke dalam oven. Bakar selama 30 minit sehingga masak. Bergantung pada oven masing-masing atau sehingga permukaan filling berkilat dan kering.

6)  Biarkan sejuk sepenuhnya dan boleh lah dipotong.


 SELAMAT MENCUBA!

KRAM

Mee Soto Ayam tersangat Sedap!


IFTAR DAY 14
Alhamdulillah.. kita dah berada fasa ke-3 ramadhan dan mungkin sekarang ada yang sudah sibuk menyediakan persiapan untuk hari raya. Cuma tinggal 2 minggu lagi kita ada menyambut hari raya. Inilah hasil nya semalam bersama homemade mee kuning DISINI untuk juadah berbuka kami serta kawan yang bertandang kerumah untuk berbuka bersama. Mee soto ayam yang sangat superb dan jadi bualan kami berbuka. Semua puji kuah soto sedap sesangat. Resepi asal dari Kak Linawati Zubir, juga kawan Fb sue dan telah dicuba oleh Kak FHA DISINI. dan sekarang menjadi pilihan keluarga kak Fha. Jom..


MEE SOTO AYAM SEDAP
Sumber: Kak Fha
Oleh: Sue Norrman


KUAH SOTO (Untuk 8-10 orang) copypaste  
Bahan A
1 ekor ayam (Dipotong kepada bahagian yang sederhana besar)
Air secukupnya sebagai kuah (3/4 penuh 'standard rise cooker')
1 kiub pati ayam
garam


Bahan B (di sangai/goreng tanpa minyak)
1 sudu teh lada hitam
1 sudu teh ketumbar
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih


Bahan C
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
1/2 inci halia
1 inci kunyit hidup
2 biji buah keras
1/2 cawan minyak (saya tambah untuk menggantikan air)
* Kegunaan minyak semasa proses mengisar adalah untuk memudahkan  proses kisaran juga rempah cepat masak dan garing.

Bahan D
3 btg serai dititik
3 sudu besar serbuk rempah sup


Cara-Cara Menyediakannya
1. Satukan bahan B dan C dalam blender dan kisar sehingga halus.
2. Masukkan bahan kisaran diatas dan bahan D dalam periuk dan masak dengan api yang perlahan  sehingga garing. Sentiasa dikacau untuk mengelakkan berkerak kerana kita tidak menggunakan tambahan air.
3. Masak sehingga terbit minyak dan bau yang harum.
4. Masukkan bahan A dan rebus sehingga ayam masak.
5. Keluarkan ayam utk disiat2 ( Isi ayam boleh di goreng seketika sebelum disiat)


SAMBAL KICAP
15 biji cili padi
2 ulas bwang putih
1/4 cawan kuah soto
1 camca besar gula putih (saya tambah)
Sedikit halia (anggaran 1/4 inci sahaja)
Kicap Manis Secukup nya


Cara-Cara Menyediakannya
1. Kesemua bahan diatas diblend halus.
2. Dimasak atas api sekejap sekadar mendidih (saya tambah)


BERGEDIL
2 biji ubi kentang US yang bersaiz besar (direbus bersama kulit sehingga empuk, dikupas dan dilenyek halus)
1/3 cawan hirisan daun sup
1/3 cawan bawang goreng
1/2 sudu teh lada hitam (ditumbuk)
1/4 kiub pati 'ayam'
1 camca besar tepung jagung
sedikit garam
1/2 biji telur ayam + 2 camca besar air (dikocak)


Cara-Cara Menyediakannya
1. Satukan kesemua bahan kecuali telur. Gaul sehingga rata.
2. Ambil sejemput dari adunan dan bulatkan. Buat sehingga habis.
3. Panaskan minyak dalam kuali. Culup 'jemput' bergedil dalam telur dan goreng sehingga keperangan.


BAHAN SAMPINGAN
Nasi himpit
Kacang tanah (digoreng)
Suun (digoreng)
Daun sup
Daun bawang
Bawang goreng

SELAMAT MENCUBA!

 KRAM

MEE KUNING HOMEMADE - Step by step


SELAMAT PAGI....
Semalam sue buat mee kuning dan soto ayam untuk juadah berbuka kami. Ada tetamu datang dan kebetulan plan memang nak buat mee.
Alhamdulillah kejadiannya cantik dan sedap. Tetamu berpuas hati dan semua puji mee sedap dan tak rasa kapur dan dijamin hahal. Resepi asal dari google dan empunya tuan diri Pn Tahrunnisah Jali  DISINI . Untuk memudahkan sue buat tutorial pada yang nak mencuba In Sya Allah menjadi dan berpuas hati.


MEE KUNING HOMEMADE
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan (Dapat dalam 1.5kg mee)
500g tepung gandum
1 biji telur + 2 sdm air kapur + pewarna kuning sedikit + air = 200ml



Caranya (Copypaste)
*Panaskan air dalam periuk untuk merebus mee ni dan masa nak masukkan mee nanti masukkan garam dlm 2 sudu besar..(saya tak masuk dlm gandum sbb nak jaga mesin dr berkarat)

1) Sediakan bahan-bahan dan tuang bahan cecair kedalam tepung. Uli sebati dan doh agak keras (jangan tambah air)
2) Jadikan sebiji doh dan rehatkan 5 minit.
3) Bahagi kepada 3 bahagian dan bujurkan sedikit supaya mudah untuk di giling nanti.
4) Menggunakan mesin mee, masukkan doh pada bahagian yang tiada gigi dan
laraskan no 7(kalau mesin mee saya ada 7 laras (1-7) 7 bukaan paling besar
dan 1 tu bukaan paling kecil/ halus) ada juga yang laras bukaan ada 1-9 (1 tu
laras bukaan paling besar dan 9 tu laras paling halus/nipis)
alirkan doh pada
mesin tersebut sehingga abis buat 2x ye..(2x masuk)
5) Kemudian laraskan semula ke no.5 (bg laras bukaan 1-7). atau 6@7 bagi laras bukaan 1-9 masukkan kepingan mee tadi yang ni tuk nipiskan mee buat 2x.
6) Kemudian masukkan kepingan yang dah nipis ni pada mesin yang ada gigi halus tu..masukkan kepingan mee tadi dan pulas sampai habis.
7) Hasil mee yang sudah dilaras dengan gigi halus dan tabur sedikit tepung supaya tidak melekat.
*skrang masa nak merebus mee..5 minit rebus mee... masa masukkan mee jgn kacau dulu ye..biarkan dlm 1-2 minit..baru kacau ye..kalau kacau masa taruk mee nanti mee tu putus..cukup 5 minit toskan mee. (Lupa ambik gamba part merebus - maaf ye)
8) Tos kan mee dan terus masukkan mee dlm air paip biasa (ini utk menghilangkan kanji pada mee) kacau2 la mee ni ye tuk buang kanji.. toskan semula mee sehingga kering dan masukkan 3 sudu besar minyak masak dan gaul mee sebati.

SELAMAT MENCUBA!

Jun 18, 2016

PUDING ROTI BAKAR YANG SEDAP


ASSALAMULAIKUM...
Baru berkesempatan update hari ni. Semalam selepas berbuka terasa penat selepas projek membersih sekeliling rumah sebelum sue balik Malaysia lagi. Puding yang mudah dan sedap menjadi salah satu dessert wajib bila ada tetamu datang bertandang. Gandingan dengan krim kental vanilla memang sedap serta mudah nak buat. 


PUDING ROTI BAKAR
Resepi: Sue Norrman


Bahan-bahan
(A)
8 keping roti - bakar dan potong 2
Kismis secukupnya
80-100g mentega/ marjerin - cairkan

(B)
450ml susu segar/ susu cair
350ml whipping krim (dairy)
100g gula pasir (boleh kurangkan kalau manis)

(C)
2 sdm krim cheese
3 biji telur
1 sdt esen vanilla

Cara
1) Sapu casserole/ loyang dengan mentega cair sedikit kemudian susun roti yang telah dibakar satu layer, tabur kismis dan mentega cair sedikit. Ulang sampai 3 layer atau terpulang pada cara sendiri. Ketepikan.
2) Satukan bahan B dan kacau sehingga gula hancur.
3) Kemudian masukkan bahan C satu persatu sehingga sebati.
4) Tuang kedalam casserole roti tadi dan rehatkan selama 10 minit sehingga roti lembut dan kembang.
5) Bakar pada suhu 170-180 degrees selama 30-35 minit sehinnga masak. Bergantung pada oven masing-masing.
6) Boleh di makan bersam sos kastad ketika masih suam atau sejuk.


SOS KASTAD
Bahan-bahan
300ml susu segar/ susu cair
1 1/2 sdm rata tepung kastad 
2 sdm susu pekat manis
2-3 sdm gula pasir (kurangkan kalau manis)
2 sdt esen vanila

Cara
*Satukan bahan-bahan sehingga sebati dan masak atas api sederhana sehingga pekat dan meletup kecil. kacau selalu supaya tidak hangus bawahnya.*


SELAMAT MENCUBA!


KRAM

Jun 17, 2016

MANGO CHEESE MOUSSE... Sedap!!


Eksperiment cheese dan mango mousse sue menjadi.. Alhamdulillah.
Semalam sue buat pencuci mulut untuk berbuka dengan menggunakan resepi eksperiment. Tak sangka kejadian selepas disejukkan membuat hati kita berbunga-bunga. Tapi sue suka letak dalam cawan untuk sekali makan dan kalau ada budak lagi best kan letak dalam cawan kecil pasti mereka suka!! Resepi dengan kuantiti sikit tapi kalau nak buat banyak kena double kan bahan ye. In Sha Allah...


