November 12, 2015

THAI BASIL CHICKEN


Hari ni kita masak simple je.. Makan dengan nasi panas bertambah juga di buatnya. Selasa lepas Sue beli sayur di kedai thai tapi banyak yang dah habis. 
Sweet basil dari Thailand pun tinggal 2 peket je. So Sue ambil kedua-duanya sekali. Alhamdulillah.. Sepeket Sue frozen kan senang bila nak masak untuk lain kali. Thai basil chicken ni memang mudah dan bahan-bahan pun tak banyak. Kalu nak pedas tambah lebih cili padi ye.


THAI BASIL CHICKEN
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
1 ketul dada ayam - ambil isinya sahaja dan potong dadu
11/2 sdm sos tiram
1 sdm kicap lemak manis
1 sdt sos ikan
1/2 sdm sos cili thai
Sedikit kicap pekat 

(B) Tumbuk kasar
6 ulas bawang putih
6 biji cili padi merah thai (boleh guna cili hidup campur cili padi biasa)
Minyak sedikit untuk menumis

(C)
Sweet basil leaves secukupnya

Cara
1) Tumis bahan B sehingga kuning dan masukan bahan A, ayam dahulu.
2) Tumis sehingga ayam bertukar warna dan masukan bahan selebuhnya.
3) Rasa secukupnya dan biarkan bahan serap dan ayam masak. Masukan bahan C dan kacau sebati, tutup api.

SELAMAT MENCUBA!

 KRAM




Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...