Oktober 26, 2015

HOMEMADE YEMEN ADANI TEA DAN HUMMUS


Alhamdulillah.. Hari ni kita sarapan seawal jam 6.30am. Lepas subuh mata memang dah tidak boleh lelap lagi so kita bangun terus ke dapur. Bila tengok roti masih bersisa 4 keping dalam kepala dah mcam-macam.
Terasa juga kesedapan roti arab kalau makan dengan hummus dan adani tea tapi kali ni Sue guna swedish tea bread DISINI dan tak kurang juga rasanya cuma tak asli je.
Resepi adani tea Sue dapat dari LYDIA HONEY FACEBOOK yang dia share. Memang sedap kalau menggunakan pure arab tea yang dia saran kan. Sue pun memang guna arab tea untuk minum harian Alhamdulillah rasanya memang tak menghampakan. Rugi kalau tak cuba tau!!
Manakala hummus Sue dapat dari classmate dari Syria tapi Sue buat sukatan sendiri. Resepi yang dia bagi secara rambang je.


ADANI TEA
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan (copypaste)
2-3 bag tea lipton@ black tea
31/2cup air panas
1 tsp cinnamon powder/ serbuk kayu manis*
1 tsp cardamom powder/ serbuk buah pelaga*
1tsp ginger powder/ sebuk halia*
1tsp serbuk buah pala*
2-3 kuntum bunga cengkih*
Gula dan susu cair secukup rasa.

Cara
1) Dalam teko@ periuk, panaskan air bersama bahan bertanda sehingga mendidih.
2) Masukkan gula dan biarkan mendidih sekali lagi dan masukkan tea.
3) Didihkan sebentar sehingga tea berwarna pekat dalam 1/2 minit dan masukkan susu.
4) Biarkan sehingga mendidih sekali lagi dan off kan api.
5) Tapis dan tuankan ke dalam gelas& cawan
    Sedia untuk d hidangkan.

  📌note:- sukat betul-betul ya spices tu jangan boh membumbun pulak nanti pingsan rasa tengit.. If tak de serbuk buah pala pon sila abaikan
Lagi POWER blend sendiri rempah tu jangan beli yg serbu, walau rumit tapi hasilnya tak mengecewakan. Tak caya trylah guna yg readymade serbuk n blend sdri biji rempah tu..
Sila cuba n share ok. Dah cuba tu bg la feed back nk tahu gak respond dari anda.

SELAMAT MENCUBA! 


 HUMMUS
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan
1 kotak@ 400g  kacang kuda yang sudah direbus - tapiskan (airnya jangan dibuang dahulu) 
*Kalau tak ada yang sedia dalam kotak atau tin, boleh rebus sendiri hingga empuk*
2 sdt tahini@ sesame paste
1 ulas bawang putih
1/2 sdt garam halus
11/2 sdm jus lemon
3 sdm air kacang kuda tadi
3 sdm virgin olive oil*

 Cara
1) Masukan bahan-bahan kedalam food processor atau blender kecuali yang bertanda (*).
2) Kisar halus dan masukan minyak zaitun sedikit-sedikit dan kisar lagi hingga betul-betul halus.
3) Letak dalam pinggan leper atau mangkuk. Tekan dengan sudu dan tuang sedikit minyak zaitun dan sumac. Kalau tak ada sumac abaikan.

SELAMAT MENCUBA!


KRAM


Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...