April 14, 2016

KUIH PENYARAM LEMBUT


SALAM SEJAHTERA...
Bila tengok gambar yang nak di entri rasa teringin pula. Kuih penyaram merupa salah satu kuih tradisi kesukaan sue dan apa saja kuih lama semuanya sue suka. Bertahaun lama nya tak makan kuih ni bila balik kampung semua nak di buat. Kalau kami di kuching memang ada kuali khas untuk menggoreng nya. kuali nya kecil je warna hitam dan berat. 
Tapi kalau tak ada boleh aje guna kuali yg biasa.
Resepi ni sue dapat dari seorang kakak yang sue tertarik dengan kuih penyaram nya. Satu keunikan kuih ini kalau ianya bersarang didalam nya bererti ianya perfect. Begitulah yang sue nampak dari tekstur kuih yang akak ni share di Ig dia. memang tak salah sue pun mencuba dan ternyata ianya sangat lembut dan sedap. Rasa manis yang cukup dengan gabungan gula apong.. terima kasih buat kak Saadiah atas keikhlasan resepi yang beliau izinkan untuk sue panjangkan lagi.


KUIH PENYARAM
Resepi: kak Saadiah Kiprawi
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
500g gula apong (boleh ganti dengan gula melaka/kabong)
3 tin susu kecil air sejuk (saiz tin susu yang kecil)

(B)
1 paket tepung beras
3 tin susu tepung gandum
2/3 tin gula pasir

(C)
Sedikit minyak untuk menggoreng

P/S:- SUKATAN MENGGUNAKAN TIN SUSU YANG PALING KECIL

Cara
1) Satukan bahan A sehingga sebati. Tapis dan ketepikan.
2) Satukan rata bahan B dan tuang bahan A tadi dan kacau sebati.
3) Panaskan kuali dengan sedikit minyak menggunakan api sederhana.
4) Guna senduk kecil dan cedok adunan tepung dan goreng sehingga menjadi macam topi dan bolehlah di balikkan sebelah bahagian. Goreng sehingga habis dan toskan ada radai untuk menurunkan minyak.

 SELAMAT MENCUBA!
Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...