Ogos 14, 2016

CIABATTA / ITALIAN BREAD SANDWICH


Hai!
Mengharapkan panas hingga ke petang rupanya hujan di tengah hari.. Peribahasa yang tidak dapat di sangkal lagi. Begitu juga dengan cuaca disini semakin hari semakin sejuk dan hujan di tengah hari. Persiapan untuk menanti kedatangan musim luruh begitu suram dan terfikir lagi ianya berterusan beberapa bulan sehingga kehadiran musim bunga tahun depan. Sesungguhnya kejadian alam dari penciptanya sungguh indah sekali. Walaupun sejuk tapi musim luruh merupakan musim yang sue sangat nantikan berbanding musim- musim yang lain. Kalau autumn sue suka meneroka hutan melihat deduan luruh dengan warna yang sangat cantik dan menarik. Insyallah kalau tiba musimnya sue akan mengambil gambar untuk tatapan sue kitchen reader.

Pagi ni sue sarapan ala italian lah sangat hihihi.. Sebenarnya roti tu aja italian bread tapi yang lain sue buat ikut rasa anak tekak je. Kalau dah namanya sandwich apa pun semuanya sedap yang penting idea dan bahannya kena cun kan? Sandwich sue hari ni special sikit sebab sue buat caramelized onions, caramelized cherry tomatoes, black pepper shredded beef dan dill sos. Smoked salmon sue sue letak juga ternyata sedap sekali. Dah setengah hari masa berlalu belum lagi tersa lapar sebab sandwich ni kategori heavy and all in one lah kiranya. Ciabatta sue beli yang frozen dan bila nak makan sue bakar semula dalam oven selama 5-10 minit je. Sebenarnya suka - suka je kongsi idea semoga ianya bermanfaat untuk semua. Jom..


CIABATTA SANDWICH
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
1 - 2 biji ciabatta bread - belah 2 dan sapu mentega
Daun salad secukupnya
Sos dill - kalau tak ada boleh ganti dengan mayonis
Smoked salmon - jika tiada abaikan


Untuk caramelized
1 biji bawang besar saiz sederhana - hiris nipis
5 biji cherry tomato - belah 2
Sedikit brown sugar
Butter secukupnya 


Black pepper shredded beef
100 - 200g daging batang pinang - rebus sehingga lembut dan carik.
1 sdm sos tiram
1 sdt kicap cair
Sedikit brown sugar
1 - 2 sdt lada hitam - tumbuk jangan terlalu halus 


Sos dill
1 - 2 sdm creme fraiche / sour cream/ plain yogurt
1 sdt mayonis
1 sdt gula
1/2 sdt parutan kulit lemon 
Sedikit daun dill (kering pun boleh guna)
*Kacau sebati dan sejukkan seketika sebelum di gunakan*


Cara
1) Untuk caramelized >> i) Cairkan butter dalam pan dengan api kecil kemudian masukkan bawang besar. Kacau sehingga layu dan masukkan sedikit brown sugar dan tumis lagi sehingga keperangan. Angkat dan letak dalam pinggan - ketepikan.
Dengan menngunakan pan yang sama, tambah sedikit lagi butter dan  masukkan cherry tomato. Goreng sehingga keperangan dan layu. Angkat dan letak dalam pinggan bawang tadi. 
ii) Cuci pan tadi dan panaskan lagi atas api sederhana. Masukkan sedikit mentega dan masukkan daging yang telah dicarik. Tumis sekejap dan masukkan bahan selebihnya sehingga sebati dan cukup rasa . Tutup api.
2) Ambil sekeping ciabatta yang telah di sapu mentega, susun daun salad, tabur daging di atasnya diikuti bawang dan tomato. Di atas sekali letakkan sos dill atau terpulang pada kreativiti sendiri.
3) Sedia untuk di nikmati dengan segelas smoothie atau yogurt.

SELAMAT MENCUBA!






Cekodok pisang cheese gebu


SELAMAT SIANG SEMUA...
Cekodok pisang ni sue buat untuk sarapan pagi semalam. Pisang yang sue simpan dalam peti sejuk 3 hari lepas dan sayang kalau ianya terlebih masak. Cekodok yang simple dan gebu memang sedap untuk sarapan pagi dan santai petang. 

Bancuhan pisang sue campur sedikit cheddar parut walla sedap sangat. Suami sue memang suka makan cekodok pisang tapi kena ada dipping sauce dan stok raspberry dessert sos memang sentiasa ada stok dalam peti sejuk. Makan cekodoknya lebih lagi yang masih cuam memang enjoy kan? so.. kita tengok resepi ye.


CEKODOK PISANG CHEESE
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
2 biji pisang embun anggaran 100g - lenyek halus
2 - 3 sdm gula
1/2 sdt bikarbonat soda 
Secubit garam

(B)
180g tepung gandum (+-)
1 sdm cheddar parut
1/2 sdm minyak panas

*Minyak secukupnya untuk menggoreng

Cara
1) Satukan bahan A sehingga sebati dan ketepikan 5 minit.
2) Masukkan bahan B - tepung dahulu sehingga rata diikuti cheedar dan akhir sekali minyak.
3) Ceduk guna tangan supaya ianya bulat dan goreng dengan menggunakan minyak secukupnya. Boleh juga menggunakan sudu terpulang pada keselesaan. Pastikan minyak cukup panas dengan api sederhana.
4) Bila dan keperangan balik lagi sebelah sehingga masak dan letak dalam pinggan dan lapik dengan tisu dapur supaya minyak meresap.
 *Jangan terlalu panas nanti kuning di luar tapi dalamnya masih belum masak)

SELAMAT MENCUBA!




Ogos 13, 2016

TART EPAL CHEESE - melt - in - mouth


Semalam bila terpandang pokok epal belakang rumah tetiba teringin nak makan tart nanas. Tapi sedihnya nak buat jem,  nanas pula semua mahal dan masih hijau. Craving punya pasal sue pergi petik epal tepi rumah cukup untuk buat jem saja. Alhamdulillah nasib baik lah epal dah boleh di makan dan tak rasa kelat di lidah. Nak perabis memang tak mampu sebabnya buah epal banyak sekali. Sekarang buah tepi rumah semua dah boleh makan terutama buah plum. Walaupun comel tapi manis sekali terutama plum yang warna kuning.




Insyallah september nanti dah boleh harvest semua epal nak buat jem dan sedekah. Nanti ada masa sue ambik gambar ye hihihi..
Berbalik pada tart terutama tart nanas ianya salah satu cookies favorite sue. Dulu tiap kali raya memang tak pernah mis tart nanas tak kira buat sendiri atau beli. Kali ni sue nak share pulak resepi tart melt - in - mouth yang sedap. Penggunaan kuning telur rebus yang menjadikan ianya sepur dan gebu. Kebiasaan ada yang menggunakan kuning telur saja dan ada juga yang menggunakan telur sebiji. Tapi.. kalau nak cuba satu kelainan dan rasa yang mulus dalam mulut boleh cuba resepi sue.

Resepi sue olah sendiri zaman berniaga dulu. Asalnya ilham dari keenakan biskut cincin yang hanya menggunakan kuning telur rebus sebagai bahan asas dan sue cuba olah menggunakan bahan yang sama cuma ada penambahan sedikit. Alhamdulillah ianya sedap dan anak-anak suka makan dan pasti tart ini raya ketiga memang dah habis... Dengan menggunakan epal filling ni pun sedap juga dan rasanya maintain...





TART CHEESE EPAL
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
250g mentega
2 sdm ghee
3 sdm gula icing

(B)
2 kuning telur - hancurkan (ambil kuning nya setelas di rebus)
1 biji kuning telur  gred A
1/2 sdt esen vanilla

(C)
1 sdm cheddar parut
2 sdm tepung susu
2 sdm tepung kastad
1/3 sdt garam
350g tepung gandum/ tepung biskut
(tambah sikit-sikit kalau adunan masih melekat di tangan)

(D)
2 biji kuning telur + sedikit pewarna kuning untuk sapuan atas tart
Inti epal secukupnya - bulat kecil anggaran 5-7g

Cara
1) Bahan A - Kacau rata menggunakan senduk kayu sehingga sebati dalam 3-4 minit.
2) Kemudian masukkan bahan B dan kacau lagi. (Adunanan mentega jangan di pukul kembang.)
3) Masukkan bahan C sedikit demi sedikit sehingga ianya tidak melekat pada tangan. Kalau doh masih lembik dan melekit pada tangan tambah lagi sedikit tepung gandum sehingga ianya boleh di bulat.
4) Bila dah siap timbang doh seberat 20g supaya ianya tidak terlalu besar.
5) Bulatkan doh, buat lubang dan isikan inti epal dan tutupkan kembali. Susun aatas loyang yang di lapik dengan kertas kek.


6) Buat sampai habis dan sapu dengan kuning telur.
7) Bakar pada suhu 160 -170 celcius selama 15-20 minit bergantung pada oven masing-masing sehingga tart masak.





EPAL FILLING




Bahan-bahan
 (A)
4 biji epal - merah atau hijau terpulang - parut halus
1 batang kulit kayu manis 

(B)
200 -  250g gula pasir
Sedikit pewarna hijau


Cara
1) Masak bahan A sehingga epal hancur dan mengeluarkan air menggunakan api kecil.
2) Kemudian masukkan bahan B dan kacau sebati.
3) Masak sehingga gula larut dan likat. Kacau selalu takut hangus dan bila nampak dah berkilat boleh tutup api.
4) Sejukkan sepenuhnya dan simpan dalam peti sejuk supaya senang untuk di bulatkan.

