SELAMAT PAGI....
Semalam sue buat mee kuning dan soto ayam untuk juadah berbuka kami. Ada tetamu datang dan kebetulan plan memang nak buat mee.
Alhamdulillah kejadiannya cantik dan sedap. Tetamu berpuas hati dan semua puji mee sedap dan tak rasa kapur dan dijamin hahal. Resepi asal dari google dan empunya tuan diri Pn Tahrunnisah Jali DISINI . Untuk memudahkan sue buat tutorial pada yang nak mencuba In Sya Allah menjadi dan berpuas hati.
MEE KUNING HOMEMADE
Oleh: Sue Norrman
Bahan-bahan (Dapat dalam 1.5kg mee)
500g tepung gandum
1 biji telur + 2 sdm air kapur + pewarna kuning sedikit + air = 200ml
Caranya (Copypaste)
*Panaskan air dalam periuk untuk merebus mee ni dan masa nak masukkan mee nanti masukkan garam dlm 2 sudu besar..(saya tak masuk dlm gandum sbb nak jaga mesin dr berkarat)
*Panaskan air dalam periuk untuk merebus mee ni dan masa nak masukkan mee nanti masukkan garam dlm 2 sudu besar..(saya tak masuk dlm gandum sbb nak jaga mesin dr berkarat)
1) Sediakan bahan-bahan dan tuang bahan cecair kedalam tepung. Uli sebati dan doh agak keras (jangan tambah air).
2) Jadikan sebiji doh dan rehatkan 5 minit.
3) Bahagi kepada 3 bahagian dan bujurkan sedikit supaya mudah untuk di giling nanti.
4) Menggunakan mesin mee, masukkan doh pada bahagian yang tiada gigi dan
laraskan no 7(kalau mesin mee saya ada 7 laras (1-7) 7 bukaan paling besar
dan 1 tu bukaan paling kecil/ halus) ada juga yang laras bukaan ada 1-9 (1 tu
laras bukaan paling besar dan 9 tu laras paling halus/nipis) alirkan doh pada
mesin tersebut sehingga abis buat 2x ye..(2x masuk)
5) Kemudian laraskan semula ke no.5 (bg laras bukaan 1-7). atau 6@7 bagi laras bukaan 1-9 masukkan kepingan mee tadi yang ni tuk nipiskan mee buat 2x.
6) Kemudian masukkan kepingan yang dah nipis ni pada mesin yang ada gigi halus tu..masukkan kepingan mee tadi dan pulas sampai habis.
laraskan no 7(kalau mesin mee saya ada 7 laras (1-7) 7 bukaan paling besar
dan 1 tu bukaan paling kecil/ halus) ada juga yang laras bukaan ada 1-9 (1 tu
laras bukaan paling besar dan 9 tu laras paling halus/nipis) alirkan doh pada
mesin tersebut sehingga abis buat 2x ye..(2x masuk)
5) Kemudian laraskan semula ke no.5 (bg laras bukaan 1-7). atau 6@7 bagi laras bukaan 1-9 masukkan kepingan mee tadi yang ni tuk nipiskan mee buat 2x.
6) Kemudian masukkan kepingan yang dah nipis ni pada mesin yang ada gigi halus tu..masukkan kepingan mee tadi dan pulas sampai habis.
7) Hasil mee yang sudah dilaras dengan gigi halus dan tabur sedikit tepung supaya tidak melekat.
*skrang masa nak merebus mee..5 minit rebus mee... masa masukkan mee jgn kacau dulu ye..biarkan dlm 1-2 minit..baru kacau ye..kalau kacau masa taruk mee nanti mee tu putus..cukup 5 minit toskan mee. (Lupa ambik gamba part merebus - maaf ye)
8) Tos kan mee dan terus masukkan mee dlm air paip biasa (ini utk menghilangkan kanji pada mee) kacau2 la mee ni ye tuk buang kanji.. toskan semula mee sehingga kering dan masukkan 3 sudu besar minyak masak dan gaul mee sebati.
*skrang masa nak merebus mee..5 minit rebus mee... masa masukkan mee jgn kacau dulu ye..biarkan dlm 1-2 minit..baru kacau ye..kalau kacau masa taruk mee nanti mee tu putus..cukup 5 minit toskan mee. (Lupa ambik gamba part merebus - maaf ye)
8) Tos kan mee dan terus masukkan mee dlm air paip biasa (ini utk menghilangkan kanji pada mee) kacau2 la mee ni ye tuk buang kanji.. toskan semula mee sehingga kering dan masukkan 3 sudu besar minyak masak dan gaul mee sebati.
SELAMAT MENCUBA!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan