November 05, 2015

STEW EKOR LEMBU PEDAS


Assalammualaikum... Semalam kita masak stew untuk makan malam. Teringin nak makan yang pedas dan masam tapi.. terlebih letak cili jadi kepedasan dibuatnya. Mulanya nak makan dengan nasi tapi rasa tak cun pula rasanya tetapi roti pula dah habis. So kita makan dengan dry bread (swedish) celup dalam stew hmmmm sedap!




SPICY OXTAIL STEW
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
1kg ekor lembu - cuci dan toskan
1 sdt brown sugar
3 sdm minyak zaitun

(B)
3 ulas bawang putih - cincang
1 batang saleri - potong halus
1 biji bawang besar sedang - cincang
2 biji tomoto ranum - potong 6
1 sdm tomato puree 
1-2 Sdt cili paste (ikut citarasa)

(C)
1 liter air 
2 biji kecil kentang - rebus dan lenyek halus/kisar
1/2 serbuk lada hitam
1-2 ketul kiub lembu
1/4 sdt daun thyme kering 
1/3 sdt rosemary kering
Gula sedikit
Garam secukup rasa (rasakan terlebih dahulu takut masin)

Cara
1) Bahan A - Panaskan minyak zaitun menggunakan api kecil ke dalam pan dan masuk ekor lembu.
2) Goreng sehingga keperananag sebelah menyebelah dan tabur gula perang. Gorengkan lagi sehingga gula hancur dan masukan bahan B.
3) Kacau sehingga bahan layu dan masukan bahan C. Kacau sebati dan birkan mereneh sehingga daging empuk.
* Kalau menggunakan slow cooker atau pressure cooker guna cara yang sama*

SELAMAT MENCUBA!

KRAM





November 03, 2015

CRISPY POTATO WEDGES WITH CHEESY DIPPING SAUCE


Hari ni kita tak masak.. cukuplah makan potato wedges ni. Kalau ada budak-budak lagi seronak makan bersama. Tepung crispy ni walaupun dah sejuk ia masih ranggup. Biasa Sue guna untuk buat tempura, fish N chips dan lain-lain. Kalau nak mencuba silakan..

CRISPY POTATO WEDGES
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
400-500g kentang - kikis kulitnya dan potong wegdes.
(Jangan potong nipis takut hancur bila di rebus nanti)
Air secukupnya untuk merebus

(A) Bancuhan 
50g tepung gandum
1 sdm tepung beras
2 sdt tepung ubi
1/2 sdt serbuk penaik
1/2 - 1 sdt garam
1 sdt gula
1/2 serbuk cili
secubit kunyit
1/2 sdt mixed herbs 
100 (+/-) air sejuk petiais
Minyak untuk menggoreng secukupnya

(B) Tepung salut
50g  tepung naik sendiri
2 sdt tepung beras
1/2 sdt serbuk perasa
(Gaul sebati)

Cara
1) Didihkan air dan masukan kentang yang telah di potong. Rebus 3/4 masak dan tutup api.
2) Buangkan air dan rendam dalam air sejuk. Toskan kering.
3) Bancuh bahan B dan rehatkan 5 minit. Panaskan minyak menggunakan api sederhana.
4) Celup kentang kedalam bancuhan tepung dan gelek lagi dalam B(tepung salut) dan goreng sehingga kuning.
5) Angkat dan letak atas tisu dapur dan goreng lagi selebihnya.


CHEESY DIPPING SAUCE
Bahan-bahan
1 sdm menteda
11/2 sdt tepung gandum
150ml susu segar
50ml krim kental@ whipping krim
3-4 keping slice cheddar (warna oren)
Garam dan gula sedikit.

Cara
1) Cairkan mentega dalam periuk menggunakan api sederhana dan masukan tepung gandum.
2) Goreng sehingga tepung garing dan masukan susu segar. 
3) Kuar sebati dan masukan krim, garam dan gula secukup rasa.
4) Bila dan mendidih tutup api dan masukan cheddar dan kuar lagi sehingga cheese cair.

SELAMAT MENCUBA!

KRAM

November 02, 2015

PIZZA TUNA DAN UDANG YANG SEDAP


Alhamdulillah... pizza yang sangat lembut dan menetepi citarasa yang Sue inginkan. Walaupun tidak sebiji macam pizza yang biasa Sue beli di kedai arab tapi syukur roti pizza cukup memuaskan hati.
Banyak resepi pizza yang Sue selalu cuba tapi bila dan masak doh nya tebal. Tapi kali ni Sue cuba dengan cara dan resepi Sue sendiri. Sedap!! hahhaha angkat bakul sendiri lorrr.... Dan rotinya Sue campur oregano, bawang beasr yang ditumis dengan minyak zaitun dan sekali minyak zaitun yang panas kita masuk sekali.
Sekarang baru Sue faham patutlah pizza pak arabnya tak kembang macam pizza kita biasa buat. Ada teknik yang harus kita fahami. Cuma waktu mengembang doh yang penting dan bila dan cukup kita sekadar giling rehat 5 minit dan terus bakar.
Benilah kejadianya bila dah masak dan satu yang membuatkan hati banyak bunga bila roti nya dapay dilipat dan tidak patah. 
Itu sebiji macam pizza arab hihihi... Insyallah.. Sue kongsikan di sini supaya dapat di manfaatkan bersama..



PIZZA TUNA DAN UDANG
Resepi: Sue Norrman

Bahan Doh
Dapat dalam 4 keping kalau saiz 8 inci
250g tepung roti
1/2 sdm gula
1 sdt garam
1/3 sdt bread softener
1/2 sdt instant yis
1/2 sdt baking powder
140ml air sejuk ais
1/2 sdm marjerin 

(A)
1/4 biji bawang besar - hiris halus/ cincang- ikut suka
1 sdt oregano
2 sdm minyak zaitun

Cara
1) Tumis bahan A sehingga bawang layu dan kuning. Tutup api.
2) Masukan bahan doh kedalam mixer atau bread maker dan tuang bahan tumis tadi dan uli hingga elastik.
3) Biarkan doh naik 2 kali ganda dan tumbuk buang angin.
*Panaskan oven pada suhu 180 degrees*
4) Bahagi kepada 3-4 dan bulat-bulatkan. Tabur tepung di atas doh dan bolehlah di giling, cucuk dengan garpu dan dan rehatkan 5 minit.
5) Sapu sos pizza, tabur bahan-bahan  beserta mozzarella cheese. bakar 20-25 minit. 5 minit terakhir api atas bawah sehingga cheese cair dan doh keperangan.




TOPPING
Bahan-bahan
1 tin tuna (yang jenis air jgn minyak ye)
50-100g udang halus- rebus dahulu, tos kering
1 tin kecil nanas - ptong segi 3
Cili benggala - secukupnya
Mozzarella cheese secukupnya
Oregano kering sedikit


SOS PIZZA
Bahan-bahan
2 sdm tomato puree
2 sdm sos tomato
1-2 sdt gula
Sedikit garam 
1 sdm minyak zaitun

Cara
Tumis kesemua bahan sos sehingga pecah minyak menggunaka api kecil. Tutup api.

SELAMAT MENCUBA!

KRAM

Bun Pandan Inti Kelapa Dan Kacang


Semalam Sue buat bun inti kelapa.. teringin sangat nak makan bun kelapa tapi doh nya Sue campur pandan paste untuk mendapat aromanya. Kalau di Kuching famous dengan bun mentega dan kelapa tapi untuk mendapat rasa yang sama itu mustahil. 
Majoriti di monopoli oleh kaum cina yang menjalankan bisnes keluarga yang diwarisi dari emak dan nenek mereka. Cukuplah kita buat bun ala-ala untuk melepaskan hajat. Doh roti Sue menggunakan basic bun manis yang Sue dapat dari buku resepi pelbagai jenis roti (chinese).



BUN PANDAN
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan
500g tepung roti
1 biji telur gred A
60g shortening
50g gula halus
2 sdt bread softener
1 sdt bread improver
1 sdt garam
11/2 sdt instant yis
2 sdm susu pekat manis
200ml air + 1 sdt pandan paste 

Telur + susu cair untuk menggoles atas bun

Cara
1) Masukan bahan kering ke dalam mixer atau bread maker dan diikuti bahan basah.
2) Uli sehingga doh elastik dan rehatkan sehingga naik 2 kali ganda. 
3) Kelurakan doh dan buang angin. Timbang doh seberat 35g dan bulat-bulatkan dan rehat lagi 10 minit.
4) Giling doh dan masukan inti kelapa dan bulatkan lagi. Letak dam loyang yang sudah di sapu minyak atau mentega/shortening.
5) Buat sampai habis dan rehatkan lagi doh sehingga naik 2 kali ganda
*Panaskan oven pada suhu 180-200 degrees bergantung pada oven masing-masing*.
6) Sapu telur dan tabur sedit kelapa kering dan bakar 25 minit. 5 minit terakhir gunakan api atas bawah sehingga keperangan dan keluarkan.



INTI KELAPA DAN KACANG TANAH
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
200-300g kelapa parut muda
50g gula pasir 
1/2 - 1 sdm gula merah
1 helai daun pandan - simpul
1/2 sdm minyak sapi

Cara
1) Sangaikan kelapa dan daun pandan sekejap dalam kuali jangan sampai kuning.
2) Kemudian masukan kedua jenis gula dan goreng samapi gula hancur dan kelapa layu menggunakan api kecil.
3) Tutup api dan masukan minyak sapi dan gaul seabati. Sejukan.

SELAMAT MENCUBA!

KRAM

Codfish With Green Pesto And Cheery Tomato


Assalammualaikum.. hari ni kita free sikit selepas berkemas dan packing apa yang perlu masuk dalam kotak semua. Seperti biasa simple dinner yang sue masak 2 hari lepas. Sendirian di rumah so masak apa mudah je.
Cukuplah dengan kombinasi ikan, kentang dan sayur untuk set menu yang mengenyangkan.


CODFISH WITH GREEN PESTO AND CHERRY TOMATO
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
300g frozen ikan kod*
1 sdt garam
1/2 sdt gula
1/2 biji lemon - belah 2-3
Air secukupnya

(B)
Mentega/ marjerin

(C)
2 sdm green pesto (sue guna yang dah sedia jual)
5 biji cherry tomato - kisar kasar
1 sdm minyak zaiton
Garam sedikit
1/2 sdt gula

(D)
3-4 biji kentang - rebus empuk dan lenyek kasar

Cara
1) Didihkan bahan A kecuali ikan*. Kemudian masukan ikan yang masih beku dan rebus dalam 10 minit.
2) Angkat dan toskan ikan. Panaskan bahan B dalam pan menggunaka api kecil dan gorengkan ikan rebusan tadi. 
3) Goreng sebelah menyebelah hingga kuning dan angkat. Ketepikan.
4) Masukan bahan C dan tumis sekejap dalam 5 minit dan tutup api.
5) Letakkan Bahan D dalam pinggan, letak ikan diatasnya dan tuang pesto diatas ikan.

SELAMAT MENCUBA!

KRAM

Oktober 30, 2015

PUDING ROTI CHEESE DURIAN


Semalam Sue buat puding roti hasil cipta Sue sendiri. Sayang tengok roti yang Sue buat 4 hari lepas dan timbul idea nak buat puding bercheese. Dan terfikir juga kalau di buat sekali kastad campur durian pasti sedap.
Alhamdulillah.. Sebenarnya tak rugi mencuba yang penting kena kena pasti bahan-bahan, sukatan dan kaedah nya. Semalam bila Sue buat memang di tulis banyak mana bahan-bahan yang di guna dan kejadian yang amat memuas hati. Memamg tak makan nasi semalam dah kenyang 2 bekas kita makan sorang hihihi..
Puding ni kalau betul-betul sejuk memang sedap dan kastad nya Sue tak buat pekat, ala brulee gitu dan menggunakan gelatin untuk tidak keras. Sini Sue kongsikan resepinya ye.. Semoga dapat di manfaatkan bersama.


PUDING ROTI CHEESE DURIAN
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
5 keping roti putih/ tawar/ butterscotch- Buang tepi
250 ml susu segar/ susu cair
* Racik-racikkan roti dan rendam, dalam susu hingga kembang*

(B)
50g mentega - suhu bilik
100g cream cheese
50g gula halus (nak manis tambah lebih)

(C)
3 biji telur B
60 ml whipping krim
50g cheddar parut

Cara
*Panaskan oven pada suhu170-180 degrees. Kaedah steam bath*
1) Kisar halus bahan A dan ketepikan.
2) Pukul sebati bahan B, jangan kembang ya cukup sebati sahaja. Seeloknya menggunak hand whisk sahaja.
3) Masukan bahan C- telur dahulu satu persatu sehingga sebati dan masukan bahan selebihnya. Kuar rata dan masukan roti yang di kisar halus tadi. Sebatikan.
4) Sediakan remikin atau casserole dan letak dalam loyang besar dan tinngi supaya mudah untuk meletak air. Seeloknya guna kaca kerana kalau menngunakan loyang ianya melekat. Tuang adunan dan bakar selama 45 minit -1 jam bergantung pada oven masing-masing.
* Untuk memastikan ianya sudah cukup masak bila permukaan dan berkedut dan tidak mengembang lagi*
5) Biarkan suam baru tuangkan kastad durian di atasnya dan biarkan sejuk semalaman atau sekurang-kurangnya 4-5 jam.


KASTAD DURIAN
Bahan-bahan
(A)
200ml susu cair/ segar
50 ml whippiing krim
2 sdt tepung kastad
1 sdt tepung gandum
2 biji kuning telur
100g gula pasir (Tak nak manis kurangkan tapi sukatan ni tak berapa manis)
3 sdm puree/ isi durian 
Sedikit pewarna kuning

(B)
2 sdt gekatin + sedikit air - cairkan double boiler

Cara
1) Satukan bahan A dalam periuk dan sebatikan. Masak menggunakan api kecil sehingga naik mendidih dan naik wap.
2) Tutup api dan biarkan suam sekejap dan masukan gelatin dan kuar sebati. (jangan dimasak lagi ye dan pastikan gelatin cair ketika menunag ke dalam kastad)
3) Tuang atas puding tadi dan biarkan sejuk suhu bilik dan masukan kedalam peti sejuk.
4) Tabur sedikit cheddar bila nak makan.

SELAMAT MENCUBA!


KRAM

Homemade Cendol Dan ABC


Alhamdulillah.. melangsungkan hajat yang lama tertangguh. Lama dah nak makan ABC tapi kehabisan tepung ubi dan di Thai store pun tak ada stok. Ni bila dah cukup bahan baru dapat buat. Walaupun ABC tak semewah macam di Malaysia tapi syukur dapat melepaskan kempunan.
Resepi cendol Sue ambil dari youtube. Yang lain macam biasa tapi Sue guna Gula apong dan kordial vimto untuk mendapat rasa yang lebih sedap.




HOMEMADE CENDOL                                                        
Resepi/ Sumber: Youtube
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan                                                                  
1 cawan tepung beras
1/4 cawan tepung ubi
1sdm tepung hoen kwee (Sue tambah)
1 sdm gula
1 sdt pandan paste + sedikit pewarna hijau

Cara
*Sediakan air + ais batu dalam bekas*
1) Bancuh sebati baha-bahan dan masak menggunakan api kecil sehingga pekat dan meletup kecil. Tutup api.
2) Masukan kedalam acuan maruku atau pengukus yang lubang halus. Tekan atas air batu dan biarkan 1 jam.
3) Sedia untuk digunakan dan kalau hendak menyimpan selebihnya letalkan sedikit air supaya cendol tidak kering/melekat.


BAHAN ABC
(Anggaran sendiri banyak mana nak guna)
 
Cendol
Kacang merah/ kidney bean (Sue beli yang sudah siap dan masak lagi dengan gula supaya manis)
Cincau
Jagung manis
Selasih - rendam dengan air biar kembang
Sagu yang sudah di masak
Susu cair
Sirap vimto/ Greenadine
Gula apong/ melaka untuk manis 

SELAMAT MENCUBA! 


KRAM





Oktober 28, 2015

BIHUN BELACAN/ KUCHING BIHUN BELACAN


Alhamdulillah.. Mihun belacan in the house!! Bila tengok memory last year di facebook teringin pula jadinya. Semenangnya lama dah tak buat mihun belacan ni.
Mungkin ianya tidak famous di Semenanjung tapi kami orang Sarawak terutama orang Kuching memang terkenal dengan mihun ni juga mi kolok dan laksa Sarawak. 
Dulu Sue selalu buat untuk birthday anak atau acara makan-makan di rumah dan menjemput kawan dan saudara datang. Siapa yang pernah makan mihun belacan ni pasti takut kelazatan rasanya. Walaupun bahan nya mudah tapi kalau kuah tidak sedap memang tidak sedap lah jawabnya. Sue cuma gunakan tauge dan timun memandang tidak ada sotong kembang dan telur padi. Walaupun ada telur memang sue tak pandai makan.
Kuahnya amat main peranan dan majoriti mihun belacan di monopoli oleh kaum cina. Amat sedikit kita orang bumiputra/ melayu yang buat mihun  belacan untuk jualan. Alhamdulillah.. bukan untuk riak tapi mihun ni menjadi kesukaan tetamu dan anak-anak. walaupun ada menu lain tetapi mihun ni tetap win!!

BIHUN BELACAN/ KUCHING BIHUN BELACAN
Resepi: Sue Norrman
(gandakan bahan-bahan kalau buat banyak)

Bahan-bahan
(A)
Mihun sedang kasar secukupnya - rendam kembang dan celur dengan air panas. Toskan
Tauge secukupnya
Timun - potong halus
Telur padi
Sotong kembang - potong sedang
Limau kasturi

(B)Kisar
1 biji bawang bombay sedang
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
Sedikit udang kering

(C)
Cili giling (Tak nak pedas abaikan)
Minyak sedikit untuk menumis

(D)
1 liter air
1/2 inci belacan + sedikit air - hancurkan
1-2 sdt pitis udang
1 sdt asam jawa paste (kalau nak masam lebihkan)
*Sue guna bukan adabi so tak terlalu masam. Agak-agak ye*
Kicap pekat masin sedikit/ kicap pekat unuk warna
Garam sedikit takut lebih masin (rasakan terlebih dahulu kerana belacan dan kicap dah masin)
Gula dan aji secukup rasa. (Kalau tak makan aji abaikan)

11/2 sdt tepung kentang/jagung + air sedikit untuk memekat kuah*

Cara
1) Tumis bahan (C) hingga garing dan masukan bahan kisar. Tumis sehingga kuning dan bawang masak.
2) Masukan bahan (D) kecuali bancuhan tepung* dan biarkan mendidih menggunakan api sedang dalam 10 minit.  Rasa secukupnya.
*Sebelum masukan bancuhan tepung, tapis kuah terlebih dahulu atau cedok guna penapis kecil supaya kuah bersih*
3) Masukan bancuhan tepung dan kuar rata. Tutup api. Kuar jangan cair ataaupun terlalu pekat. Agak-agak ye sebab setiap jenis tepung jagung/ kentang tak sama.
4) Hidang bersama bahan-bahan sampingan diatas.

SELAMAT MENCUBA!
.


 KRAM


PANCAKE KEMBONG YANG SEDAP


Pagi tadi kita sarapan dengan pancake cara saya sendiri. Dulu Sue selalu buat untuk sarapan dan minum petang untuk anak-anak. 
Rasanya seakan donut tapi bukan di goreng dengan minyak banyak. Hanya menggunakan mentega atau marjerin dalam pan sahaja.
Kalau buat kecil-kecil untuk kanak-kanak pasti mereka suka.


PANCAKE KEMBONG 
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
250g tepung gandum
11/2 sdt serbuk penaik@ baking powder
1-2 sdt esen vanilla
50g gula pasir
3 biji telur A (Kalau tak ada boleh guna gred B)
150ml susu segar

Mentega/ marjerin untuk menggoreng.
Gula halus secukupnya.

Cara
1) Satukan bahan-bahan hingga sebati. Rehatkan 10 minit.
2) Guna non stick pan, cairkan mentega menggunakan api sederhana dan cedok 1-2 sudu makan adunan.
3) Biarkan sekejap sehinnga kuning dan balik sebelah lagi. Angkat dan letak dalam pinggan dan buat seterusnya sampai habis.
*Pancake harus di salut dengan gula ketika masih panas supaya gula melekat. Salut dengan gula sementara menunggu memasak seterusnya*

SELAMAT MENCUBA!

KRAM

Oktober 26, 2015

NASI AYAM YANG SANGAT SEDAP


Hari ni kita entri awal nanti bila dah gelap di luar rasa mengantuk lagi pun banyak kotak kosong yang menunggu minta diisikan.
Sendirian di rumah so kita masak cukup-cukup untuk seorang je. Suami Sue ke Padang terus ke medan Insyallah minggu depan balik lah. Nasi ayam ni my very own recipes. Rasanya hampir 18 tahun Sue menggunakan resepi ni setiap kali masak nasi ayam.
Cuma tidak ada sukatan bahan-bahan dan sue memang tidak menulis dalam buku ke apa semua dah set dalam kepala. Semuanya ikut anggaran sahaja. Nanti pada yang mencuba double kan kuantiti untuk masak lebih dari resepi yang Sue bagi ye!


SUP AYAM
Resepi: Sue Norrman 

Bahan-bahan
2 inci halia -kisar halus
5 ulas bawang putih - kisar halus
1 batang saleri - potong kecil
1 batang lobak merah sedang - potong 2 atau 3
6 kuntum cengkih
1 kuntum bunga anis
2 biji buah pelaga
Sedikit kulit kayu manis
1 biji bawang besar - potong panjang
2 liter air
Garam dan serbuk perisa secukup rasa
Tulang dada atau dada ayam untuk mendapat rasa yang sedap - cuci bersih
2 ketul paha ayam - cuci bersih *

*Jeruk kobis secukupnya - potong halus untuk di letak ke dalam sup bila makan nanti*

Cara
1) Rebus api sederhana bahan-bahan kecuali paha ayam(*) sehingga mendidih dan rasakan secukupnya.
2) Masukan paha ayam dan rebus sehingga ayam timbul dalam 10-15 minit. Bergantung pada saiz paha ayam dan kalau besar lanjutkan sedikit masa merebus takut bila di goreng masih berdarah dalamnya. Tutupkan api.
3) Angkat paha ayam dan rendamkan kedalam air sejuk sekitar 5 minit untuk mengelakkan kulit nya kecut.
4) Buang air dan toskan ayam sehingga kering dan ketepikan.


AYAM GORENG
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
2 Ketul ayam yang sudah direbus
1 sdt kicap pekat masin
1/2 sdt kicap manis
1 sdt  minyak bijan
Minyak secukupnya untuk menggoreng

Cara
1) Panaskan minyak dengan api sederhana.
2) Lumurkan bahan basah pada ayam sehingga rata. Goreng sehingga keperangan dan angkat.
3) Biarkan suam baru di potong.


NASI AYAM
Bahan-bahan
2 cawan beras jasmine - cuci bersih dan toskan
11/2 - 2 cawan air sup ayam tadi (guna cawan yang sama) dan tapis untuk mendapatkan nasi yang bersih
* Sukatan air sup untuk masak nasi bergantung pada beras. Kenal pasti beras takut terlebih air menjadi lembik*
2 helai daun pandan - simpul
1/2 sdm mentega
Sedikit minyak sapi 
Sedikit pewarna kuning

Cara
1) Masukan beras kedalam periuk nasi dan tambah bahan-bahan selebihnya dan masak seperti biasa.
2)  Bila dan tukar keep warm, buka periuk dan kuar supaya nasi tidak padat dan tutup semula biarkan masak sepenuhnya.


SOS AYAM (GRAVY)
Bahan-bahan
11/2 sup ayam (tapis dahulu)
1 sdm sos tiram
 1 sdt gula
Sedikit kicap pekat - untuk menhitamkan sos
Sedikit minyak bijan
Sedikit lada sulah 
1 sdt tepung jagung - bancuh dengan sedikit air*

Cara
1) Didihkan bahan kecuali tepung jagung(*) dan rasakan secukupnya.
2) Masukan bancuhan tepung jagung dan kuar sebati, tutup api.


SOS CILI
(A)
2-3 biji cili merah hidup
2 biji cili padi
1 biji tomato ranum
1-2 ulas bawang putih
1 inci halia
1-2 sdm gula (bergantung pada citarasa sendiri. Kalau nak rasa manis boleh tambah gula lebih)

(B)
1/3 cawan sup ayam (tapis dahulu)
1 sdm sos cili
Sedikit garam
sedikit cuka

Cara
1) Kisar bahan (A) hingga halus.
2) Masukan kedalam periuk bahan kisar tadi dan masak atas api sederhana sehingga mendidih.
3) Masukan bahan (B) dan rasakan secukup (masam,manis,masam) dan biarka mendidih lagi. Tutup api.

SELAMAT MENCUBA!


 KRAM







HOMEMADE YEMEN ADANI TEA DAN HUMMUS


Alhamdulillah.. Hari ni kita sarapan seawal jam 6.30am. Lepas subuh mata memang dah tidak boleh lelap lagi so kita bangun terus ke dapur. Bila tengok roti masih bersisa 4 keping dalam kepala dah mcam-macam.
Terasa juga kesedapan roti arab kalau makan dengan hummus dan adani tea tapi kali ni Sue guna swedish tea bread DISINI dan tak kurang juga rasanya cuma tak asli je.
Resepi adani tea Sue dapat dari LYDIA HONEY FACEBOOK yang dia share. Memang sedap kalau menggunakan pure arab tea yang dia saran kan. Sue pun memang guna arab tea untuk minum harian Alhamdulillah rasanya memang tak menghampakan. Rugi kalau tak cuba tau!!
Manakala hummus Sue dapat dari classmate dari Syria tapi Sue buat sukatan sendiri. Resepi yang dia bagi secara rambang je.


ADANI TEA
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan (copypaste)
2-3 bag tea lipton@ black tea
31/2cup air panas
1 tsp cinnamon powder/ serbuk kayu manis*
1 tsp cardamom powder/ serbuk buah pelaga*
1tsp ginger powder/ sebuk halia*
1tsp serbuk buah pala*
2-3 kuntum bunga cengkih*
Gula dan susu cair secukup rasa.

Cara
1) Dalam teko@ periuk, panaskan air bersama bahan bertanda sehingga mendidih.
2) Masukkan gula dan biarkan mendidih sekali lagi dan masukkan tea.
3) Didihkan sebentar sehingga tea berwarna pekat dalam 1/2 minit dan masukkan susu.
4) Biarkan sehingga mendidih sekali lagi dan off kan api.
5) Tapis dan tuankan ke dalam gelas& cawan
    Sedia untuk d hidangkan.

  📌note:- sukat betul-betul ya spices tu jangan boh membumbun pulak nanti pingsan rasa tengit.. If tak de serbuk buah pala pon sila abaikan
Lagi POWER blend sendiri rempah tu jangan beli yg serbu, walau rumit tapi hasilnya tak mengecewakan. Tak caya trylah guna yg readymade serbuk n blend sdri biji rempah tu..
Sila cuba n share ok. Dah cuba tu bg la feed back nk tahu gak respond dari anda.

SELAMAT MENCUBA! 


 HUMMUS
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan
1 kotak@ 400g  kacang kuda yang sudah direbus - tapiskan (airnya jangan dibuang dahulu) 
*Kalau tak ada yang sedia dalam kotak atau tin, boleh rebus sendiri hingga empuk*
2 sdt tahini@ sesame paste
1 ulas bawang putih
1/2 sdt garam halus
11/2 sdm jus lemon
3 sdm air kacang kuda tadi
3 sdm virgin olive oil*

 Cara
1) Masukan bahan-bahan kedalam food processor atau blender kecuali yang bertanda (*).
2) Kisar halus dan masukan minyak zaitun sedikit-sedikit dan kisar lagi hingga betul-betul halus.
3) Letak dalam pinggan leper atau mangkuk. Tekan dengan sudu dan tuang sedikit minyak zaitun dan sumac. Kalau tak ada sumac abaikan.

