Februari 06, 2016

ROTI SARANG LEBAH YANG LEMBUT



 ALHAMDULILLAH..
Sebenar semalam sue cuma nak cuba buat roti menggunakan kaedah sponge dough yang tak perlu di perap semalaman. Syukur kejadiannnya elok dan gebu sangat. Cuma mengambil sedikit masa untuk naik memandangkan cuaca sejuk dingin hanya bergantung pada heating dalam rumah sahaja. Bahan asas yang sama seperti bun manis cuma sue tak guna bread improver atau softener hanya menggunakan sponge doh untuk pengganti bahan pelembut. Digandingkan dengan sos butterscotch wallah memang sedap! Jom..


ROTI SARANG LEBAH
Resepi: Sue Norrman

 Bahan-bahan
Untuk Sponge dough
200g tepung roti
1 1/2 sdt instant yis
100ml air sejuk dari peti sejuk

Doh utama
300g tepung roti
1/2 sdt garam halus
2 sdm tepung susu
50g gula kaster
1 sdm madu
1 biji telur gred A
150ml air sejuk
1 sdm plain yogurt
60g mentega/ marjerin*

Sapuan
1 biji telur - pukul hancur + sedikit susu cair/ air 
Kuaci, almond flakes dan bijan secukupnya.

Cara
1) Uli bahan sponge dough sehingga kalis dan lembut anggaran 15 minit. Kemudian letakkan doh tadi ke bekas lain dan rehatkan seketika selama 20 minit (tutup permukaan bekas doh dengan kain lembab).
2) Satukan bahan main dough kedalam mixer kecuali (*) dan sebatikan.
3) Kemudian masukkan sponge dough tadi dan uli sehingga rata dan sebati. Masukkan mentega (*) dan uli lagi sehingga elastik.
4) Rehatkan doh sehingga naik dua kali ganda anggaran 30-40 minit.
5) Tumbuk doh untuk mengeluarkan angin dan timbang doh mengikut saiz yang dikehendaki.
6) Sapu sedikit minyak pada tangan untuk memudahkan membulat dan tidak melekat. Bulatkan doh secukupnya dan rehatkan lagi sehingga naik 2 kali ganda.
*Proses rounding amat penting untuk mendapatkan tekstur roti yang gebu dan cantik. Ambil sedikit masa untuk rounding doh kalau nak bun naik dengan cantik.*
7) Letak kedalam loyang yang telah di sapu sedikit mentega/ minyak dan rehatkan lagi selama 40 minit -1 jam sehingga doh naik sepenuhnya.
*Panaskan ketuhar pada suhu 175 - 185 degrees bergantung pada oven masing-masing. Kenal pasti oven anda terlebih dahulu*
8) Sapu permukaan doh dengan telur dan tabur bahan sampingan. Bakar selama 25-30 minit sehingga kuning/ masak secukupnya menggunakan api bawah sahaja. 5-7 minit terakhir bakar menggunakan api atas bawah.



SOS BUTTERSCOTCH
 Bahan-bahan
150ml whipping cream/ double cream 
1 sdm susu segar
5 sdm gula perang
1 sdt esen vanilla*
1/2 sdm mentega*

Cara
1) Satukan bahan-bahan kecuali (*) dan masak atas api kecil sehingga gula hancur sepenuhnya.
2) Tutup api dan masukkan (*) kuar sebati dan sedia untuk digunakan. Seeloknya tuang ketika masih suam. 

*kalau sos selebihnya menjadi sejuk panaskan mengguna kaedah double boiler atau letak dalam bekas tahan panas*


SELAMAT MENCUBA!

SAMBAL IKAN BILIS SEDAP


SELAMAT PAGI SEMUA..
Alhamdulillah semoga ceria hendaknya dan selamat berhujung minggu. Syok lah cuti hujung minggu terus bersambung sempena menyambut tahun baru cina. Kami di sini cuti tahunan tidak banyak pada yang bekerja tapi untuk sekolah cuti summer 3 bulan. 
Ketika itulah mereka cuti sakan dan untuk yang bekerja cuti khas untuk summer memang ada bergantung pada majikan berapa mereka bagi dan mendapat duit saku lagi tu kalau cuti summer. Best kan?
Nanti tiba masanya bercuti sue share pengembaraan musim panas. Tak tahu lagi nak kemana Insyallah doakan semoga sihat hendaknya. 
Ok.. ni menu sue 2 hari lepas untuk sarapan pagi. Kali ni sue buat sambal bilis pekat dan tidak berapa pedas. Manakala nasi sue buat simple cuma menggunakan santan cair sahaja. Tak nak makan banyak santan perut tak tahan hihihi..

Resepi sambal lain DISINI


SAMBAL IKAN BILIS
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A) Kisar halus
2 biji bawang besar
5 biji bawang merah 
2 ulas bawang putih
1 biji buah keras
Minyak secukupnya untuk menumis  

(B)
1/2 inci belacan
1 mangkuk sedang cili giling
1/2 sdt serbuk kunyit 
1 mangkuk sedang ikan bilis- cuci bersih dan rendam sekejap.*

(C)
1 batang kecil serai - ketuk
1 ketul gula melaka
1 keping asam gelugur
Garam secukup rasa
(kalau nak masukkan ajinomoto boleh tapi sue tak guna aji)

Cara
1) Panaskan minyak dengan api sederhana sehingga betul-betul panas.
2) Masukkan bahan kisar dan tumis sehingga bawang layu dan garing.
3) Kemudian masukkan bahan B kecuali yang bertanda (*) dan tumis lagi sehingga cili giling pecah minyak dan masukkan ikan bilis.Biarkan ianya masak seketika dalam 20 minit.
4) Diikuti bahan C dan biarkan mereneh dengan api kecil. Bila dan cukup rasa masam yang dikehendaki, ambil keluar asam keping tadi. Tutup api dan sedia untuk di makan.

SELAMAT MENCUBA!



Februari 03, 2016

CEKODOK PISANG RANGUP DAN GEBU



SELAMAT PAGI..
Berbalik pada cekodok pisang yang sue buat 3 hari lepas. Atas permintaan en.somi untuk sarapan sebelum pergi kerja. Kebiasaan cekodok ni kami suka makan dengan jem raspberry dan kombinasi yang ideal. Sedap sangat. Cekodok ini walaupun dan sejuk tapi luarannya tetap masih ranggup. Banyak kali dah buat tidak akan jemu menjamu mereka yang datang dan menjadi satu kesukaan dan habis terlebih dahulu dari yang lain..

Resepi sedia ada DISINI




CEKODOK PISANG
  Resepi: Sue Norrman


Bahan-bahan
350g pisang embun/hotel/berangan 
200g tepung gandum
100g gula
1 sdtsoda bicarbonate
1 sdm minyak
Sikit garam
Kelapa parut sedikit jika suka 

Cara
1) Lenyek pisang hingga hancur kesemuanya dan masukan gula diikuti bahan-bahan yang lain.
2) Sebatikan rata dan tutup dengan plastik atau simpan dalam kontena dan sejukkan dalam peti sejuk dan sejukkan semalaman.
3) Keluarkan 10-15 minit sebelum menggoreng.
4) Panaskan minyak, bila minyak dah betul-betul panas turun ke api sederhana.
5) Cedok guna tangan sahaja ikut suka saiznya supaya kejadiannya cantik dan bulat. Jangan terlalu besar kerana ianya akan mengembang.
6) Balik-balikkan supaya masak sekata dan buat sampai habis.


SELAMAT MENCUBA!

Februari 02, 2016

TAHU GORENG DAN SAMBAL KICAP PEANUT BUTTER YANG SEDAP


SALAM SEMUA..
Hari ini sue entri awal pasal tak ada kelas. Kejadian serupa seperti semalam atas kelalaian sendiri. Silapnya sue tidak memeriksa blog khas untuk kami dan setiap perkembangan semua update dalam blog.
 Apa nak kata.. salah sendiri terima lah dengan redha. Pepagi dah sue siapkan lauk untuk sarapan sebelum pergi sekolah tapi bila dah balik kerumah lagi terasa
lapar balik LOL..Mungkin semua tahu tahu goreng memang sedap kalau dicicah dengan sambal kacang kan? Kali ni sue nak kongsikan sambal kacang menggunakan peanut butter tak kira jenis yang kasar atau yang halus. 
Tapi kalau nak sedap guna yang jenis kasar so terasa kacang bila dikunyah. Anak-anak sue paling suka makan tahu dengan sambal kacang ni tapi kadang tu kehabisan peanut butter dan buat lebihkan kacang.
Komplen sakan anak-anak cakap tak sedap macam bagai.  Naka tahu rasa jom tengok resepi..


TAHU GORENG

Bahan-bahan
2-3 keping tahu - potong 4-5 
1 keping kecil asam gelugur - untuk menggaringkan kulit dan supaya tidak melekat ketika dogoreng.
Minyak secukupnya untuk menggoreng.

Cara
1) Panaskan minyak bersama asam gelugur sehingga betul-betul panas dengan api sederhana dan gorengkan tahu tahu sehingga kuning.
2) Angkat tahu dan letak atas tisu dapur supaya minyak serap. Goreng sehingga habis.




SAMBAL KICAP PEANUT BUTTER
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan 
(A)
2 ulas kecil bawang putih
1-2 biji cili merah 
3 biji cili padi (nak pedas letak lebih)

(B)
2 sdm mentega kacang/ peanut butter kasar atau halus- terpulang nak guna yang mana.
(Kalau nak sedap guna brand skippy)
1 sdm gula pasir
2 sdm kicap lemak manis
2-3 sdm kicap lemak masin
2-3 sdm air masak
Air asam jawa secukupnya - jangan terlalu masam*
(Kalau menggunakan jenis paste letak sedikt sahaja dan tambah air lebih sedikit dalam sambal)

Cara
1) Tumbuk bahan A hingga halus.
2) Kemudian masukkan kedalam mangkuk dan masukkan bahan B kecuali (*).
3) Kacau rata dan masukan (*) sedikit-sedikit sehingga menepati citarasa.

 P/S:- Sambal mesti rasa manis dan masam secukupnya.

SELAMAT MENCUBA!





Februari 01, 2016

KURMA AYAM PEDAS DENGAN DAUN KUNYIT


ASSALAMULAIKUM..
Isnin yang mendung dan hujan seperti biasa. Dan hari yang kacau bagi sue mana tidaknya pepagi tekejar dengan masa takut kena tinggal bas. Bila dan sampai bus stop sambil tunggu bas sue tengoklah schedule yang sedia terpampang rupanya sue awal 30 minit dari biasa. Tak apa lah fikir sue boleh ronda-ronda sekejap sementara menunggu bas ke sekolah lagi 1 jam. 
Sue jalan-jalan cuci mata aje tak beli apa pun dan bila kembali ke station untuk menunggu bas kesekolah hairan juga kenapa semun je dan seorang kawan pun tak nampak muka duduk menunggu. Sambil berdiri dan terfikir sue tengon jam tangan 11.30am dan kebiasaan jam begini memang dah ramai geng sekolah keliling dengan berbagai ragam.
Tengok balik kat jam handphone 11.25am dan sue jadi bengang.. Duduk sekejap dan terfikir bila tengok tarikh kat hanphone baru teringat  setiap 1hb  memang tidak ada class.. huhhh!  Apalah nasib bengang betul rasanya.
So tak nak tunggu lama sue pergi ke next station untuk menunggu bas balik rumah. Alhamdulillah dalam tv screen namapk dah 3 minit lagi bas sampai. Dan akhirnya selamat saampai rumah.. itulah cerita pagi tadi dan sekarang beralih kepada cerita lauk pula. Kurma ayam yang sue masak semalam dan menyelerakan. Gandingan daun kunyit dan cili padi semakin sedap.. Sue suka masak kurma campur daun kunyit ianya lebih sedap berbanding dengan kurma biasa. Cubalah..


KURMA AYAM PEDAS DENGAN DAUN KUNYIT
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
1/2 ketul ayam (saiz sedang) - potong dalam 8 ketul, buang kulit dan cuci bersih

(A)
5 kuntum cengkih
1 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
Sedikit kulit kayu manis
2 helai daun pandan - simpul
Minyak secukupnya untuk menumis

(B) Hiris halus
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia

(C) Kisar
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
Sediki lengkuas
2 biji buah keras

(D)
3 sdm rempah kurma babas/ adabi
Cili padi secukupnya - ketuk sedikit
1 batang serai - ketuk
Air sedikit - jika perlu*

(E)
Garam dan gula secukup rasa
1 ketul kiub ayam
1 cawan santan pekat
1-2 helai daun kunyit - buang tulang dan carik sahaja
1 sdt minyak sapi
1-2 biji jus limau kasturi - bergantung dengan saiz limau.*
(Jangan terlalu masam. Limau kasturi boleh di ganti dengan limau nipis kalau tidak ada.)


CARA
1) Tumis bahan A hingga naik bau dan masukkan bahan B. Tumis sehingga bawang kekuningan.
2)  Masukkan bahan C dan kacau sehingga pecah minyak dan bawang layu.
3) Kemudian masukkan ayam tadi dan kacau sebati. Kecil api dan biarkan seketika sehingga ayam mengeluarkan air. Kacau lagi dan masukkan bahan D kecuali yang bertanda (*). Masak sehingga pekat dan tambah air jika perlu. Pastikan minyak secukupnya untuk menumis.
4) Bila dah cukup masak dan pecah minyak masukkan bahan E satu persatu kecuali (*). Bila dan cukup rasa akhir sekali tutup api dan masukan jus limau*.

SELAMAT MENCUBA!




Januari 30, 2016

KARI KAMBING KAW TANPA SANTAN


ALHAMDULILLAH..
Berkesempatan masak kari kambing malam tadi cicah dengan tea bread yang sue buat petang semalam. Kita makan sendiri kari ni pasal terlajak pedas so cik abe tak dapat makan. 
Sekali sekala ok juga makan kambing ni tapi lepas makan kepala ting tong dibuatnya. Mungkin kolestrol tinggi kot.
 Tak apa lah kita rehat seketika nanti kalau betul-betul craving baru masak lagi.
Plan sebenarnya sue nak buat serunding tapi beralih arah pula. Tetiba nak makan kari bila cik abe minta buatkan roti. Begitulah itu dah menjadi kebiasaan tak hairan pun. 
Yang penting ianya tak terbuang dan membazir kan? Resepi yang mudah tanpa santan ala mamak dan lagi sedap bila makan keesokan harinya...Insyallah bau tak hanyir walaupun ianya tidak direbus terlebih dahulu.


KARI KAMBING KAW TANPA SANTAN
Resepi: Sue Norrman


Bahan-bahan
1/2 kg daging kambing - potong ikut jalur dan jangan melawan alur nanti lambat masak. Beli yang tidak banyak lemak.
( Rendam dengan air tepung gandum dan air asam jawa dalam 1 jam. Kemudian cuci bersih dan toskan)
1/2 sdt serbuk kunyit
Sedikit garam
*Gaul rata bahan bersama daging dan ketepikan*


(A)
5 kuntum cengkih 
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
1 batang sedang kulit kayu manis
Minyak secukupnya untuk menumis

(B)
1/2 biji bawang bombang -hiris nipis
1/2 biji bawang besar - hiris nipis
2 ulas bawang putih - hiris nipis
1 inci halia - hiris nipis
2 tangkai daun lari
1 sdm cili giling


(C) Kisar halus
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
2 biji buah keras
Sedikit lengkuas

(D)
4 sdm serbuk kari daging babas
2 sdt serbuk kurma babas
1 ketul kiub lembu

 (E)
Garam dan gula secukup rasa
Air asam jawa secukupnya
3 biji kentang - potong dadu (Kalau suka)
2 biji tomato  - belah  4

Cara
1) Tumis bahan A sehingga naik bau dan masukkan bahan B. Tumis lagi sehingga kuning dan cili giling pecah minyak.
2) Kemudian masukkan bahan C, tumis lagi sehinnga bawang layu dan cukup masak.
3) Masukkan daging kambing yang telah di perap dengan serbuk kunyit dan masak sehingga mengeluarkan air dengan api sederhana
4) Bila daging dah separuh masak masukkan bahan D dan kacau sebati. Jika terlalu kering masukan sedikit air dan biarkan ianya masak hingga daging empuk. Kacau selalu takut kuah mengering dan hangus. 
5) Tambah air lagi jika perlu dan akhir sekali masukkan bahan E dan biarkan mendidih sehingga masak sepenuhnya. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.

P/S:- Masukkan air sedikit-sedikit supaya tidak terlalu cair. 

SELAMAT MENCUBA!

KRAM


WHOHEMEAL MINI TEA BREAD


HAI SEMUA..
Semalam sue buatkan mini wholemeal tea bread untuk dinner kami. Katanya nak tukar selera hihi.. Kita lagi suka tak payah masak LOL. Kebiasaan makan roti begini cheese memang tak akan ketinggalan.
 Pagi, petang atau malam kalau ada roti memang pasti ada je muka cik cheese ni. Alhamdulillah walaupun dinner yang simple tapi kenyang kalau dah 5-6 biji duk makan sorang.
 Sue Tak makan lagi pasalnya tengah tunggu kari kambing masak. Kata tak masak tapi tandus juga bila siangnya berangan nak makan kari cicah dengan roti. Roti ni sue buat ikut resepi sendiri je dan tak menggunakna telur (kehabisan telur sebenarnya huhu) Jom cuba..


WHOLEMEAL MINI TEA BREAD
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
200g tepung roti
50g wholemeal flour
1/2 sdt garam
1 sdt gula
1 sdm madu
1/2 sdt bread improver
1/2 sdt bread softener
1/2 sdt instant yis
1/2 sdm minyak zaitun/ masak
1 sdt shortening
190g (+/-)  air sejuk petiais

Cara
1) Masukan bahan kering kedalam mixer atau bread maker dan diikuti cecair . Uli hingga lembut dan elastik anggaran 30 minit.
2) Tutup dengan tuala lembab dan biarkan rehat dan naik 2 kali ganda.
3) Tumbuk doh untuk membuang angin. Tabur sedikit tepung pada papan pencanai dan uli lagi doh dengan tepung supaya ianya tidak melekat.
4) Giling doh menjadi rectangular dan terap dengan cawan saiz sedang. Jangan giling terlalu nipis ye!
5) Buat sehingga doh habis dan letak ke dalam dulang pembakar yang telah di tabur sedikit tepung.
6) Cucuk dengan garpu permukaan doh yang telah diterap tadi dan rehatkan lagi sehingga naik dua kali ganda.
*Panaskan ketuhar pada suhu 170-180 degrees*
7) Bakar selama 20-25 minit dengan menggunakan api bawah sehingga keperangan. 5 minit terakhir gunakan api atas bawah.
Bergantung pada oven masing-masing.

SELAMAT MENCUBA!

KRAM

Januari 29, 2016

KEK PANDAN EKSPERIMEN YANG SANGAT SEDAP


SELAMAT PAGI..
Syukur Alhamdulillah dan kek eksperimen menjadi dengan gebunya. Saja nak mencuba dan tengok hasilnya bagaimana dan ternyata ianya sedap sekali. Tanpa menggunakan mentega dan pengasingan putih dan kuning telur, 
Sue guna sebiji telur terus cuma mengambil sedikit masa untuk menjadikan telur dan gula kembang dan putih gebu.
Teksturnya seakan kek chiffon dan rasanya lemak yang menjadikan sedikit  kelainan. Manakala santannya sue masak sehingga mendidih untuk mengeluarkan sedikit minyak sebagai pengganti mentega. Kejadian yang sangat memuas hati dan sedap sangat lebih lagi digandingkan bersama air teh kosong.  Nak cuba? Jom tengok resepi..


KEK PANDAN SEDAP
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
250g telur - anggaran 4-5 biji kalau telur gred A
200g gula kaster (boleh kurangkan sebab sini gulanya tidak manis macam gula tebu)
1/3 gula vanilla
*Kalau guna esen vanilla letak 2 sdt tapi jangan dipukul bersama telur. Letak kemudian bersama dengan santan.*

(B)
150g tepung kek - ayak
180g santan (jangan terlalu pekat) - masak sehingga mendidih dan timbang menjadi 150g.
2 sdt pandan paste

*Panaskan ketuhar pada suhu 170-180 degrees*
1) Pukul bahan A sehingga putih gebu selama 15 minit (high speed).
2) Kemudian masukan tepung berselang seli dengan santan, esen vanilla, pandan paste dan di akhiri dengan tepung.
3) Pukul perlahan sehingga sebati dan rata.
4) Sapu sedikit mentega pada loyang dan tabur tepung. Tuang adunan kedalam loyang dan bakar selama 35-40 minit bergantung pada oven masing-masing dan 5 minit terakhir guna api atas bawah sehingga atad keperangan.

 *Untuk mempastikan ianya sudah masak ke belum cucuk dengan penyucuk satay dan kalau ianya tidak melekat dan licin bererti kek sudah masak. Keluarkan terus dari oven dan terbalikan kek diatas radai untuk mengeluar wap panas. Caranya sama macam membuat kek chiffon atau kek span*.

SELAMAT MENCUBA!

TUMIS KERING TAUGE DAN KACANG PANJANG


ASSALAMMUALAIKUM..
Ini pun cerita semalam makan bersama kari asam ikan salmon. Sue masak untuk cukup makan sendiri pasal suami dah awal pergi kerja dan bila dah campur keduanya jadi banyak juga. Selebihnya sue buat ratah je dan malam sue tidak makan dan kenyang hihihi..
Sayur yang mudah untuk dimasak dan tidak mengambil masa yang lama untuk menumis. Semua boleh masak ni tapi sue nak share juga.


TUMIS KERING TAUGE DAN KACANG PANJANG
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
1 mangkuk sedang tauge - cuci bersih dan toskan
5-6 batang kacang panjang - hiris rencong
1 batang kecil lobak merah - potong halus sebesar batang mancis

 Bahan tumis
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih 
1 biji cili merah - buang biji dan hiris halus
Minyak secukupnya untuk menumis

(A)
1/2 sdt sos ikan
Serbuk perasa secukupnya 

Cara
1) Panaskan minyak dan tumis bahan tumis sehingga kuning dan masukan sayur kacang panjang dan lobak merah. 
2) Tumis dalam 2-3 minit dan masukkan tauge serta bahan A. Kacau rata dan tutup api. Jangan tumis terlalu lama nanti tauge terlebih masak menjadi layu.

SELAMAT MENCUBA!

KARI ASAM IKAN SALMON SEDAP


ALHAMDULILLAH...
Semalam sebelum pergi sekolah sue masak awal craving punya pasal. Lama rasanya tak makan kari asam dan kebetulan ikan salmon pun ada so kita terus on je hihi.. Bila dah makan terpaksa kontrol nafsu dari terus hanyut bertambah nasi. Makan panas-panas wallah tak sedar dah siapa lalu. Kari asam merupakan salah satu kegemaran sue lebih lagi kalau menggunakan udang galah dan kuah kaw-kaw gitu hmmmm lagi sedap! 

KARI ASAM IKAN SALMON
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
4-5 hiris ikan salmon
Garam dan serbuk kunyit sedikit.

(B)
1-2 sdm cili giling - terpulang kalau tak nak pedas kurangkan
Belacan sedikit
1 sdm serbuk kari ikan (Babas) 
1 tangkai daun kari
Minyak secukupnya untuk menumis

(C) Kisar halus
5 biji bawang merah
1/2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2 batang serai - hiris halus terlebis dahulu
2 biji buah keras - rendam dahulu
Halia dan lengkuas - anggaran 1/2 inci setiap satu

(D)
1000ml (+/-)  air putih
2-3 biji tomato - belah 4 (sue guna cherry tomato)*
Kacang bendi secukupnya - agak-agak ye.*
2 keping kecil asam gelugur
Garam dan serbuk perasa secukupnya
1 sdt gula 

Cara
1) Bahan A - Sebatikan rata dan goreng sekejap hingga kering luarannya. Jangan terlalu lama nanti hancur. Inaya untuk menggelak cepat hancur bila dan dimasuk kedalm kuah nanti. Ketepikan.
2)  Bahan B - Panaskan minyak kedalam kuali atau periuk dengan api sederhana tumis cili terlebih dahulu sehingga pecah minyak dan masukan belacan dan selebihnya. Tumis lagi dalam 5 minit dan masukkan bahan C yang telah dikisar tadi. 
3) Kacau sebati dan sehingga bahan pecah minyak. Pastikan minyak secukupnya supaya bawang cepat masak dan asam pedas kelihatan cantik.
4) Bila bahan dan cukup masak masukan bahan D kecuali yang bertanda (*) dan biarkan ianya mendidih sekejap. Rasakan kuah masam masin dan secukupnya baru masukkan yang bertanda (*) dan ikan yang telah digoreng tadi. Biarkan mendidih seketika dan tutup api.
5) Sedia untuk di hidangkan.

SELAMAT MENCUBA!

KRAM





Januari 28, 2016

HUNGARIAN BEEF GOULASH


SALAM SEJAHTERA...
Pagi ni sue terlajak tidur selepas subuh dan terbangun tengok jam dah 6.15am. Semalam balik rumah lewat dan penat banyak kerja yang harus diselesaikan. Tidur pun lewat mana tidaknya.
 Walaupun penat tapi kita tetap masak dan semalam sue masak goulash yang biasa sue buat. Tapi rasanya lebih sedap dari stew dan kita makan dengan roti saja. Kalau nak makan dengan nasi pun ok juga rasa tetap sama hihi..
Untuk memudahkan kerja Sue guna pressure cooker saja dan daging cepat empuk. Kalau nak guna kaedah slow cooker pun boleh tapi kita nak menjimatkan masa.


HUNGARIAN BEEF GOULASH
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
500g daging batang pinang atau daging yang tidak banyak lemak - cuci dan potong dadu
1 biji bawang besar - cincang halus
1 sdm mentega
2 sdm minyak zaitun/ masak

(B)
2 sdt serbuk paprika
1/2 sdt cayenne pepper
4-5 sdm tomato puree
2 biji tomato - cincang halus
1/2 sdt mixed spice
1 sdt lada hitam biji
2 ulas bawang putih -  tumbuk halus

(C)
700-1000ml air
1 helai daun bay
2 ketul kiub daging atau ayam
Garam secukup rasa
1-2 sdt gula pasir

(D)
Cili benggala secukupnya - potong dadu
(Terpulang nak guna warna apa)
1 batang lobak merah saiz sedang - potong dadu 
2 biji kentang saiz sedang - potong dadu


Cara
1) Bahan A - Panas minyak dan mentega dengan api sederhana kemudian masukan bawang dan tumis hingga bawang layu. Masukkan daging, kacau sehingga daging bertukar warna dan menggeluarkan air. 
2) Masukkan bahan B dan kacau rata. Biarkan ianya masak selama 5 minit dan masukan bahan C.
3) Biarkan ianya mereneh sehingga daging empuk dalam 20-25 minit (bergantung pada jenis daging) dan masukan bahan D.
4) Kacau rata dan masak lagi 10-15 minit sehingga kentang dan lobak merah empuk. Tutup api dan sedia untuk di sajikan.

P/S:- Kalau menggunakan pressure cooker, tumis terus menggunakan periuknya dan ikut step yang sama sehingga bahan B. Bahan C dan D boleh masukkan sekali tutup terus masak selama 30-35 minit sehingga masak.

SELAMAT MENCUBA!

KRAM


Januari 27, 2016

IKAN SALMON BERSAMA AVOCADO DAN MANGO SALSA


SELAMAT PAGI SEMUA..
Alhamdulillah sekarang cuaca disini beransur positif tidak macam minggu lepas. Harap-harap tidak turun salji lagi. Seperti biasa menu yang simple ala western untuk dinner kami semalam. 
Kalau dulu tidak makan nasi memang tidak sah tapi sekarang bila duk asyik masak western perut pun serasi. Seminggu 1-2 kali je masak nasi dan selainnya kentang lah jawabnya. nak masak lebih rasa tak larat pasal balik sekolah dah lewat masak apa yg mudah je. 
Kebiasaan ikan salmon ni sue grill dalam pan je dan semalam sayang tengok mangga dan avocado dah berkerut kulitnya dalam peti sejuk. Kita buat salsa je untukmpendamping dengan salmon. Wallah.. sedap! Nak mencuba jom kita tengok resepi..

IKAN SALMON BERSAMA AVOCADO DAN MANGO SALSA
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
2 keping ikan salmon (fillet)
Sedikit lada hitam - tumbuk kasar
Sedikit kosher salt
Minyak zaitun secukupnya

Cara
1) Panaskan minyak zaitun dengan menggunakan api sederhana dan masukan ikan salmon.
2) Tabur lada hitam dan garam. Biarkan ianya masak seketika sehingga ianya tidak melekat.
3) Kemudian balikkan lagi supaya permukaan ikan masa serata. Biarkan keperangan dan angkat.
*Jangan masak terlalu lama nanti tekstur isi ikan menggeras. anggaran masak dalam 10-15 minit bergantung pada saiz ikan. Kalau nak cepat tutup pan supaya wap tidak keluar dan ianya cepat masak.*


AVOCADO DAN MANGO SALSA
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
1-2 biji tomato - kisar kasar dan jangan tambar air.
1/2 biji avocado - potong dadu kecil/ cincang
1/2 cawan manga yang telah di cincang/ dadu kecil
1 biji cili merah - buang biji dan cincang
1/2 sdt parytan kulit lemon
1-2 sdm daun ketumbar - cincang halus 
1-2 sdm jus lemon - terpulang kalau nak masam tambah lebih
2 biji bawang merah - cincang halus
Sedikit lada hitam
Garam dan gula secukup rasa
3-4 sdm minyak zaitun

Cara
Satukan semua bahan sehingga sebati. Rasakan masam dan masin serta manis sedikit secukupnya. Sedia untuk di sajikan.

SELAMAT MENCUBA!


KRAM

Januari 26, 2016

SALAD TELUR DAN AYAM


ASSALAMMUALAIKUM...
Semoga semuanya ceria-ceria selalu dan seperti biasa rutin kita tiap pagi entri resepi hihi.. Resepi yang paling mudah untuk dibuat dan semalam dinner kami cuma salad sahaja. Pada penggemar salad cuba cuba cara begini dan pasti ianya mengenyangkan.

SALAD TELUR DAN AYAM
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
2 Biji kentang - kupas kulit dan potong dadu saiz sedang
(rebus 3/4 masak dan toskan) 
2 sdm minyak zaitun

(B)
1-2 ketul isi dada ayam - potong dadu kecil
1/2 sdt serbuk paprika
1/2 -1 sdt serbuk kari ayam/daging
1/2 sdt serbuk jintan putih
Sedikit serbuk lada hitam
Sedikit daun thye kering
Garam dan gula secukup rasa
3 sdm minyak zaitun

Bahan sampingan
2-3 biji telur ayam - rebus masak*
Daun salad secukupnya
Cherry tomato - belah 2 atau 4 terpulang
1 biji epal - potong dadu
Cili benggala - potong dadu kecil (terpulang nak guna warna apa)
Jagung manis (ligo) - secukupnya
Scallion/ daun bawang secukupnya - potong halus*
1/2 biji lemon - ambil jusnya*
Oregano kering secukupnya*

Cara
1) Goreng sehingga kekuningan bahan A dan ketepikan sehingga sejuk.
2) