November 20, 2015

EGG AND MUSHROOM PUFFS


Assalammualaikum.. lama tak update dan rindu nak nak entri tapi memandangkan kita sibuk packing. Cuma tinggal seminggu lagi barang-barang dah kena pindah. Hari ni Sue tak de kelas pagi so boleh lah mengadap pc kejap nanti jam 12 kena pergi sekolah lagi.
Alhamdulillah.. puffs ni Sue buat 3 hari lepas untuk fika@ minum petang dalam kelas. Atas permintaan kawan-kawan dan mereka collect duit kecuali kita sebab kita yang buat hihihi.. Filling sue letak telur rebus dan  sampingan lain dan mereka amat berpuas hati. Ada yang nak order tapi bukan tak sudi cuma kenkangan waktu yang tak mengizinkan. Insyallah bila dah pindah bolehlah start lagi beraksi di dapur.
Semua kawan-kawan termasuk cikgu bagi pujian, bkn nak angkat bakul ye kerana di tempat kami memang susah nak dapat jualan bakeri halal dan pelbagai aneka cuma bakeri yang biasa jual kek dan roti saja... tak lebih dari itu. Bila sue buat cikgu terharu kerana inilah pertama kali mereka makan puffs sebegini. Itu cerita 3 hari lepas dan cerita semalam sue pergi temu janji dengan Swedish Public Employment Service atau dalam swedish Arbetsförmedlingen. Kalau kita dah daftar dengan mereka. 
Memang akan dapat surat atau temu janji untuk perkembangan atau planning. Rasanya ni kali yang ke-4 sue jumpa mereka.
Kali ni dengan sokongan mereka, Insyallah tahun depan sue akan mula buat home bisnes dengan bantuan dari mereka. Sue dah di daftar mereka dalam list sokongan dan akan berjumpa dengan municipal dalam masa yang terdekat. Tak perlu risau kerana semua di buat oleh syarikat yang mereka lantik khas untuk perundingan. Doakan Sue ye semoga semuanya berjalan lancar dan ingin mengangkat nama Malaysia di perantauan. Sue fokus dengan Malaysian delight seperti yang mereka sarankan dan semuanya pengiklanan di bantu oleh syarikat yang diberi kepercayaan. Pasal syarikat ini di bayar oleh Swedish Public Employment Service. Terharu dengan layanan dari mereka yang terfikir samapai ke tahap sedemikian sekarang.
Emo pulak kita yoo.. Oklah nanti sue kongsi lagi ceritanya ye.. Untuk bahan-bahan sue tak proper sukatan cuma main campak je tapi ni Sue bagi sukatan untuk memudahkan ye.


EGG AND MUSHROOM PUFFS
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
1-2 paket frozen puffs pastry (segiempat)
5 biji telur rebus -potong empat

(A) Sos putih
2 sdm marjerin/mentega
2 sdm tepung gandum
2-3 cawan stok ayam atau susu segar

(B) 
1 biji bawang besar - cincang 
200g daging cincang
1 tin besar cendawan butang - hiris
3 biji kentang - potong dadu kecil dan rebus 3/4 masak. Toskan
Minyak untuk menumis

(C)
2 sdm soso tiram
1 sdm lea & perrin sauce
1/2 sdt lada sulah
Garam dan gula secukup rasa
1-2 sdt serbuk perasa
Sedikit oregano kering

(D)
Marjerin/ mentega cair secukupnya
Kuning telur untuk sapuan atar puffs

Cara
1) Bahan A- Cairkan mentega menggunakan api kecil dan masukan tepung gandum. Kuar sampai tepung cair dan masukan stok ayam atau susu. Kacau sehingga sebati dan tutup api, ketepikan.
2) Bahan B- Panaskan minyak dan tumis bawang besar sehingga kuning. Kemudian masukan daging cincang dan tumis sehingga bertukar warna. Masukan bahan selebihan dan kacau sebati.
3) Masukan bahan C dan raskan secukupnya dan biarkan masak dalam 2-3 minit dan tuangkan bahan A(sos putih).
4) Kacau sebati bahan-bahan dan tutup api. Biarkan sejuk.
*Panaskan oven pada suhu 170-180 degrees*
5) Ambil pufffs pastry dan bolehlah dipotong ikut citaras sendiri dan masukan inti dan telur rebus. Tekan tepi pastry dengan garpu dan letak atas loyang yang telas di sapu minyak atau merjerin.
6) Buat sampai habis dan sapu sedikit mentega cair pada puffs dan sapu kuning telur lagi. 
7)Bakar menggunakan api bawah 30 minit sampai kuning dan 10 minit terakhir menggunakan api atas bawah. Bergantung pada oven masing-masing.

SELAMAT MENCUBA!

KRAM



November 13, 2015

SERI MUKA PANDAN KASTAD YANG LEMBUT


Alhamdulillah...  eksperiment untuk lapis atas berjaya dan kejadian yang sangat lembut dan sedap. Sue peminat tegar seri muka dan karipap.. Spechless..
Banyak kali juga Sue mencuba berbagai jenis resepi seri muka tapi belum memenuhui citarasa tekak. Kalau nak cerita pasal sedap susah nak dapat kuih tradisi yang sedap macam dulu. 
Zaman kanak-kanak dulu Sue selalu makan serimuka yang sangat sedap dari kawan ayah Sue. Pangusaha cina yang membuat kuih halal untuk di hantar ke  hotel di Kuching.
Bila di tanya dengan mak, dia cakap rugi tak belajar dulu sedangkan mereka kawan baik.
Bila pakcik tu dah meninggal, semua tinggal kenangan.
Tak pe lah... Insyallah Sue akan setia dengan seri muka yang sue hasilkan dan memberi kepuasan pada diri Sue sendiri. Untuk mendapat tekstur yang berkilat santan harus dimasak terlebih dahulu tapi jangan sampai pecah minyak.
Sini Sue titipkan untuk di kongsi bersama..


SERI MUKA PANDAN KASTAD
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
Lapis bawah (pulut) loyang 6 atau 7 inci
11/2 cawan beras pulut - cuci dan  rendam 2-3 jam bergantung pada jenis beras pulut
(Sue guna beras pulut susu siam dan rendam cuma 1 jam)
11/2 cawan santan pekat ( guna cawan yang sama untuk menyukat beras)
1 sdt gula
1/2-1 sdt garam (rasa garamnya terlebih dahulu)

Cara
*Panaskan kukusan terlebih dahulu*
1) Toskan beras pulut yang di rendam tadi.
2) Satukan santan dan bahan selebihnya dan sebatikan.
3) Sapu loyang dengan sedikit minyak dan lapik dengan plastik. Sapu lagi sedikit minyak dipermukaan plastik dan ketepikan.
4) Dalam loyang lain tuang beras pulut. Kacau lagi dan kukus 20-30 minit sehingga masak.
5) Bila dan masak cedok beras pulut dan masukan kedalam loyang yang sudah dilapik plastik dan tekan rasa supaya padat.
6) Carik sedikit permukaan pulut dengan garpu untuk melekatkan bahan atas setelah dipotong. Tuang bahan lapis atas dan kukus lagi 30 minit sehingga masak.
7) Biarkan sejuk sepenuhnya dan bolehlah di potong. Guna pisau plastik untuk mememotong supaya ianya halus dan kemas.

* Tudung pengukus bungkus dengan kain supaya air tidak menitik atau tutup dengan aluminium foil.
*Kalau menggunakan foil, bila dan cukup masak buka tudung dan terus buka foil. Jika dibiarkan air akan menitik dan permukaan kuih akan berombak.
* Cara saya lebih suka menggunakan surat kabar untuk menutup permukaan pengukus dan air lambat menitik. Letak tebal sikit supaya lambat serap wap*



LAPIS ATAS(PANDAN KASTAD)
Bahan-bahan
250ml santan pekat - masak sehingga mendidih sekejap dan tutup api. Biarkan suam.

(A)
60g tepung gandum
20g tepung kastad
1 sdm tepung ubi
2 biji telur A*
1 sdm susu manis
4 sdm serbuk santan
150g gula halus/pasir
100ml air pandan (5-7 helai daun pandan kisar dengan 100ml santan cair)
Sedikit pewarna merah untuk mendapat warna yang cantik
(Kalau tidak menggunakan daun pandan boleh ganti dengan pandan paste 1-2 sdt dan pewarna hijau.)
100ml air masak


Cara
1) Satukan bahan A dan santan yang telah di masak kecuali yang bertanda (*). kacau sehingga gula hancur baru masukan telur* dan kacau sebati lagi.
2) Tapis kedalam periuk dan masak menggunakan api kecil sehingga naik wap sahaja. Jangan sampai pekat ye. Tuang kedalam loyang pulut dan kukus.

SELAMAT MENCUBA!

KRAM

November 12, 2015

THAI BASIL CHICKEN


Hari ni kita masak simple je.. Makan dengan nasi panas bertambah juga di buatnya. Selasa lepas Sue beli sayur di kedai thai tapi banyak yang dah habis. 
Sweet basil dari Thailand pun tinggal 2 peket je. So Sue ambil kedua-duanya sekali. Alhamdulillah.. Sepeket Sue frozen kan senang bila nak masak untuk lain kali. Thai basil chicken ni memang mudah dan bahan-bahan pun tak banyak. Kalu nak pedas tambah lebih cili padi ye.


THAI BASIL CHICKEN
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
1 ketul dada ayam - ambil isinya sahaja dan potong dadu
11/2 sdm sos tiram
1 sdm kicap lemak manis
1 sdt sos ikan
1/2 sdm sos cili thai
Sedikit kicap pekat 

(B) Tumbuk kasar
6 ulas bawang putih
6 biji cili padi merah thai (boleh guna cili hidup campur cili padi biasa)
Minyak sedikit untuk menumis

(C)
Sweet basil leaves secukupnya

Cara
1) Tumis bahan B sehingga kuning dan masukan bahan A, ayam dahulu.
2) Tumis sehingga ayam bertukar warna dan masukan bahan selebuhnya.
3) Rasa secukupnya dan biarkan bahan serap dan ayam masak. Masukan bahan C dan kacau sebati, tutup api.

SELAMAT MENCUBA!

 KRAM




November 11, 2015

OVERNIGHT OATS


Semalam Sue bawa bekal oat ke sekolah.. Bila sampai sekolah Sue terus masukan ke dalam petisejuk bila coffee break Sue makan dan kongsi dengan kawan tapi Sue letak dlam cawan untuk dia. Tak terfikir pulak yang mereka berminat. Bila dan mencuba semua kata sedap, macam jakun je semua tak pernah tengok.
Sebenarnya ianya amat mudah disediakan dan bergantung pada citarasa sendiri. Sue masuk apa je buah dan kekacang Alhamdulillah rasanya enak sungguh.

OVERNIGHT OATS
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan
350g strawberry yogurt
4 sdm quaker oat
1 sdm biji selasih
Buahan ikut suka
Kekacang 

Cara
1) Satukan semua bahan-bahan dan masukan kedalam bekas dan tutupkan.
2) Masukan kedalam peti sejuk dan biarkan bermalam. Kalau nak sedap lagi bila nak makan tambah lagi buah dan sedikit jem.

SELAMAT MENCUBA!

STICKY AND CREAMY BROWNIES


Assalammualaikum.. Alhamdulillah berkesempatan entri hari ni. Lately makin sibuk packing dan lagi 2 minggu kita akan pindah. Brownies ni Sue buat 2 hari lepas dan semalam bawa pergi ke sekolah habis semuanya. Resepi asal memang manis tapi Sue dah kurangkan gula. Itu pun masih terasa manis tapi sedap juga hihihi..
Resepi Sue tulis dalam buku resepi tapi tak tulis pulak siapa empunya. Buku resepi pun buku lama yang Sue bawa dari Malaysia. Resepi bila dah masak tak besar ye nanti kalau nak buat besar double kan kuantiti.


STICKY AND CREAMY BROWNIES
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
140g unsalted butter - suhu bilik
170g gula kaster (asal 210g)
1 sdt gula vanilla/ esen vanilla

(B)
3 biji telur A

(C)
100g dark coklat compound - Cair kaedah double boiler

(D) Ayak halus
50g tepung gandum/kek
21/2 sdm serbuk koko
1 sdt serbuk penaik

Cara
*Panaskan oven pada suhu 150 degrees* 
1) Pukul bahan A sebati (jangan terlalu kembang). Kemudian masukan bahan B satu persatu hingga sebati.
2) Guna senduk kayu, masukan bahan C dan kacau sebati dan diikuti bahan D sedikit-sedikit sehingga rata.
3) Tuang dalam loyang yang sudah di sapu mentega dan di lapik. Bakar 40-50 minit sehingga masak.
*Suhu jangan terlalu tinggi dan bergantung pada oven masing-masing*

SELAMAT MENCUBA!

KRAM

November 05, 2015

STEW EKOR LEMBU PEDAS


Assalammualaikum... Semalam kita masak stew untuk makan malam. Teringin nak makan yang pedas dan masam tapi.. terlebih letak cili jadi kepedasan dibuatnya. Mulanya nak makan dengan nasi tapi rasa tak cun pula rasanya tetapi roti pula dah habis. So kita makan dengan dry bread (swedish) celup dalam stew hmmmm sedap!




SPICY OXTAIL STEW
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
1kg ekor lembu - cuci dan toskan
1 sdt brown sugar
3 sdm minyak zaitun

(B)
3 ulas bawang putih - cincang
1 batang saleri - potong halus
1 biji bawang besar sedang - cincang
2 biji tomoto ranum - potong 6
1 sdm tomato puree 
1-2 Sdt cili paste (ikut citarasa)

(C)
1 liter air 
2 biji kecil kentang - rebus dan lenyek halus/kisar
1/2 serbuk lada hitam
1-2 ketul kiub lembu
1/4 sdt daun thyme kering 
1/3 sdt rosemary kering
Gula sedikit
Garam secukup rasa (rasakan terlebih dahulu takut masin)

Cara
1) Bahan A - Panaskan minyak zaitun menggunakan api kecil ke dalam pan dan masuk ekor lembu.
2) Goreng sehingga keperananag sebelah menyebelah dan tabur gula perang. Gorengkan lagi sehingga gula hancur dan masukan bahan B.
3) Kacau sehingga bahan layu dan masukan bahan C. Kacau sebati dan birkan mereneh sehingga daging empuk.
* Kalau menggunakan slow cooker atau pressure cooker guna cara yang sama*

SELAMAT MENCUBA!

KRAM





November 03, 2015

CRISPY POTATO WEDGES WITH CHEESY DIPPING SAUCE


Hari ni kita tak masak.. cukuplah makan potato wedges ni. Kalau ada budak-budak lagi seronak makan bersama. Tepung crispy ni walaupun dah sejuk ia masih ranggup. Biasa Sue guna untuk buat tempura, fish N chips dan lain-lain. Kalau nak mencuba silakan..

CRISPY POTATO WEDGES
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
400-500g kentang - kikis kulitnya dan potong wegdes.
(Jangan potong nipis takut hancur bila di rebus nanti)
Air secukupnya untuk merebus

(A) Bancuhan 
50g tepung gandum
1 sdm tepung beras
2 sdt tepung ubi
1/2 sdt serbuk penaik
1/2 - 1 sdt garam
1 sdt gula
1/2 serbuk cili
secubit kunyit
1/2 sdt mixed herbs 
100 (+/-) air sejuk petiais
Minyak untuk menggoreng secukupnya

(B) Tepung salut
50g  tepung naik sendiri
2 sdt tepung beras
1/2 sdt serbuk perasa
(Gaul sebati)

Cara
1) Didihkan air dan masukan kentang yang telah di potong. Rebus 3/4 masak dan tutup api.
2) Buangkan air dan rendam dalam air sejuk. Toskan kering.
3) Bancuh bahan B dan rehatkan 5 minit. Panaskan minyak menggunakan api sederhana.
4) Celup kentang kedalam bancuhan tepung dan gelek lagi dalam B(tepung salut) dan goreng sehingga kuning.
5) Angkat dan letak atas tisu dapur dan goreng lagi selebihnya.


CHEESY DIPPING SAUCE
Bahan-bahan
1 sdm menteda
11/2 sdt tepung gandum
150ml susu segar
50ml krim kental@ whipping krim
3-4 keping slice cheddar (warna oren)
Garam dan gula sedikit.

Cara
1) Cairkan mentega dalam periuk menggunakan api sederhana dan masukan tepung gandum.
2) Goreng sehingga tepung garing dan masukan susu segar. 
3) Kuar sebati dan masukan krim, garam dan gula secukup rasa.
4) Bila dan mendidih tutup api dan masukan cheddar dan kuar lagi sehingga cheese cair.

SELAMAT MENCUBA!

KRAM

November 02, 2015

PIZZA TUNA DAN UDANG YANG SEDAP


Alhamdulillah... pizza yang sangat lembut dan menetepi citarasa yang Sue inginkan. Walaupun tidak sebiji macam pizza yang biasa Sue beli di kedai arab tapi syukur roti pizza cukup memuaskan hati.
Banyak resepi pizza yang Sue selalu cuba tapi bila dan masak doh nya tebal. Tapi kali ni Sue cuba dengan cara dan resepi Sue sendiri. Sedap!! hahhaha angkat bakul sendiri lorrr.... Dan rotinya Sue campur oregano, bawang beasr yang ditumis dengan minyak zaitun dan sekali minyak zaitun yang panas kita masuk sekali.
Sekarang baru Sue faham patutlah pizza pak arabnya tak kembang macam pizza kita biasa buat. Ada teknik yang harus kita fahami. Cuma waktu mengembang doh yang penting dan bila dan cukup kita sekadar giling rehat 5 minit dan terus bakar.
Benilah kejadianya bila dah masak dan satu yang membuatkan hati banyak bunga bila roti nya dapay dilipat dan tidak patah. 
Itu sebiji macam pizza arab hihihi... Insyallah.. Sue kongsikan di sini supaya dapat di manfaatkan bersama..



PIZZA TUNA DAN UDANG
Resepi: Sue Norrman

Bahan Doh
Dapat dalam 4 keping kalau saiz 8 inci
250g tepung roti
1/2 sdm gula
1 sdt garam
1/3 sdt bread softener
1/2 sdt instant yis
1/2 sdt baking powder
140ml air sejuk ais
1/2 sdm marjerin 

(A)
1/4 biji bawang besar - hiris halus/ cincang- ikut suka
1 sdt oregano
2 sdm minyak zaitun

Cara
1) Tumis bahan A sehingga bawang layu dan kuning. Tutup api.
2) Masukan bahan doh kedalam mixer atau bread maker dan tuang bahan tumis tadi dan uli hingga elastik.
3) Biarkan doh naik 2 kali ganda dan tumbuk buang angin.
*Panaskan oven pada suhu 180 degrees*
4) Bahagi kepada 3-4 dan bulat-bulatkan. Tabur tepung di atas doh dan bolehlah di giling, cucuk dengan garpu dan dan rehatkan 5 minit.
5) Sapu sos pizza, tabur bahan-bahan  beserta mozzarella cheese. bakar 20-25 minit. 5 minit terakhir api atas bawah sehingga cheese cair dan doh keperangan.




TOPPING
Bahan-bahan
1 tin tuna (yang jenis air jgn minyak ye)
50-100g udang halus- rebus dahulu, tos kering
1 tin kecil nanas - ptong segi 3
Cili benggala - secukupnya
Mozzarella cheese secukupnya
Oregano kering sedikit


SOS PIZZA
Bahan-bahan
2 sdm tomato puree
2 sdm sos tomato
1-2 sdt gula
Sedikit garam 
1 sdm minyak zaitun

Cara
Tumis kesemua bahan sos sehingga pecah minyak menggunaka api kecil. Tutup api.

SELAMAT MENCUBA!

KRAM

Bun Pandan Inti Kelapa Dan Kacang


Semalam Sue buat bun inti kelapa.. teringin sangat nak makan bun kelapa tapi doh nya Sue campur pandan paste untuk mendapat aromanya. Kalau di Kuching famous dengan bun mentega dan kelapa tapi untuk mendapat rasa yang sama itu mustahil. 
Majoriti di monopoli oleh kaum cina yang menjalankan bisnes keluarga yang diwarisi dari emak dan nenek mereka. Cukuplah kita buat bun ala-ala untuk melepaskan hajat. Doh roti Sue menggunakan basic bun manis yang Sue dapat dari buku resepi pelbagai jenis roti (chinese).



BUN PANDAN
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan
500g tepung roti
1 biji telur gred A
60g shortening
50g gula halus
2 sdt bread softener
1 sdt bread improver
1 sdt garam
11/2 sdt instant yis
2 sdm susu pekat manis
200ml air + 1 sdt pandan paste 

Telur + susu cair untuk menggoles atas bun

Cara
1) Masukan bahan kering ke dalam mixer atau bread maker dan diikuti bahan basah.
2) Uli sehingga doh elastik dan rehatkan sehingga naik 2 kali ganda. 
3) Kelurakan doh dan buang angin. Timbang doh seberat 35g dan bulat-bulatkan dan rehat lagi 10 minit.
4) Giling doh dan masukan inti kelapa dan bulatkan lagi. Letak dam loyang yang sudah di sapu minyak atau mentega/shortening.
5) Buat sampai habis dan rehatkan lagi doh sehingga naik 2 kali ganda
*Panaskan oven pada suhu 180-200 degrees bergantung pada oven masing-masing*.
6) Sapu telur dan tabur sedit kelapa kering dan bakar 25 minit. 5 minit terakhir gunakan api atas bawah sehingga keperangan dan keluarkan.



INTI KELAPA DAN KACANG TANAH
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
200-300g kelapa parut muda
50g gula pasir 
1/2 - 1 sdm gula merah
1 helai daun pandan - simpul
1/2 sdm minyak sapi

Cara
1) Sangaikan kelapa dan daun pandan sekejap dalam kuali jangan sampai kuning.
2) Kemudian masukan kedua jenis gula dan goreng samapi gula hancur dan kelapa layu menggunakan api kecil.
3) Tutup api dan masukan minyak sapi dan gaul seabati. Sejukan.

SELAMAT MENCUBA!

KRAM

Codfish With Green Pesto And Cheery Tomato


Assalammualaikum.. hari ni kita free sikit selepas berkemas dan packing apa yang perlu masuk dalam kotak semua. Seperti biasa simple dinner yang sue masak 2 hari lepas. Sendirian di rumah so masak apa mudah je.
Cukuplah dengan kombinasi ikan, kentang dan sayur untuk set menu yang mengenyangkan.


CODFISH WITH GREEN PESTO AND CHERRY TOMATO
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
300g frozen ikan kod*
1 sdt garam
1/2 sdt gula
1/2 biji lemon - belah 2-3
Air secukupnya

(B)
Mentega/ marjerin

(C)
2 sdm green pesto (sue guna yang dah sedia jual)
5 biji cherry tomato - kisar kasar
1 sdm minyak zaiton
Garam sedikit
1/2 sdt gula

(D)
3-4 biji kentang - rebus empuk dan lenyek kasar

Cara
1) Didihkan bahan A kecuali ikan*. Kemudian masukan ikan yang masih beku dan rebus dalam 10 minit.
2) Angkat dan toskan ikan. Panaskan bahan B dalam pan menggunaka api kecil dan gorengkan ikan rebusan tadi. 
3) Goreng sebelah menyebelah hingga kuning dan angkat. Ketepikan.
4) Masukan bahan C dan tumis sekejap dalam 5 minit dan tutup api.
5) Letakkan Bahan D dalam pinggan, letak ikan diatasnya dan tuang pesto diatas ikan.

SELAMAT MENCUBA!

KRAM

Oktober 30, 2015

PUDING ROTI CHEESE DURIAN


Semalam Sue buat puding roti hasil cipta Sue sendiri. Sayang tengok roti yang Sue buat 4 hari lepas dan timbul idea nak buat puding bercheese. Dan terfikir juga kalau di buat sekali kastad campur durian pasti sedap.
Alhamdulillah.. Sebenarnya tak rugi mencuba yang penting kena kena pasti bahan-bahan, sukatan dan kaedah nya. Semalam bila Sue buat memang di tulis banyak mana bahan-bahan yang di guna dan kejadian yang amat memuas hati. Memamg tak makan nasi semalam dah kenyang 2 bekas kita makan sorang hihihi..
Puding ni kalau betul-betul sejuk memang sedap dan kastad nya Sue tak buat pekat, ala brulee gitu dan menggunakan gelatin untuk tidak keras. Sini Sue kongsikan resepinya ye.. Semoga dapat di manfaatkan bersama.


