April 18, 2016

BINGKA LABU SEDAP DAN LEMBUT


Resepi KIV yang menunggu giliran untuk di kemaskini. Alhamdulillah.. Bingka labu yang salah satu bingka kegemaraan sue. Bingka ni sue buat minggu kedua sue berada di kuching. Lama sebenarnya dah plan nak buat tapi kengkangan masa menjadikan ianya tertangguh. Resepi yang sama sue guna untuk membuat bingka kacang hijau cuma tukar kandungan isinya saja. Jom tengok resepi.


BINGKA LABU LEMBUT
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
2 biji telur A
100g gula pasir

(B)
50g tepung gandum
30g tepung hoen kwee
1/3 tin susu manis
300ml santan pekat
100ml susu cair
2 sdm srikaya pandan/ original
60g marjerin - cairkan
Pewarna kuning jika perlu

(C)
200g isi labu kuning - rebus empuk dan lenyek halus/kisar
150ml air panas mendidih

Cara
*Panaskan oven pada suhu 180 degrees. Sediakan loyang 7 inci dan sapu dengan marjerin serta lapik dengan kertas minyak*
1) Kacau sebati bahan (A) sehingga gula hancur sahaja.
2) Kemudian masukan bahan (B) dan sebatikan lagi.
3) Masukan bahan (C) satu persatu di akhiri dengan air panas. Sebatikan.
4)  Tuang adunan ke dalam loyang dan bakar 50 minit - 1 jam api bawah.10 minit terakhir menggunakan api atas bawah sehingga keperangan. (bergantung pada oven masing-masing)
 SELAMAT MENCUBA! 
KRAM

PANDAN CREAMY PANNA COTTA


SELAMAT PAGI.. Semalam sue mencuba resipi eksperimen baru. Alhamdulillah ianya menjadi dan sangat sedap lebih lagi kalau makan sejuk. Gabungan lemak dan manis seakan rasa kuih tradisi melayu kita. 
Cuma sue masih menggunakan gelatin untuk mendapat tektsur yangg cantik. 
Manakala lapisan putih sue menggunakan santan pekat dan sedikit gelatin. Hijau memang 100% jus pandan tanpa penambahan pewarna. Insyallah hujung minggu sue nak buat lagi atas permintaan. 
Memang sue berpuas hati dengan hasilnya dan sekian lama sue cari resepi tak jumpa. Ilham tiba bila tekak teringin sangat nak makan. Sue cuma mencuba kalau tak menjadi kita tahu di mana silapnya. Insyallah.. kalau buat dengan ikhlas pasti menjadi dan kena sabar ye. Sini sue kongsikan resepi yang tak seberapa untuk teman mencuba.

PANDAN CREAMY PANNA COTTA
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan 
Untuk lapisan hijau - pandan
(A)
40g serbuk gelatin (halal) + 30ml air sejuk/paip

(B)
300ml susu segar
300ml krim putar (dairy)
200g gula pasir
400ml jus pandan (kalau tak ada boleh guna pandan paste sedikit + pewarna)

Cara
1) Rendam dan kembangkan bahan A terlebih dahulu. Kemudian cairkan dengan kaedah double boiler. (sue guna cawan dan rendam dalam mangkuk yang berisi air panas). ketepikan.
2) Masak bahan B sehingga mendidih dan tutup api. Masukkan bahan A tadi dan kacau sebati. ketepikan sehingga suam seketika.


Untuk lapisan putih - santan
(A)
6g serbuk gelatin @ 11/4 sdt + 1 sdm air sejuk/paip

(B)
400ml santan pekat - sue guna santan kotak (kara)
200ml air sejuk
1/2 sdt garam halus

Cara
1) Rendam dan kembangkan bahan A terlebih dahulu. Kemudian cairkan dengan kaedah double boiler. (sue guna cawan dan rendam dalam mangkuk yang berisi air panas). Ketepikan.
2) Masak bahan B sehingga mendidih dan tutup api. Masukkan bahan A tadi dan kacau sebati. ketepikan sehingga suam seketika.
3) Sediakan cawan lutsinar, tuang lapisan hijau kedalam cawan pada paras 3/4 dan masukkan ke dalam peti sejuk selama 10-15 minit sehingga permukaannya bila di sentuk tidak melekat pada tangan.
4) Keluarkan lagi dan tuangkan lapisan santan dan sejukkan kembali ke dlam peti sejuk. Biarkan ianya mengeras sepenuhnya dan bolehlah dimakan.

P/S: lapisan hijau ketika di sejuk jangan terlalu lama nanti mengeras dan ianya tidak melekat pada lapisan seterusnya!

SELAMAT MENCUBA!

 KRAM


April 14, 2016

KUIH PENYARAM LEMBUT


SALAM SEJAHTERA...
Bila tengok gambar yang nak di entri rasa teringin pula. Kuih penyaram merupa salah satu kuih tradisi kesukaan sue dan apa saja kuih lama semuanya sue suka. Bertahaun lama nya tak makan kuih ni bila balik kampung semua nak di buat. Kalau kami di kuching memang ada kuali khas untuk menggoreng nya. kuali nya kecil je warna hitam dan berat. 
Tapi kalau tak ada boleh aje guna kuali yg biasa.
Resepi ni sue dapat dari seorang kakak yang sue tertarik dengan kuih penyaram nya. Satu keunikan kuih ini kalau ianya bersarang didalam nya bererti ianya perfect. Begitulah yang sue nampak dari tekstur kuih yang akak ni share di Ig dia. memang tak salah sue pun mencuba dan ternyata ianya sangat lembut dan sedap. Rasa manis yang cukup dengan gabungan gula apong.. terima kasih buat kak Saadiah atas keikhlasan resepi yang beliau izinkan untuk sue panjangkan lagi.


KUIH PENYARAM
Resepi: kak Saadiah Kiprawi
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
500g gula apong (boleh ganti dengan gula melaka/kabong)
3 tin susu kecil air sejuk (saiz tin susu yang kecil)

(B)
1 paket tepung beras
3 tin susu tepung gandum
2/3 tin gula pasir

(C)
Sedikit minyak untuk menggoreng

P/S:- SUKATAN MENGGUNAKAN TIN SUSU YANG PALING KECIL

Cara
1) Satukan bahan A sehingga sebati. Tapis dan ketepikan.
2) Satukan rata bahan B dan tuang bahan A tadi dan kacau sebati.
3) Panaskan kuali dengan sedikit minyak menggunakan api sederhana.
4) Guna senduk kecil dan cedok adunan tepung dan goreng sehingga menjadi macam topi dan bolehlah di balikkan sebelah bahagian. Goreng sehingga habis dan toskan ada radai untuk menurunkan minyak.

 SELAMAT MENCUBA!

MEE SUP AYAM


Alhamdulillah... dan akhirnya hujan juga walaupun cuma seketika sekurang-kurangnya dapat mengurangkan jerebu yang belum berkesudahan. Resepi mee sup yang amat sempoi atas permintaan suami sue 2 hari lepas.
Biasanya sue buat mee sup menggunakan rebusan tulang sapi dengan rempah ratus gitu tapi disebabkan tak ada stok tulang dalam peti sejuk so buat yang simple je. So sue buat yang mudah dan cepat menggunakan resepi wantan mee DISINI. 
Syukur habis semangkuk dan bertambah lagi hihihi.. Kalau bab sup yang banyak rempah ratus tu memang suami sue kurang sikit makan tapi bila dah sue buat cara begini dia senyum tanda berpuas hati kot. Cuma penambahan bahan je menjadikan ianya nampak berbeza dan sue juga menggunakan mee kuning. Jom..


MEE SUP AYAM
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan 
Mee kuning secukupnya - celur sekejap
Tauge - celur 
Sayur sawi - asingkan batang dan daun (Celur)
Fish ball
Cendawan - ikut suka
Tomato - jika suka
Daun bawang/ sup
Bawang goreng
Isi dada ayam yang telah di rebus - carik halus

(A) Untuk sup
1.5L air putih
2 ketul kiub ikan bilis/ ayam
Sedikit ikan bilis (anggaran dalam 1/4 mangkuk kecil)
Gula sedikit
Lada sulah sedikit (kalau suka)
1 biji bawang besar - potong 6
1/2 ketul dada ayam - cuci bersih
 
Cara
 Rebus bahan sup (A) sehingga ayam masak dan lembut. Rasakan perisa secukupnya dan bolehlah tutup api. Alih keluar isi ayam tadi dan biarkan sejuk dan bolehlah di carik halus.
 
 
Kicap Pedas
2 biji cili merah besar
5 biji cili padi
2 ulas bawang putih
50ml kicap manis
50ml kicap masin
1-2 sdm gula
20ml jus limau kasturi 

Cara
Kisar halus bahan semua dan rasakan lagi secukup. Simpan dalam kontena atau botol kaca dan simpan dalam peti sejuk untuk tahan lebih lama.
 
SELAMAT MENCUBA! 
 
KRAM

WANTAN MEE SUP SIMPLE


Assalamualaikum...
Alhamdulillah dan selamat pagi. Hari ni sue entri awal memandangkan banyak lagi urusan yang harus diselesaikan. Resepi KIV yang terpendam sebulan lamanya memandangkan masa tidak mengizinkan seketika. Seperti biasa kemana pun pergi kalau berkesempatan masak pasti sue tidak melepas peluang untuk memasak sendiri. Wantyan mee ni sue buat ketika masih berada di Kuching untuk makan malam. Resepi yang simple dan yang penting sedap!


WANTAN MEE SUP
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
Wantan mee secukupnya - celur sekejap
Sayur pak choy - cuci dan celur sekejap
Tahu goreng
Bawang goreng
Daun bawang/ sup kalau suka

(A) Untuk sup
1.5L air putih
2 ketul kiub ikan bilis/ ayam
Sedikit ikan bilis (anggaran dalam 1/4 mangkuk kecil)
Gula sedikit
Lada sulah sedikit (kalau suka)
1 biji bawang besar - potong 6
1/2 ketul dada ayam - cuci bersih

(B) Wantan Isi
10-15 keping kulit wantan fresh
1/2 mangkuk kecil isi udang*
1/2 mangkuk kecil isi dada ayam*
Sedikit lada sulah*
Garam dan gula secukup rasa*
Daun sup sedikit - cincang halus

Cara
1) Rebus bahan sup (A) sehingga ayam masak dan lembut. Rasakan perisa secukupnya dan bolehlah tutup api. Alih keluar isi ayam tadi dan biarkan sejuk dan bolehlah di carik halus.
2) Untuk bahan (B) - Kisar bahan yang bertanda (*) dan kemudian masukkan daun sup cincang dan gaul sebati. Ambil sedikit inti yang telah dikisar dan letakkan di atas kulit wantan, sapu sekeliling kulit wantan dengan air sejuk/ paip dan bolehlah dicantum mengikut citarasa sendiri sehingga habis.
3) Didihkan lagi air sup tadi dan bolehlah masukan wantan yang telah diisi dan biarkan mendidih seketika. jangan terlalu lama nanti takut kulitnya kembang dan koyak. Seeloknya masukkan wantan mengikut kuantiti yang hendak dimakan kerana kalau masukkan semua nanti lama ianya semakin  kembang.
4) Sedia untuk di nikmati bersama wantan mee dan bahan sampingan lain.

SELAMAT MENCUBA!



April 12, 2016

BUN KACANG MERAH LAGI !


SALAM SEJAHTERA..
Roti yang sue buat sebulan lepas ketika berada di rumah parents. Kali ni sue guna handwood je untuk mengguli alhamdulillah hasilnya pun cantik dan gebu sangat. Manakala intinya sue beli yang dah ready je. Mudah dan pantas kerja di buatnya. 
Resepi kali ni sue guna resepi roti sarang lebah yang sangat gebu pernah sue kongsi dulu. Jom tengok resepi...

Resepi asal DISINI




 BUN KACANG MERAH GEBU
Resepi: Sue Norrman

 Bahan-bahan
Untuk Sponge dough
200g tepung roti
1 1/2 sdt instant yis
100ml air sejuk dari peti sejuk

Doh utama
300g tepung roti
1/2 sdt garam halus
2 sdm tepung susu
50g gula kaster
1 sdm madu
1 biji telur gred A
150ml air sejuk
1 sdm plain yogurt
60g mentega/ marjerin*

Sapuan
1 biji telur - pukul hancur + sedikit susu cair/ air 
Kuaci, almond flakes dan bijan secukupnya.

Cara
1) Uli bahan sponge dough sehingga kalis dan lembut anggaran 15 minit. Kemudian letakkan doh tadi ke bekas lain dan rehatkan seketika selama 20 minit (tutup permukaan bekas doh dengan kain lembab).
2) Satukan bahan main dough kedalam mixer kecuali (*) dan sebatikan.
3) Kemudian masukkan sponge dough tadi dan uli sehingga rata dan sebati. Masukkan mentega (*) dan uli lagi sehingga elastik.
4) Rehatkan doh sehingga naik dua kali ganda anggaran 30-40 minit.
5) Tumbuk doh untuk mengeluarkan angin dan timbang doh mengikut saiz yang dikehendaki.
6) Sapu sedikit minyak pada tangan untuk memudahkan membulat dan tidak melekat. Bulatkan doh secukupnya dan masukkan inti kacang merah dan tutup serta bulatkan lagi.
*Proses rounding amat penting untuk mendapatkan tekstur roti yang gebu dan cantik. Ambil sedikit masa untuk rounding doh kalau nak bun naik dengan cantik.*
7) Letak kedalam loyang yang telah di sapu sedikit mentega/ minyak dan rehatkan lagi selama 40 minit -1 jam sehingga doh naik sepenuhnya.
*Panaskan ketuhar pada suhu 175 - 185 degrees bergantung pada oven masing-masing. Kenal pasti oven anda terlebih dahulu*
8) Sapu permukaan doh dengan telur dan tabur bahan sampingan. Bakar selama 25-30 minit sehingga kuning/ masak secukupnya menggunakan api bawah sahaja. 5-7 minit terakhir bakar menggunakan api atas bawah.

 SELAMAT MENCUBA!

KRAM



KERABU PERIA SEMPOI


ASSALAMUALAIKUM W.B.T dan salam rindu pada semua..
Alhamdulillah lama bercuti dan tak berkesempatan entri rutin masak kita. Semenjak balik kampung rasa penat dengan pertukaran jarak masa dan berehat seketika. Juga sue kurang sihat dalam 2 minggu pertama sampai kuching. 
Akan tetapi keinginan nak melaps hajat macam-macam set dalam kepala nak buat itu ini bagai. Syok juga pasal ada teman makan dan bahan pun mudah nak dapat. 
Insyallah kalau tak ada arah melintang cuti sue sampai raya tapi cuti perlepasan sekolah cuma lulus 2 bulan je hihihi.. tak apa lah bukan selalu balik kampung pun nanti pandai sendiri le jawab. So.. memandangkan KIV resepi banyak mai kita tengok resepinya..


KERABU PERIA SEMPOI
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
1 batang peria - belah buang biji dan potong nipis
Sedikit garam
Air sedikit

(B)
1-2  sdt udang kering - rendam dan kemudian cincang
2-3 biji cili padi - cincang
1 biji cili merah - buang biji dan cincang
1 biji bawang merah - tumbuk halus
1 biji bawang besar/ bombay - hiris nipis
5 biji limau kasturi - ambis jusnya sahaja
1 biji limau nipis - ambil jusnya sahaja
Gula secukup rasa
1/3 sdt sos ikan

Cara
1) Rendam bahan A dalam 20 minit kemudian cuci bersih dan toskan.
2) Ambil tuala bersih dan ambil sedikit peria tadi dan perah untuk membuang air pahitnya. Buat sampai habis dan ketepikan seketika.
3) Satukan bahan B dan gaul rata.  Rasakan secukupnya, Masam, manis dan masin untuk menambah rasa. 
4) Masukkan peria yang telah di perah tadi dan sebatikan. Sejukan terlebih dahulu atau boleh dimakan segera.

SELAMAT MENCUBA!

Februari 25, 2016

SHRIMPS AND CABBAGE PICKLES CONGEE


ASSALAMUALAIKUM DAN SELAMAT PAGI SEMUA...
Pepagi dah entri sebelum meneruskan kerja selanjutnya. Bubur udang ni sue buat semalam untuk makan tengahari. Lama rasanya tak buat bubur nasi berlauk lagipun nak masak banyak tidak ada teman makan. Bubur nasi ni sedap dimakan dengan halia goreng dan ketika musim sejuk begini. Bahan dan cara yang mudah sekali untuk dimasak.. Jom...


SHRIMPS AND CABBAGE PICKLES CONGEE
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
Untuk nasi bubur
1 cawan beras jasmine (sue guna basmathi) - cuci bersih dan rendam selama 1 jam
1 helai daun pandan - simpul
1-1.5L air untuk memasak nasi
(Kalau nak sedap boleh guna stok ayam untuk memasak nasi)
 
Bahan kisar halus
3 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1 inci halia
Minyak secukupnya untuk menumis

(A)
1/2 biji bawang besar - cincang halus
10 ekor udang saiz sedang - buang kulit dan tahi belangkangnya - cincang halus*

(B)
1/2 mangkuk jeruk kobis yang telah di cincang halus
1-2 ketul kiub sayuran
1 sdt gula pasir
Garam secukupnya
Sedikit lada sulah

Bahan sampingan
Udang secukupnya - buang kulit dan tahi - rebus sekejap
Halia goreng
Daun bawang 

Cara
1) Nasi bubur-  Masak menggunakan api sederhana sehingga beras empuk dan hancur. Kalau air tidak mencukupi tambah lagi sedikit-sedikit sehingga berul-betul pekat dan hancur. ketepikan
2) Tumis bahan kisar sehingga kuning dan masukkan bahan A kecuali (*). Tumis lagi sehingga bawang layu, masukkan (*) dan kacau sebati.
3) Kemudian masukkan bahan yang telah di tumis tadi kedalam bubur nasi dan panaskan semula nasi tadi menggunakan api sederhana.
4) Masukkan bahan B kacau sebati dan rasa secukupnya. Tutup api.
*Kalau terlalu pekat tambah lagi sedikit air panas*
5) Hidang bersama bahan sampingan dan tambahan pada selera masing-masing.


HALIA GORENG
Bahan-bahan
Halia secukupnya - hiris nipis dan potong memanjang anggaran 2 inci
Sedikit tepung gandum
Garam dan lada sulah sedikit
Minyak untuk menggoreng

Cara
Gaul semua bahan sehingga sebati dan goreng dalam minyak yang betul-betul panas dengan api sederhana. 
*Minyak mesti lebih ketika menggoreng supaya ianya ranggup. Cara sama macam menggoreng bawang*

SELAMAT MENCUBA!



Februari 22, 2016

NUGGET IKAN SALMON


Selamat petang..
Hari ni sue entri awal memandangkan esok banyak kerja yang nak dibuat. Masa untuk balik kampung semakin terasa dan nak clear semua apa yang ada dalam peti sejuk. tekak ni pulak teringin nak makan nugget tapi yang ada dalam freezer cuma ikan salmon so sue guna apa yang ada sahaja. Alhamdulillah rasa nya memuaskan dan habis hihihi.. Makan malam kami cuma dengan nuggets daan kentang goreng. Bahan dan cara yang mudah sekali untuk menyediakan nuggets dan tidak mengambil masa yang lama. Jom...


NUGGET IKAN SALMON
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
400g isi ikan salmon
1 biji telur ayam
2 sdm serbuk roti
11/2 sdm tepung jagung
Serbuk perasa dan garam secukup rasa
1/2 sdt gula pasir
1/2 sdt serbuk paprika
1/2 sdt lada sulah

(B) Salutan
5 sdm tepung gandum
2 sdm tepung jagung
1/2 sdt serbuk penaik
Serbuk perasa sedikit

(C)
1-2 biji telur - pukul hancur
Serbuk roti secukupnya
Minyak secukupnya untuk menggoreng

Cara
1) Kisar halus bahan A menggunakan food processor.
2) Ambil sedikit bahan B dan tabur diatas papan pencanai. ambil sedikit isi ikan tadi dan tabur lagi sedikit bahan B diatasnya dan giling. jangan giling terlalu nipis dan terap mengikut citarasa sendiri.
3) Kemudian golek isi ikan yang telah diterap tadi ke dalam bahan B sehingga rata dan ketepikan. Buat sampai habis.
4) Celup lagi isi ikan tadi kedalam telur yang telah dipukul (bahan C) dan golek lagi dengan serbuk roti sehingga membaluti keseluruhannya. Goreng kedalam minyak yang panas dengan api sederhana sehingga keperangan sehingga habis.
*Panaskan minyak terlebih dahulu sehingga betul-betul panas dengan api sederhana*

SELAMAT MENCUBA!