MANGO CHEESE MOUSSE
Resepi: Sue Norrman

Bahan Cheese Mousse
(A)
125g cream cheese - suhu bilik

(B) 
(double boiler)
1 kuning telur
80g gula kaster/ pasir
80ml susu segar

(C)
1 sdm serbuk gelatin halal campur dengan 3 sdm air dan kacau - letak dalam cawan kecil
(rendam dalam mangkuk berisi air panas untuk mengekal gelatin cair)

(D)
1 sdt jus lemon (kalau tak ada boleh guna lemon emulco sedikit)
125ml whipping krim(dairy) - pukul pekat


Cara
1) Pukul bahan A sehingga lembut. jangan sampai kembang dan ketepikan seketika.
2) Guna kaedah double boiler dan masak sehingga gula hancur.
3) Kemudian tuang kedalam bahan A tadi dan kacau sebati. Guna spatula sahaja.
4) Diikuti bahan C dan kacau cepat-cepat supaya gelatin tidak berketul. Pastikan ketika menuang gelatin ianya cair sepenuhnya.
5) Akhir sekali masukkan bahan D satu persatu, kaup balik sehingga sebati. Bolehlah di masukkan kedalm bekas kaca atau cawan kecil.
6) Sejukkan seketika dalam 20-30 minit sebelum melapis mango mousse diatasnya.
7) Bila dan mengeras, carik permukaan cheese dengan garpu dan lapis dengan mango mousse dan sejukkan lagi.


MANGO MOUSSE
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
150g buah manga yang masak (kalau mangga harum manis lagi sedap)
1/2 sdm jus lemon

(B)
1/2 sdm serbuk gelatin halal campur 2 sdm air dan kacau - letak dalam cawan kecil
(rendam dalam mangkuk berisi air panas untuk mengekal gelatin cair)

(C)
80ml whipping krim(dairy)
1-2 sdm gula icing 
(Pukul kental terlebih dahulu)


Cara
1) Kisar bahan A sehingga menjadi puri dan pindahkan purio kedalam bekas lain.
2) Masukkan bahan B dan kacau cepat supaya gelatin tidak berketul.
3) Akhir sekali masukkan bahan C kaup balik sehingga sebati.
4) Masukkan kedalam piping bag dan bolehlah di pipe atas cheese mousse tadi.

SELAMAT MENCUBA!


 KRAM






PAI FILO INTI DAGING BERKRIM


SELAMAT PAGI DAN SELAMAT MEMUNAI IBADAH PUASA..
Tak terasa 11 ramadhan sudah berlalu. menghitung hari untuk kita menyambut Syawal pula dan mungkin sekarang ada yang sudah sibuk menyediakan biskut buat tempahan dan sebagainya. Tapi sekali lagi pada tahun ini beraya di perantauan. Insyallah akan balik ke Malaysia untuk menyambut Aidil Adha. Semalam sue buat pai daging menggunakan filo pastry. Pernah pada tahun lepas sue buat tapi menggunakan acuan muffin DISINI . Kedua-duanya sedap bergantung pada inti sebenarnya. Dan untuk mendapatkan filo pastry amat senang sekali. Nak yang fresh di kedai arab semua ada tapi kalau frozen di supermarket biasa pun banyak. Sue lebih suka menggunakan filo pastry yang fresh sebab senang nak sapu butter dan tidak basah. So... untuk resepi jom!!


PAI FILO INTI DAGING BERKRIM
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
10-15 keping filo pastry (Sue guna saiz besar dan potong 2)
Mentega/ marjerin cair secukupnya atau boleh juga guna minyak masak

(A)
1/2 biji bawang besar - cincang
1 sdt lada hitam - tumbuk halus (jangan guna serbuk ye!)
1 sdt oregano kering
300g daging cincang

(B)
1 tin kecil cendawan butang - hiris nipis
1 mangkuk kecil kentang yang telah dimasak dan dipotong dadu kecil

(C)
1 cawan air sejuk
1 ketul kiub ayam/ lembu
Gula secukup rasa
Garam jika perlu

(D)
1/2 cawan krim putar (dairy)
2 sdm cream cheese

(E)
1/2 cawang kacang peas
Cheddar parut sedikit (kalau tak ada abaikan)

Cara
1) Tumis bahan A sehingga kuning.  Kemudian masukkan bahan B dan kacau sebati.
2) Masukkan bahan C dan kacau lagi sehingga mendidih menggunakan api sederhana dan rasa secukupnya.
3) Akhir sekali masukkan bahan D satu poersatu sehingga pekat dana sebati. Tutup api dan ketepikan sehingga suam.
4) Sediakan pai plate (terpulang pada saiz filo pastry) dan sapu dengan mentega atau minyak terlebih dahulu.
5) Ambil sekeping filo pastry sapu keseluruhan pastry dengan mentega atau minyak dan letak kedalam pai plate. Buat kesemua pastry dan atur letak pastry hendaklah mengelilingi permukaan pai plate supaya dapat dilipat atasnya.
6) Bila dan selesai masukkan inti serta taburkan bahan E dan sapu lagi mentega di hujung pastry dan bolehlah dilipat.
7) Bakar selama 25-30 minit pada suhu 160-170 api atas bawah bergantung pada oven masing-masing sehingga keperangan.
(kalau tidak perang pastry tidak menjadi ranggup)



SELAMAT MENCUBA!


KRAM
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...