Jun 18, 2016

PUDING ROTI BAKAR YANG SEDAP


ASSALAMULAIKUM...
Baru berkesempatan update hari ni. Semalam selepas berbuka terasa penat selepas projek membersih sekeliling rumah sebelum sue balik Malaysia lagi. Puding yang mudah dan sedap menjadi salah satu dessert wajib bila ada tetamu datang bertandang. Gandingan dengan krim kental vanilla memang sedap serta mudah nak buat. 


PUDING ROTI BAKAR
Resepi: Sue Norrman


Bahan-bahan
(A)
8 keping roti - bakar dan potong 2
Kismis secukupnya
80-100g mentega/ marjerin - cairkan

(B)
450ml susu segar/ susu cair
350ml whipping krim (dairy)
100g gula pasir (boleh kurangkan kalau manis)

(C)
2 sdm krim cheese
3 biji telur
1 sdt esen vanilla

Cara
1) Sapu casserole/ loyang dengan mentega cair sedikit kemudian susun roti yang telah dibakar satu layer, tabur kismis dan mentega cair sedikit. Ulang sampai 3 layer atau terpulang pada cara sendiri. Ketepikan.
2) Satukan bahan B dan kacau sehingga gula hancur.
3) Kemudian masukkan bahan C satu persatu sehingga sebati.
4) Tuang kedalam casserole roti tadi dan rehatkan selama 10 minit sehingga roti lembut dan kembang.
5) Bakar pada suhu 170-180 degrees selama 30-35 minit sehinnga masak. Bergantung pada oven masing-masing.
6) Boleh di makan bersam sos kastad ketika masih suam atau sejuk.


SOS KASTAD
Bahan-bahan
300ml susu segar/ susu cair
1 1/2 sdm rata tepung kastad 
2 sdm susu pekat manis
2-3 sdm gula pasir (kurangkan kalau manis)
2 sdt esen vanila

Cara
*Satukan bahan-bahan sehingga sebati dan masak atas api sederhana sehingga pekat dan meletup kecil. kacau selalu supaya tidak hangus bawahnya.*


SELAMAT MENCUBA!


KRAM

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...