PUDING ROTI CHEESE DURIAN
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
5 keping roti putih/ tawar/ butterscotch- Buang tepi
250 ml susu segar/ susu cair
* Racik-racikkan roti dan rendam, dalam susu hingga kembang*

(B)
50g mentega - suhu bilik
100g cream cheese
50g gula halus (nak manis tambah lebih)

(C)
3 biji telur B
60 ml whipping krim
50g cheddar parut

Cara
*Panaskan oven pada suhu170-180 degrees. Kaedah steam bath*
1) Kisar halus bahan A dan ketepikan.
2) Pukul sebati bahan B, jangan kembang ya cukup sebati sahaja. Seeloknya menggunak hand whisk sahaja.
3) Masukan bahan C- telur dahulu satu persatu sehingga sebati dan masukan bahan selebihnya. Kuar rata dan masukan roti yang di kisar halus tadi. Sebatikan.
4) Sediakan remikin atau casserole dan letak dalam loyang besar dan tinngi supaya mudah untuk meletak air. Seeloknya guna kaca kerana kalau menngunakan loyang ianya melekat. Tuang adunan dan bakar selama 45 minit -1 jam bergantung pada oven masing-masing.
* Untuk memastikan ianya sudah cukup masak bila permukaan dan berkedut dan tidak mengembang lagi*
5) Biarkan suam baru tuangkan kastad durian di atasnya dan biarkan sejuk semalaman atau sekurang-kurangnya 4-5 jam.


KASTAD DURIAN
Bahan-bahan
(A)
200ml susu cair/ segar
50 ml whippiing krim
2 sdt tepung kastad
1 sdt tepung gandum
2 biji kuning telur
100g gula pasir (Tak nak manis kurangkan tapi sukatan ni tak berapa manis)
3 sdm puree/ isi durian 
Sedikit pewarna kuning

(B)
2 sdt gekatin + sedikit air - cairkan double boiler

Cara
1) Satukan bahan A dalam periuk dan sebatikan. Masak menggunakan api kecil sehingga naik mendidih dan naik wap.
2) Tutup api dan biarkan suam sekejap dan masukan gelatin dan kuar sebati. (jangan dimasak lagi ye dan pastikan gelatin cair ketika menunag ke dalam kastad)
3) Tuang atas puding tadi dan biarkan sejuk suhu bilik dan masukan kedalam peti sejuk.
4) Tabur sedikit cheddar bila nak makan.

SELAMAT MENCUBA!


KRAM

Homemade Cendol Dan ABC


Alhamdulillah.. melangsungkan hajat yang lama tertangguh. Lama dah nak makan ABC tapi kehabisan tepung ubi dan di Thai store pun tak ada stok. Ni bila dah cukup bahan baru dapat buat. Walaupun ABC tak semewah macam di Malaysia tapi syukur dapat melepaskan kempunan.
Resepi cendol Sue ambil dari youtube. Yang lain macam biasa tapi Sue guna Gula apong dan kordial vimto untuk mendapat rasa yang lebih sedap.




HOMEMADE CENDOL                                                        
Resepi/ Sumber: Youtube
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan                                                                  
1 cawan tepung beras
1/4 cawan tepung ubi
1sdm tepung hoen kwee (Sue tambah)
1 sdm gula
1 sdt pandan paste + sedikit pewarna hijau

Cara
*Sediakan air + ais batu dalam bekas*
1) Bancuh sebati baha-bahan dan masak menggunakan api kecil sehingga pekat dan meletup kecil. Tutup api.
2) Masukan kedalam acuan maruku atau pengukus yang lubang halus. Tekan atas air batu dan biarkan 1 jam.
3) Sedia untuk digunakan dan kalau hendak menyimpan selebihnya letalkan sedikit air supaya cendol tidak kering/melekat.


BAHAN ABC
(Anggaran sendiri banyak mana nak guna)
 
Cendol
Kacang merah/ kidney bean (Sue beli yang sudah siap dan masak lagi dengan gula supaya manis)
Cincau
Jagung manis
Selasih - rendam dengan air biar kembang
Sagu yang sudah di masak
Susu cair
Sirap vimto/ Greenadine
Gula apong/ melaka untuk manis 

SELAMAT MENCUBA! 


KRAM





Oktober 28, 2015

BIHUN BELACAN/ KUCHING BIHUN BELACAN


Alhamdulillah.. Mihun belacan in the house!! Bila tengok memory last year di facebook teringin pula jadinya. Semenangnya lama dah tak buat mihun belacan ni.
Mungkin ianya tidak famous di Semenanjung tapi kami orang Sarawak terutama orang Kuching memang terkenal dengan mihun ni juga mi kolok dan laksa Sarawak. 
Dulu Sue selalu buat untuk birthday anak atau acara makan-makan di rumah dan menjemput kawan dan saudara datang. Siapa yang pernah makan mihun belacan ni pasti takut kelazatan rasanya. Walaupun bahan nya mudah tapi kalau kuah tidak sedap memang tidak sedap lah jawabnya. Sue cuma gunakan tauge dan timun memandang tidak ada sotong kembang dan telur padi. Walaupun ada telur memang sue tak pandai makan.
Kuahnya amat main peranan dan majoriti mihun belacan di monopoli oleh kaum cina. Amat sedikit kita orang bumiputra/ melayu yang buat mihun  belacan untuk jualan. Alhamdulillah.. bukan untuk riak tapi mihun ni menjadi kesukaan tetamu dan anak-anak. walaupun ada menu lain tetapi mihun ni tetap win!!

BIHUN BELACAN/ KUCHING BIHUN BELACAN
Resepi: Sue Norrman
(gandakan bahan-bahan kalau buat banyak)

Bahan-bahan
(A)
Mihun sedang kasar secukupnya - rendam kembang dan celur dengan air panas. Toskan
Tauge secukupnya
Timun - potong halus
Telur padi
Sotong kembang - potong sedang
Limau kasturi

(B)Kisar
1 biji bawang bombay sedang
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
Sedikit udang kering

(C)
Cili giling (Tak nak pedas abaikan)
Minyak sedikit untuk menumis

(D)
1 liter air
1/2 inci belacan + sedikit air - hancurkan
1-2 sdt pitis udang
1 sdt asam jawa paste (kalau nak masam lebihkan)
*Sue guna bukan adabi so tak terlalu masam. Agak-agak ye*
Kicap pekat masin sedikit/ kicap pekat unuk warna
Garam sedikit takut lebih masin (rasakan terlebih dahulu kerana belacan dan kicap dah masin)
Gula dan aji secukup rasa. (Kalau tak makan aji abaikan)

11/2 sdt tepung kentang/jagung + air sedikit untuk memekat kuah*

Cara
1) Tumis bahan (C) hingga garing dan masukan bahan kisar. Tumis sehingga kuning dan bawang masak.
2) Masukan bahan (D) kecuali bancuhan tepung* dan biarkan mendidih menggunakan api sedang dalam 10 minit.  Rasa secukupnya.
*Sebelum masukan bancuhan tepung, tapis kuah terlebih dahulu atau cedok guna penapis kecil supaya kuah bersih*
3) Masukan bancuhan tepung dan kuar rata. Tutup api. Kuar jangan cair ataaupun terlalu pekat. Agak-agak ye sebab setiap jenis tepung jagung/ kentang tak sama.
4) Hidang bersama bahan-bahan sampingan diatas.

SELAMAT MENCUBA!
.


 KRAM


PANCAKE KEMBONG YANG SEDAP


Pagi tadi kita sarapan dengan pancake cara saya sendiri. Dulu Sue selalu buat untuk sarapan dan minum petang untuk anak-anak. 
Rasanya seakan donut tapi bukan di goreng dengan minyak banyak. Hanya menggunakan mentega atau marjerin dalam pan sahaja.
Kalau buat kecil-kecil untuk kanak-kanak pasti mereka suka.


PANCAKE KEMBONG 
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
250g tepung gandum
11/2 sdt serbuk penaik@ baking powder
1-2 sdt esen vanilla
50g gula pasir
3 biji telur A (Kalau tak ada boleh guna gred B)
150ml susu segar

Mentega/ marjerin untuk menggoreng.
Gula halus secukupnya.

Cara
1) Satukan bahan-bahan hingga sebati. Rehatkan 10 minit.
2) Guna non stick pan, cairkan mentega menggunakan api sederhana dan cedok 1-2 sudu makan adunan.
3) Biarkan sekejap sehinnga kuning dan balik sebelah lagi. Angkat dan letak dalam pinggan dan buat seterusnya sampai habis.
*Pancake harus di salut dengan gula ketika masih panas supaya gula melekat. Salut dengan gula sementara menunggu memasak seterusnya*

SELAMAT MENCUBA!

KRAM
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...