 SELAMAT MENCUBA!



KRAM








SALMON TERIYAKI.. mudah dan sedap.


HEJ!
Hari ni sue nak kongsi resepi yang sangat mudah tapi sedap. Yang penting mesti ada sos teriyaki ye. Sekarang cuaca semakin sejuk dan waktu maghrib pun dah awak satu jam dari ramadhan lepas. Bila cuca dingin begini perut sentiasa bernyayi ertinya nak minta di isi hihihi..

Ini lah menu lunch for one hari ini. Yang simple itu sebenarnya lagi berselera kita makan kan? Sue cuma rebus carrot dan celur baby spinah untuk di ganding dengan teriyaki dan semestinya nasi panas. Jom..


SALMON TERIYAKI
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
1 ketul filet ikan salmon - cuci bersih dan keringkan dengan tuala dapur
(Terpulang pada kuantiti yang di perlukan)
Sedikit lada hitam - tumbuk kasar
Sedikit garam
Sedikit brown sugar*
Minyak zaitun anggaran 2 sdm*

(B)
Sos teriyaki - anggaran 3 - 5 sdm 
2 sdm air 
Sedikit bijan putih - sangai sekejap
Sedikit daun bawang (tadi lupa letak)

Cara
1) Satukan bahan A kecuali yang bertanda (*) . Panaskan non stik pan dan masukkan  minyak zaitun .
2) Masukkan ikan ke dalam pan dan goreng sehingga keperang dengan di bawahnya. Tabur sedikir brown sugar anggaran 3-4 cubit di atas ikan dan lanjutkan sedikit masa lagi menggoreng.
3) Balik ke sebelah bahangian atas ke bawah dan masak sehingga keperengan dan tutup api.
4) Letakkan kedalam pinggan dan tuang sos teriyaki atas ikan.
5) Tabur sedikit bijan dan daun bawang...sedia di nikmati.


Sos Teriyaki
>> Satukan sos teriyaki bersama air dan sedikit minyak selepas menggoreng ikan tadi. kacau sebati dan panaskan atas api sehingga mendidih dan tutup api. Sedia di gunakan.


SELAMAT MENCUBA!


Ogos 12, 2016

PUDING KARAMEL YANG SANGAT SEDAP DAN MUDAH


KRIM KARAMEL... atau lebih di kenali dengan panggilan puding karamel. Salah satu dessert yang sue suka begitu juga dengan krim brulee. Makan puding ni memang tak akan cukup kalau satu portion kecik macam ni. Kebiasaan sue buat menggunakan casserole atau loyang tapi hari ni menggunakan remikin. Agak comot sebab time nak mengeluarkan puding ianya melekat. So secantiknya guna loyang dan kejadian sangat licin.

Tekstur pula memang cantik begitu juga dengan rasanya. Ianya tidak terlalu lemak dan manisnya secukup rasa. Resepi yang dah sue guna bertahun lamanya. Salah satu kesukaan anak-anak dan keluarga. Bila menyediakan keperluan untuk membuat puding mata terpandang ke arah botol di tepi sudut tempat sue menyimpan stok baking. Vanilla pod yang masih bersisa 4 batang pemberian kakak sahabat sue yang suami beli di Thailand. So kali ni sue menggunakan vanilla pod dan rasanya memang lebih sedap dan haruman vanilla di campur dengan susu ketika di rebus harum semerbak satu rumah.

Resepi yang mudah dan ideal untuk buat jamuan kecil atau dessert santai bersama keluarga. Modal pun tak besar  hihihi... Resepi sue dapat dari kakak ipar yang memang handal dalam bidang culinary dan salah satu dessert yang digunakan oleh salah satu airlines untuk business class. Kakak ipar sue bekerja dengan katering fligt khas untuk business class.
Untuk buat gula hangus sue lebih suka masak gula bersama air sedikit dan masak sehingga keperangan. Lain orang lain caranya kan? dan buat ikut kesenangan cara kerja sendiri... jom..




PUDING KARAMEL
By: Sue Norrman

Bahan karamel
150g gula pasir
2-3 sdm air sejuk

Cara
1) Kacau sebati dan masak atas api kecil sehingga keperangan dan tutup api. 
2) Kemudian tuang dalam loyang atau remikin dan biarkan sejuk.
*Kacau selalu gula ye supaya ianya cair rata dan tidak terlalu hangus. Jangan terlalu gelap takut gula menjadi pahit*



Bahan puding
(A)
1 liter susu segar/ fresh milk
1 batang vanilla pod - belah dua ambil bijinya dan letak kedalam mangkuk -  ketepikan.
(Cuma menggunakan kulitnya dan letak dalam susu)

P/s:- Kalau tak ada vanilla pod guna esen vanilla tapi letak dalam bahan B sahaja.

(B)
160 - 180g gula pasir
2 biji kuning telur
5 biji telur gred B
Biji vanilla yang diambil tadi

Cara
*Panaskan oven pada suhu 160 degree. Menggunakan kaedah bain marie (steam bath)*
1) Masak bahan A sehingga naik wap sahaja. Jangan sampai mendidih dan tutup api.
2) Kacau bahan B sehingga gula hancur. (Jangan di pukul ye nanti kembang dan tekstur puding menjadi berlubang-lubang.)
3) Kemudian ambil sedikit bahan A dan tuang kedalam bahan B dan kacau sebati.
4) Tuang lagi lebihan susu tadi, kacau lagi dan tapis.
5) Akhir sekali tuang puding yang telah di tapis kedalam karamel.
6) Balut loyang dengan aluminium foil supaya air tidak masuk melalui tepi loyang. bakar selalam 45 minit ke 1 jam sehingga masak. Kelihatan berkilat di permukaan puding bererti ianya cukup masak.
7) Jangan buka terus pintu oven sebaliknya renggang sedikit untuk mengeluarkan wap air dan biarkan ianya suam dan keluarkan loyang dan sejukkan sepenuhnya.

*Kalau nak lebih sedap simpan ke dalam peti sejuk dahulu dan makan sejuk-sejuk.. memang sedap!*

SELAMAT MENCUBA!



Ogos 11, 2016

KARI DAGING PEKAT YANG SANGAT SEDAP.. nak tahu rahsianya tips disertakan.


Hari ni sue nak kongsikan resepi favorite dan resepi dari bonda sue. Resepi kari daging yang sangat sedap dan berpuluh tahun bonda sue menggunakan resepi ini tak kira untuk apa acara pun. Inilah resepi kari kenduri dan sesiapa saja yang mengenali parents sue memang tahu siapa mereka dan memang femes juag di kalangan tukang masak. Kalau ahli keluarga memang kenal benar dan pasti menyukai kalau kedua oprang tua sue menjagi pemangku kerja terutama part memasak. 

Sehingga sekarang walaupun bonda sue dah berumur 70 tahaun tapi masak beliau memang masih kekal sedap begitu juga air tangan ayah sue. Dulu masa kecik-kecik selalu ikut mak dan ayah sue kalau mereka pergi masak untuk kenduri kahwin besar. Mak sue memang menyediakan semua manakala ayah sue jadi tukang tumis dan kacau. Bukan nak memuji tapi kalau nasi minyak ayah sue memang win. Beliau amat menitik berat akan kesemua dan amat berhati-hati kalau part memasak ini. Kalau dah masak nasi sampai 150g beras tu cam mane? Kena ada teknik dan logik kerja yang harus di ambil kira. Masak lagi menggunakan kayu api kalau tak pandai memang hangus legam akhirnya. Syukur sangat sepanjang beliau jadi tukang masak Alhamdulillah semua nya berjalan lancar dan penat tu jangan kira lah. Bukan mudah sebenar jadi tukang masak tapi itulah pengalaman hidup suka suki untuk kenangan hari tua.

Dari situ juga kami adik beradik semua suka masak. Abang dan adik lelaki sue juga handal memasak dan kalau ada keramaian di rumah kami lah yang sibuk bersama ipar- ipar juga tetanga. Mando dah cekak tangan apa lagi kerja harus di jalan kan.. Rindu pada zaman kanak-kanak yang banyak mengajar erti susahnya hidup demi mencari rezeki. Tapi kami bersyukur mendapat keluarga dan orang tua yang sangat memahami anak-anaknya dan sekarang kedua orang tua sue sudah mempunyai 30 lebih orang cucu dan 4 orang cicit. Aktiviti memasak untuk kenduri besar pun dan memang tak sangup lagi demi kesihatan tapi kalau untuk makan keluarga dan kenduri kecil Insyallah kedua mereka masih gah di dapur. begitulah ceritanya.. so nak rasa resepi bonda sue?? jom...



KARI DAGING SEDAP
By: sue Norrman

Bahan-bahan
1kg daging batang pinang - potong sedang ikut jalur daging (jangan lawan jalur nanti keras dan lamabt masak)
2 sdm bahan kisar  (ambil dari bahan yang telah dikisar di bawah)
1 sdm rata serbuk kunyit
1 sdm golden sirap (kalau tak ada boleh ganti gula melaka atau gula pasir)
*Gaul rata dan perap 1 jam*

Kisar halus
1 biji bawang bombay
6 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
2 inci halia
4 biji buah keras

(A)
1-2 batang kulit kayu manis kecil
3 kuntum bunga lawang
2 biji  buah pelaga
6 kuntum cengkih
4 batang serai - ketuk
1 biji bawang besar - hiris nipis 
3 tangakai daun kari
1 sdm cili giling
Minyak secukuponya untuk menumis - lebihkan supaya tumisan cantik dan tidak hangus

(B)
(asalnya menggunakan kari hidup campur kari kering tapi boleh guna resepi disediakan)
4 sdm serbuk kari babas
1 sdm serbuk kari adabi
2 sdm serbuk kurma 
200ml air untuk membancuh (dijadikan paste)

(C)
300ml santan cair
(kalau menggunakan santan kotak ganti dengan air biasa saja)

(D)
Garam secukup rasa
Sedikit serbuk perasa
Air asam jawa secukup rasa
Gula sedikit
1-2 biji ubi keledek - potong 6 bergantung pada saiz
(jangan terlalu kecil nanti hancur)

(E)
2 sdm sos cili
3 sdm kerisik
3-4 biji kentang - buang kulit dan potong 4.
(rebus setengah masak terlebih dahulu untuk mencepatkan dan mencantikkan kuah . Kalau nak masuk terus pun boleh tapi mengambil sedikit masa)
300ml santan pekat)


TIPS:- Baca cara memasak sepenuhnya untuk mendapat kuah kari yang pekat dan rasa yang sedap. Ianya mengambil masa dan terus bersabar...


Cara
>>> Bila dah cukup masa perapan daging tadi boleh lah memulakan sessi menumis ye..

1) Panaskan minyak dalam kuali. Pastikan minyak lebih supaya tumisan cantik dan tidak hangus.

2)  Bahan A - tumis rempah empat sekawan dulu sehingga naik bau dan masukkan bahan selebihnya. Kacau sehingga bawang masak dan garing.

3) Kemudian masukkan bahan B dan kacau rata menggunakan api sederhana. Kacau selalu supaya kari tidak hangus di bawahnya. Kelihatan minyak kurang boleh tambah lagi. Ianya supaya kari masak dan tidak hangus.


PERINGATAN!!! STEP NO 3 >> Jangan sesekali memandai tambah air ye sebabnya kalau kari belum cukup masak dan pecah minyak anda terus masukkan  air 'MINTA MAAF'  kari anda  fail dan memang tidak akan sedap! (ini berdasarkan pengalaman). Penggunaan minyak secukupnya memain peranan untuk menjadikan kari masak sepenuhnya dan tahan lama.


4) Setelah kari pecah minyak dan pekat masukkan perapan daging tadi dan kacau rata. Part ini juga harus ambil kira jangan tambah air!

5) Kacau dan biarkan daging mengeluarkan air dan ianya akan kelihatan pekat dan minyak akan timbul. Itu tandanya kari anda cukup masak. Reneh lagi daging sehingga lembut anggaran 30 minit bergantung pada daging.

6) Ok!! Sekarang baru boleh masukkan bahan C dan kacau sebati. Lanjutkan mereneh daging sehingga pekat.

7) Diikuti bahan E dan kacau lagi dan rasakan kuah kari. (ada rasa masam sedikit, manis dan garam secukup rasa. Jangan terlebih manis pulak ye!)

8) Bila dan rasa ok masukkan bahan E, kacau sebati dan biarkan ianya mendidih sehingga kentang empuk dan daging lembut sepenuhnya. Jangan terlalu lama nanti santan pecah minyak.

9) Rasa kuah  sekali lagi setelah penambahan pati santan. Kalau ada rasa kekurangan tambah lagi perisa secukup rasa. (Ikut selera lidah)

10) Boleh lah tutupkan api dan misi kita pun selesai. Sedia untuk dimakan bersama nasi, roti jala, lempeng dan sewaktu dengan nya.


 SELAMAT MENCUBA!


Terima kasih pada yang mengikut tips yang di sertakan dan mohon maaf kalau masih ada kekurangan. Sue buat yang terbaik untuk sama-sama kita berkongsi ilmu dan pasti semua nak yang terbaik kan? Sue bukan jaguh mahupun pakar sekadar insan biasa yang masih bertatih. Hanya berbekal minat dan pengalaman juga semestinya cik google tempat rujukan dan rakan-rakan yang sudi berkongsi ilmu dan tips. SAYANG ANDA SEMUA....  







 




Ogos 10, 2016

FISH AND CHIPS DENGAN KRIM SPECIAL... sedap tau!


SELAMAT PETANG SEMUA...
Hari ni cuaca mendung dari pagi hingga sekarang. Sejuk dah mula terasa dan summer menghampiri ke penghujungnya. seperti biasa rutin kalau dah sejuk begini nak keluar pun malas. Duduk berperam dalam rumah dengan stokin dan selimut syok juga. Walaupun matahari bersinar tapi masih terasa kesejukan kalau hanya 18-19 celcius.

Menu hari ni pula menu yang sedap dan kesukaan ramai. semua sue buat sendiri tapi chips tu tak berapa cantik kejadiannya pasal kentang dah 2 minggu duk berperap dalam bag kertas. Sekali nak guna tak berapa fresh lagi. Disebabkan sue memang tak suka beli french fries frozen so kita goreng jugalah. rasanya boleh tahan juga cuma tak ranggup aja. Untuk memudahkan baik guna french fries yang dah sedia ada tinggal goreng dan mudah. Ikan sue guna ikan cod file yang frozen dan rasanya kekal sedap walaupun di frozen sebab sue tabur sedikit gula dan letak hirisan lemon. Awalnya sue beli yang fresh dan pack seketul-seketul dalam vacum palstik untuk memudahkan kerja. Tak payah nya tunggu semua defrost baru nak bagi bagai. 

Dan... cream special sue nak kongsi pada semua dan ianya sangat simple tapi sedap sangat. Salah satu cream yang suami sue suka. Bahan yang mudah tapi bahan campuran yang satu tu mesti ada tau! Baru rasanya sedap! Sue bukan nya pakar tapi bila merantau dan selalu mengikut suami sue bekerja di luar sweden itu yang banyak membantu sue untuk mengenali western food. Tapi banyak juga yang sue googles untuk mendapat tips dan sebagainya. But.. practice makes perfect kan..kan..kan!!


FISH AND CHIPS
Resepi: sue Norrman

Bahan-bahan
1-3 keping filet ikan (dory atau cod) - tos kering atau tekan dengan tisu dapur supaya tak berair dan cantik bila di goreng.
Sedikit garam
Sedikit lada sulah

(A)
1 cawan tepung gandum
1 biji telur - pukul hancur
Serbuk roti secukupnya
Minyak untuk menggoreng

Cara
*Panaskan minyak terlebih dahulu dengan api sederhana sehingga panas*
1) Ratakan garam dan lada sulah pada filet ikan sehingga rata.
2) Ambil sekeping filet lumur dengan tepung, kemudian celup dalam telur dan golek dengan serbuk roti.
3) Buat kesemua ikan dan goreng sehingga keperangan dan balik sebelah lagi.
*Pastikan ianya sudah kering dan perang baru di balik sebelah bahagiannya. kalau tidak salutan akan terbuka*
4) Goreng sehingga betul-betul kering luarannya dan angkat. Kalau ianya menakung sedikit minyak boleh tekan sedikit dengan tisu dapur.
5) Ulang sama dan goreng filet sehingga habis.





CREAM SPECIAL
Bahan-bahan
3 sdm sour cream
1/2 sdt mustard sos
1/2 sdt gula pasir
1 sdm pickled cucumber - cincang halus (ada jual di supermarket)
Sedikit garam 
1 sdt parutan kulit lemon

Cara
Satukan bahan-bahan sehingga sebati dan sejukkan. Boleh juga digunakan segera.


SELAMAT MENCUBA!

Ogos 09, 2016

AYAM GORENG BEREMPAH RANGUP


WALLAH... sedapnya sehingga menjilat jari! Seriously ianya memang sedap dan rangup. Ini merupakan kali yg ke-empat sue buat menggunakan resepi Tahrunnissah yang beliau pernah kongsi di Fb dahulu. memang tidak menghampakan dan rasa ayamnya sesuai sekali dengan anak tekak. Makan ayam ni dengan nasi panas aja pun dah cukup tapi kalau nak bertambah lebih banyak nasi kena buat sambal tomato pedas.. waduh.. sedap banget.

Resepi asal beliau kongsikan menggunakan seekor ayam tapi sue cuma cuma buat setengah ekor saja memandangkan hanya sendirian di rumah. pada yang nak mencuba ayam goreng berempah mantop boleh cuba resepi ini memang sedap!


AYAM GORENG BEREMPAH
Resepi: Tahrunissah (FB)
By: Sue Norrman

(Copypaste)
Bahan-bahan
1 ekor ayam dipotong kecil atau mengikut kesukaan anda
(dibersihkan dan di salut tpg gandum sekejap utk hilangkan hanyir)
1 inci halia**
2 biji bawang besar**
5 ulas bawang putih**
7 batang serai**
1 sudu besar ketumbar (digoreng tanpa minyak dan ditumbuk)
1 sudu besar jintan manis (digoreng tanpa minyak dan ditumbuk)
2 tangkai daun kari dibersihkan dan diramas/dicarik
1 sudu besar cili kisar
sedikit kunyit (terpulang nak yang segar atau serbuk)
garam dan gula sikit (pengganti ajinomoto) nak guna ajinomoto pun terpulang
3 sudu besar tepung jagung
1 biji telor (dipukul dahulu)
2 sudu besar rempah kari ayam

Caranya
1) Ayam dibersihkan setelah disalut dgn tpg gandum..
2) Semua bahan yang bertanda ** dikisar dengan sedikit air ..kisar hingga serai hancur.. kemudian tumbuk ketumbar, jintan dan kunyit hingga hancur..
3) dSlm bekas satukan semuanya bahan rempah. telor, daun kari dan tpg jagung serta serbuk kari.. tambah garam dan sedikit gula ..rasalah sikit atau agak2 ye rasanya..
4) Kemudian masukkan potongan ayam..gaul sebati. Perap selama 1 jam atau lebih
5) Biarkan ayam tersebut 1 jam ke atas la..kalau lama sangat masukkan dlm peti ais..time nak goreng kluarkan dan goreng..
6) Panaskan minyak kemudian perlahan api aras sederhana.. (saya goreng dlm periuk sederhana kecil separuh minyak) masukkan ayam ...goreng sehingga mendapat warna seperti dibawah.
7) Toskan ayam ni diatas tisu serap minyak.insyaallah hasilnya serdak garing dan rangup shingga ke petang..