KRAM

SUP KENTANG DAN LOBAK MERAH BERKRIM


ALHAMDULILLAH...
Semalam sue buat sup dan panggang roti yang simple untuk makam malam. Walaupun simple tapi ianya mengenyangkan. Sebagai pengganti nasi ianya cukup ideal sekali. kebiasaan sue memang suka buat sup cara begini dan ianya mudah di hadam dan sedap di cicah dengan roti. Manakala rotinya sue beli yang sedia ada dan olah sendiri..


SUP KENTANG DAN LOBAK MERAH BERKRIM
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
5 biji kentang - kupas kulit dan potong nipis
2 batang lobak merah saiz sedang - kupas kulit dan potong nipis
2 ketul kiub sayuran
Garam dan gula sedikit - secukup rasa
1.5 Liter air putih
Sedikit lada sulah

(B)
300ml whipping krim
200ml susu segar

Cara
1) Rebus bahan A sehingga kentang dan lobak merah empuk dengan menggunaka api sederhana.
2) Kemudian menggunakan hand mixer kisar kentang rebus tadi sehingga hancur atau blender halus.
3) letak kembali di atas dapur dengan menggunakan api kecil dan masukkan bahan B. Kacau sentiasa sehingga mendidih  
supaya ianya tidak hangus dibawah. Tutup api dan sedia untuk disajikan bersama dengan roti.
*Setelah masukkan bahan B rasakan lagi garam gulanya, Kalau ada kekurang tambahkan lagi perasa*




ITALIAN CHEESY GARLIC BREAD
Oleh: Sue Norrman

1 French baguette loaf

(A)
2-3 ukas bawang putih
1 ikat kecil daun parsley (fresh)
1/2 cawan minyak zaitun

(C)
Sedikit garam dan lada hitam kasar

(D)
2 cawan mozzarella - parut
Parmesan cheese secukupnya - parut

Cara
1) Potong 2 loaf dan ketepikan. Panaskan oven pada suhu 190 deg api atas bawah.
2) Kisar bahan A hingga hancur (Sue guna food proccesor)
3) Kemudian sapu atas roti yang dan di belah tadi dan tutp kembali. Bungkus dengan aluminium foil dan masuk dalam oven. Bakar dalam 10 minit.
4) Keluarkan roti tadi dari bungkusan dan potong putus roti tadi. susun atas dulang pembakar.
5) Tabur bahan D di dahului mozzarella dan parutan parmesan cheese. Masuk semula dalam oven dan bakar selama 20-25 minit hingga keperangan di atas.
6) Bila dan siap boleh lah dipotong dan sedia untuk di makan.

SELAMAT MENCUBA!



APAM TEPUNG GANDUM YANG SANGAT GEBU


SELAMAT PAGI....
Semalam sue buatkan apam tepung gandum untuk minum petang kami. Alhamdulillah kejadian yang sangat gebu dan mekar. Malas nak letak dalam paper cups so kukus sekali harung je tapi mengambil sedikit masak ketika mengukus supaya ianya betul-betul masak.
Manakala bahan-bahannya amat mudah sekali tanpa ovelette. Yang penting ketika memukul telur dan gula kena lama sehingga betul-betul putih. Sue menggunakan carbonated water untuk menggantikan ovelette. Walla betul-betul halus teksturnya. Insyallah kalau pukul dengan sabar pasti ianya menjadi. Paling sedap digandingkan dengan teh o atau kopi o hmmmm... Jom tengok resepi.


APAM TEPUNG GANDUM
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
2 Biji telur gred A - buang tali pusat supaya tidak bau hanyir telur
170g gula pasir

(B)
190g tepung kek - ayak 2-3 kali
60ml carbonate water

Cara
*Didihkan air kukusan terlebih dahulu*
1) Sediakan loyang 7/8 inci dan letak kertas kek dalamnya. ketepikan. (Jangan di glis dengan minyak atau mentega)
2) Pukul bahan A selama 15 minit sehingga betul-betul putih.
3) Kemudian guna spatula, masukan bahan B berselang seli dan diakhiri dengan tepung juga sehingga sebati.
4) Tuang adunan kedalam loyang tadi dan tutup tudung pengukus dengan kain dan kukus selama 30-40 minit sehingga masak menggunaka api besar.
5) Bila dan masak tutup api dan keluarkan apam dan biarkan sejuk sepenuhnya dan sedia untuk disajikan.

SELAMAT MENCUBA!

KRAM

Februari 18, 2016

AYAM TIKKA SEDAP


Alhamdulillah.. 
Semalam kita belayar ke India pula untuk menjamu selera hihi.. Khayalan semata-mata! Kemana pun kita pergi dan berhijrah kalau minat pada dunia masakan bukan penhalang untuk kita mencuba. Yang penting kemahuan dan jangan kemalasan dijadikan alasan. Betul dak? 
Ayam tikka ni sue buat semalam untuk digandingkan dengan roti naan dan cik abe cakap sedap! Hmmmm.... ok kot dan sue olah sendiri tak mau banyak rempah yang digunakan. Dari awal cik abe dan pesan tau mau tersa sangat rempahnya pasal kalau original memang terasa rempah ratusnya. Dia kalau offshore ke India memang sajian harian dengan masakan mereka tu yang dia jemu. Tapi kali ni sue yang ingin nak makan so dia tak dapat nak kata apa. Mai tengok resepi....



AYAM TIKKA SEDAP MY STYLE
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
2 ketul isi dada ayam - cuci dan potong dadu saiz sedang
1 sdt serbuk kunyit
1/2 sdm serbuk cili
1/3 sdt garam masala
1/3 sdt serbuk buah pelaga
1/2 sdt serbuk lada hitam
3 sdm sour cream/ plain yogurt -kalau menggunakan yogurt + 1sdm jus lemon
1 sdm daun parsley cincang
2 sdm minyak zaitun
Sedikit daun mint
Garam dan gula sedikit - secukup rasa

Bahan sampingan
Bawang besar - potong dadu besar
Cili benggala - potong dadu
Pencucuk satay secukup

Cara
1) Satukan kesemua bahan dan gaul sebati. Perap dalam peti sejuk selama 2-3 jam.
2) Ambil pencucuk satay, cucuk cili benggala berselang seli dengan ayam dan bahan sampingan lain. Buat sampai habis.
3) Kemudian panaskan ketuhar pada suhu 180c api atas bawah dan bolehlah masukan ayam tikka tadi. Panggang sehingga kekuningan dan masak. Jangan terlalu kering nanti isinya menjadi keras.

P/S:- Untuk memudahan dan supaya isinya tidak melekat pada loyang, sue guna cara yang sempoi. Ketika mencucuk bahan-bahan tadi lebihkan hujung lidi kemudian guna loyang yang saiznya cukup untuk meletak lidi diatasnya. Ianya bergantung ye dan bila memanggang air ayam jatuh kedalam loyang dan tidak melekat pada isinya.



SOS TZATZIKI
Bahan-bahan
200ml turkish/ greek/ plain yogurt
3 sdm timun yang telah di parut ( Tekan dan buangkan air timun terlebih dahulu)
2 ulas bawang putih kecil - tumbuk halus
1 sdm jus lemon
1/2 sdt gula 
Garam secukup rasa
Daun dill secukupnya
Lada sulah sedikit

Cara
Satukan semua bahan dan gaul sebati. Sejukkan dan sedia untuk dimakan


SELAMAT MENCUBA!

ROTI NAAN YANG LEMBUT


Selamat pagi dan salam sejahtera semua..
Pagi yang dingin sekali dan cik putih masih turun seperti biasa walaupun tak lebat. Cuaca sekarang -2 celcius mudahan bila matahari naik suhu semakin bertambah panas. Cerita semalam bila tak lalu nak makan nasi so sue buatkan roti naan bersama ayam tikka dan tzatziki sos.
 Alhamdulillah kejadian roti naan yang memuas hati dan sedap sekali bila makan ketika masih panas. Sue sengaja tinggalkan sekeping untuk sarapan pagi dan ingin melihat kejadiannya bila dah semalaman. Walla tak sangka ianya masih lembut seperti semalam juga. Resepi  sue olah sendiri tapi kali ini sue menggunakan tepung roti untuk mendapat tekstur yang cantik. Kalau nak guna tepung gandum pun tak ada masalah dan ianya tetap lembut..

Resepi ayam tikka dan sos tzatziki DISINI


ROTI NAAN LEMBUT
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
300g tepung roti/ gandum
1/2 sdt instant yis
1/2 sdt serbuk penaik/ baking powder
1 sdm gula pasir
1 sdt madu
1/2 sdt garam halus
11/2 sdm minyak masak
200ml(+/-) buttermilk suam*
(suamkan susu dalam microwave kemudian masukkan 1 sudu makan jus lemon. Biarkan 5 minit dan boleh digunakan)

Cara
1) Satukan bahan-bahan kecuali (*). 
2) Gaul sebati dan masukkan (*) sedikit-sedikit sehingga habis dan uli lagi sehingga lembut dalam 15-20 minit.
3) Rehatkan doh selama 30 minit dan tabur sedikit tepung atas permukaan doh dan tutup dengan kain atau plastik.
4) Bahagi doh kepada 6-8 bahagian dan bulat-bulatkan. Terpulang pada saiz yang dikehendaki.
5) Panaskan non stik pan pada api sederhana terlebih dahulu kemudian tabur sedikit tepung pada papan pencanai dan giling doh tadi memanjang. Jangan giling doh terlalu nipis - agak-agak ye!
6) Masukkan doh yang telah digiling tadi dan biarkan ianya naik seketika dan balik sebelah bahagian lagi supaya ianya masak serata. Ulang cara yang sama sehingga habis.
(Sue guna elektrik grill dan kapit terus. Tidak perlu di balik dan ianya masak sekali pada bahagian atas dan bawah roti.)

P/S:-  Untuk memanaskan lebihan roti- spray sedikit atas pada kedua-dua permukaan roti dan bungkus dengan kertas kek/ aluminiun foil kemudian bakar lagi dalam oven selama 5-10 minit sahaja pada suhu 180c api atas bawah atau masukkan sahaja kedalam microwave. Kalau menggunakan microwave jangan guna aluminum foil ye! Insyallah ianya kekal sedap.

SELAMAT MENCUBA!


Februari 14, 2016

KRIM KARAMEL TRIFLE PUDING


Assalamualaikum dan selamat berhujung minggu..
Semalam atas permintaan suami minta buatkan dessert special untuk santai hujung minggu. Kebiasaan dessert beginilah yang dia suka tapi kali ini sue buat yang senang je dan menggunakan instant yang sedia di jual. Sebenarnya sue nak buat puding arab yang menggunakan kordial vemto tapi dah habis so beli jelly dan krim karamel sahaja. Saja nak simpan buat stok mana tahu ada tetamu datang mengejut. Bila suami dah minta buatkan sue buat ala trifle dan menggunakan kek yang dah sedia siap. Mudah dan jimat masa hihihi..


KRIM KARAMEL TRIFLE PUDING
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
1 kotak kek paun - Sue guna yang jenis bulat
1 tin sedang koktail - tapis dan asingkan jus dan buah
1 kotak instant krim karamel

(B)
3 sdm tepung kastad
300 (+/-) ml susu segar/ susu cair
3-4 sdm gula pasir -nak manis lebihkan
1 sdt esen vanilla

(C)
1 kotak instant jelly - terpulang nak guna perisa apa
Buah koktail

Cara
1) Bahan A- masukkan kek kedalam bekas kaca, siram sedikit jus koktail tadi supaya ianya lembab. Jangan terlalu banyak nanti lembik.
Kemudian bancuh instant krim karamel (Ikut cara yang tersedia dibelakang kotak) dan tuang keatas kek tadi. Biarkan ianya meresap ke dalam kek. Ketepikan dan biarkan sejuk seketika.
2) Satukan bahan B dan masak atas api sehingga adunan pekat dan naik wap. Tutup api dan tuang keatas adunan karamel tadi. Ratakan permukaannya dan sejukkan lagi dalam 20-30 minit.
3) Bahan C - Masak jelly ikut arahan di belakang kotak sehingga mendidih dan tutup api. Carik sikit permukaan kastad tadi dan tuang jelly yang telah dimasak. Tabur buah koktail dan sejukkan semalam di dalam peti sejuk. Bila dan sejuk sepenuhnya sedia untuk dimakan.

SELAMAT MENCUBA!

KRAM


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...