SELAMAT MENCUBA!


KRAM


Oktober 25, 2015

SWEDISH TEA BREAD


Roti yang paling mudah dan senang dibuat serta tidak banyak menggunakan bahan-bahan. Rasa yang sedap juga boleh digunakan untuk mini pizza atau makan bersama air teh atau kopi. 
Biasa tengok di supermarket berbagai-bagai jenis roti dan tertarik dengan roti yang satu ni. Resepi dah Sue kurangkan kuantiti sukatan dan dapat 8 keping juga ada yang Sue ubah. Kalau nak lebih kecil kurangkan timbag so dapat dalam 12-13 keping.
Sue lebih suka untuk sarapan makan bersama cheese dan jem. Biasa kalau ada lebih sarapan Sue buat bubur roti bersama yogurt dan chia seed. Sedap!!



SWEDISH TEA BREAD
Resepi: Buku berbagai Jenis Roti (Swedish)
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
160ml susu segar suam
30g mentega
1 sdm golden sirap (Resepi asal menggunakan gula)
1/3 sdt garam halus

(B)
250g tepung roti
1 sdt instant yis

Cara
1) Bahan (A) - Suamkan susu dalam microwave 30 saat atau lebih bergantung pada mikrowave masing-masing. Kemudian masukan mentega dan kuar hingga cair baru masukan golden sirap.
2) Masukan bahan (B) dak bread maker atau mixer dan tuang bahan A tadi sikit-sikit hingga sebati dan uli hingga elastik.
3) Rehatkan 30 minit dan tumbuk buangkan angin.
4) Timbang setiap satu pada 55-58g dan bulat-bulatkan.
5) Giling supaya leper dan bulat letak atas dulang pembakar dan cucuk dengan garpu.
6) Rehatkan lagi 20-30 minit sehingga naik.
*Panaskan oven pada suhu maximum. Bergantung pada oven masing-masing.*
7) Bakar selama 5-10 minit sehingga naik dan atasnya keperangan. Keluarkan dan biarkan sejuk.
*Simpan dalam bekas tertutup untuk mengekalkan kelembutannya*

SELAMAT MENCUBA!

KRAM






Mihun Goreng Kampung


Assaalammualaikum... Pagi tadi Sue sarapan mihun goreng kampung je. Mihun yang sempoi dan bahan yang mudah. Biasanya kalau mihun Sue tak suka letak tauge tau tahu kenapa tapi realiti nya gitulah.
Mihun yang menjadi kesukaan anka-anak Sue berbanding dengan mihun goreng yang lain walaupun letak seafood ayam atau daging. mereka lebih suka makan yang ada ikan bilis. Semua bahan Sue guna kuantiti yang sikit memandangkan Sue makan seorang. Kalau nak buat banyak agak-agak ye.


MIHUN GORENG KAMPUNG
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
1/3 peket mihun -rendam dan toskan

(A)
1 batang lobak merah - potong mancis halus
1 mangkuk sedang kobis yang sudah dihiris

(B) Kisar/tumbuk
5-6 biji bawang merah -tumbuk
2 ulas bawang putih
2 biji cili merah hidup
Belacan secukupnya

(C)
Garam dan serbuk perasa secukupnya
1 genggam ikan bilis - goreng garing

Cara
1) Tumis bahan kisar hingga garin. Kemudian masukan bahan (A) - lobak merah dahulu.
2) Kacau hingga sebati dalam 2-3 minit dan masukan mihun yang sudah di toskan bersama dengan kobis.
3) Goreng hingga sebati dan masukan bahan (C). Kacau sebati dan rasakan secukupnya sehingga mihun masak. Tutup api.

SELAMAT MENCUBA!


KRAM


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...