SELAMAT MENCUBA!


 KRAM

CHUTNEY NANAS DAN MANGA... sajian kenduri yang sangat sedap!



Alhamdulillah...
Melangsungkan hajat yang lama tertangguh. Chutney atau keceni kalau orang sarawak panggil merupakan lauk kenduri yang tak pernah mis terutama untuk kenduri kahwin. Kebiasaan lauk kenduri yang wajib untuk kenduri di sarawak ianlah keceni nanas, nasi minyak, sambal goreng ayam atau perut, daging masak hitam atau ayam masak merah. Itu menu legend sampai sekarang pun masih win cuma sekarang di era kemodenana menu pun berubah mengikut peredaran masa. Tapi kebiasaan menu wajib salah satu atau dua mesti ada.

Kebiasaan keceni ni mereka cincang dan rebus bersam sedikit air sehingga nanas betul-betul masak dan layu. Kalau mak sue dia suka rebus sehari sebelum memasukkan bahan tumisan bersama rempah tumis dan daun pandan. Ianya lagi sedap selepas bahan tumisan di masuk kemudian. Selepas masak bahan tumisan baru masuk kismis. Aroma minyak sapi/ ghee yang menjadikan keceni ini bau harum dan sedap sekali.

Kali ni sue kongsi resepi dan salah satu lauk kegemaraan kami. Kehabisan kismis sue guna biji sawi dan campuran manga ranum.. wallah.. sedap sangat. Bahan-bahan yang mudah tapi menghasilkan rasa yang tidak mengecewakan. Kalau part masak keceni ini mak sue merupakan jaguh begitu juga bapa sue. Dulu bapa sue selalu di pinjam kalau ada keramaian di rumah bekas gebenor sarawak 25 tahun dahulu. Bergotong royong memasak dan banyak resepi dari dapur istana yang bapa sue simpan. Salah satunya keceni nanas ini tapi mangga sue tambah sendiri dan menjadi favorite menu kenduri kami. Sini sue panjangkan resepinya.. Semoga bermanfaat buat semua.. 


CHUTNEY NANAS DAN MANGA
By: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
1 biji nanas (jangan terlalu masak) - potong dadu kecil atau cincang
Sedikit air - anggaran 1/3 dari sukatan nanas
1 batang kecil kayu manis
2 kuntum bunga lawang (saiz kecil)
1 biji buah pelaga
5 kuntum cengkih
2-3 helai daun pandan - simpul

(B) kisar halus
10 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia

(C)
2 1/2 sdm ghee atau 2 sdm ghee + 1 sdm minyak masak

(D)
Gula secukup rasa (mesti manis seckupnya)
Garam sedikit 
Biji sawi dalam 1 sdm

Cara
1) Rebus bahan A dengan api sederhana sehingga nanas layu dan masak. (Kalau airnya kurang tambah lagi sedikit tapi jangan terlebih air.) Tutup api dan ketepikan.
2) Panaskan kuali, masuk bahan C sehingga ghee cair dan cukup panas dan masuk bahan B.
3) Tumis dengan api sederhana sehingga bawang layu dan masak, tutup api.
4) Kemudian Tuang bahan tumisan kedalam nanas yang telah di rebus tadi dan kacau sebati. Letak kembali atas dapur dan reneh lagi.
5) Diikuti bahan D dan biarkan mendidih dan rasa secukupnya.Tutup api.
6) Untuk mendapat rasa yang lebih sedap biarkan semalam selepas baru dimakan keesokkannya.

SELAMAT MENCUBA!


KRAM





OMELETTE BAYAM DAN KEJU


SELAMAT PETANG...
Sarapan sue hari ni simple yet delicious dengan omelette bayam dan cheese. Lama juga tak buat sarapan begini bila duk terfikir nak makan apa untuk sarapan mati akal di buatnya. Mulanya nak makan telur rebus dan roti tapi bila terpandang sayur bayam masih banyak dalam tupperware so sue olah jadikan omelette pula.

Bahannya mudah boleh campur apa yang kita suka tapi sue tidak suka campur tomato dalam omelette. ianya terlalu berair didalam omelette kalau campur tomato tapi terpulang pada citaras sendiri. Selera masing-masing berbeza kan? Campur lagi dengan cheddar parut wallah sedap lemak masin gitu. Tapi jangan amalkan selalu nanti bertambah kilo nya.. Nak cuba buat untuk sarapan meh kita kongsi resepinya..


OMELETTE BAYAM DAN CHEESE
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
2 biji telur gred A
Garam dan lada hitam sedikit

(B)
1 genggam daun bayam - cincang kasar
Cili benggala - dadu halus (kalau suka)
2-3 sdm lobak merah yang telah di parut
Sedikit batang saleri - hiris nipis
1 biji cili hidup - potong nipis
1 sdm cheddar parut

Minyak/ butter sedikit untuk menggoreng

Cara
1) Pukul bahan A hinnga kembang (guna garpu je).
2) Masukkan bahan B dan kacau sebati.
3) Panaskan non stik pan dana masukkan anggaran 1 sdm minyak atau mentega dengan api sederhana.
4) Bila dan cukup panas tuang bancuhan telur dan ratakan sebati.
5) Biarkan ianya masak dan kering diatas (tak payah dibalik) sehingga perang dan tutup api.
6) Lipat atau gulung terpulang pada idea masing-masing. 
7) Letak dalam pinggan dan sediakan segelas air tea...Tada sarapan dah siap.

SELAMAT MENCUBA!


Ogos 08, 2016

ROTI NAAN CHEESE YANG LEMBUT step- by- step



ALHAMDULILLAH...
Hari ni sue makan breakfast, lunch dan dinner sekali jalan. Makan set begini memang mengenyangkan lebih lagi kalau ada cheese. Teringin punya pasal kita gagahi juga dan berpuas hati. Gandingan roti naan cheese + tzatziki memang sedap sekali lebih lagi dengan kacang pool. Mungkin tzatziki jarang kita jumpa di malaysia tapi sebenarnya ianya sangat mudah sekali di buat. Rasanya masam sedikit tapi sedap. Asasnya menggunakan timun parut, bawang putih dan yogurt tapi kali ni sue  hiris je timun lagi sedap rasanya macam makan acar hihihi..

Roti naan versi cheese ni dah 4-5 kali sue buat makan dengan kacang pool. Suami sue sangat suka dan sue pernah hidang untuk tetamu. Hidangan yang mudah dan pasti kenyang sampai malam dan ianya tidak mengambil masa yang lama untuk disediakan. Kali ni roti naan sue tak menggunakan buttermilk sebab kehabisan susu so sue menggunaka air suam dan yogurt. Teksturnya tetap lembut dan sedap yang penting uli kena sampai lembut ye baru rotinya lembut... Resepi step by step sue sertakan sebab terlebih rajin hari ni huhu..

Untuk versi roti naan buttermilk DISINI
 Kacang pool DISINI


ROTI NAAN CHEESE LEMBUT
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
150g tepung roti/ gandum
1/4 sdt instant yis
1/2 sdt serbuk penaik/ baking powder
1/ sdm gula pasir
1/ sdt madu
1 sdm plain yogurt
1/2 sdt garam halus
1 sdm minyak masak
100ml(+/-) air suam*

Mozzarella parut secukupnya


Cara>>


Satukan bahan-bahan kecuali (*). Gaul sebati dan masukkan (*) sedikit-sedikit sehingga habis dan uli lagi sehingga lembut dalam 15-20 minit. Rehatkan doh selama 30 minit dan tabur sedikit tepung atas permukaan doh dan tutup dengan kain atau plastik.


 Bahagi doh kepada 2 bahagian dan bulatkan. 



Panaskan non stik pan pada api sederhana terlebih dahulu kemudian tabur sedikit tepung pada papan pencanai dan giling doh tadi me. Jangan giling doh terlalu nipis - agak-agak ye! Isi mozzarella dan tutup balik dan bulatkan lagi.



 >> Ni selepas di isi mozzarella dan ditutup rapi



Giling lagi doh yang berisi cheese tadi seperti gambar di atas. Jangan giling nipis nanti pecah dan tak cantik.



Masukkan doh yang telah digiling tadi, tutup dengan tudung periuk sekejap dan biarkan ianya naik seketika dan balik sebelah bahagian lagi supaya ianya masak serata. Ulang cara yang sama sehingga habis.




Angkat dan boleh lah di potong dan sedia untuk di hidang bersama menu sampingan.





   TZATZIKI



 
Bahan-bahan
200ml turkish/ greek/ plain yogurt
1 mangkuk timun yang telah di potong nipis (buang empulur tengah)
2 ulas bawang putih kecil - tumbuk halus
1 sdm jus lemon
1/2 sdt gula 
Garam secukup rasa
Daun dill secukupnya
Lada sulah sedikit 

   
        


*Satukan semua bahan dan gaul sebati. Sejukkan dan sedia untuk dimakan.*


SELAMAT MENCUBA!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...