November 11, 2015

STICKY AND CREAMY BROWNIES


Assalammualaikum.. Alhamdulillah berkesempatan entri hari ni. Lately makin sibuk packing dan lagi 2 minggu kita akan pindah. Brownies ni Sue buat 2 hari lepas dan semalam bawa pergi ke sekolah habis semuanya. Resepi asal memang manis tapi Sue dah kurangkan gula. Itu pun masih terasa manis tapi sedap juga hihihi..
Resepi Sue tulis dalam buku resepi tapi tak tulis pulak siapa empunya. Buku resepi pun buku lama yang Sue bawa dari Malaysia. Resepi bila dah masak tak besar ye nanti kalau nak buat besar double kan kuantiti.


STICKY AND CREAMY BROWNIES
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
140g unsalted butter - suhu bilik
170g gula kaster (asal 210g)
1 sdt gula vanilla/ esen vanilla

(B)
3 biji telur A

(C)
100g dark coklat compound - Cair kaedah double boiler

(D) Ayak halus
50g tepung gandum/kek
21/2 sdm serbuk koko
1 sdt serbuk penaik

Cara
*Panaskan oven pada suhu 150 degrees* 
1) Pukul bahan A sebati (jangan terlalu kembang). Kemudian masukan bahan B satu persatu hingga sebati.
2) Guna senduk kayu, masukan bahan C dan kacau sebati dan diikuti bahan D sedikit-sedikit sehingga rata.
3) Tuang dalam loyang yang sudah di sapu mentega dan di lapik. Bakar 40-50 minit sehingga masak.
*Suhu jangan terlalu tinggi dan bergantung pada oven masing-masing*

SELAMAT MENCUBA!

KRAM

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...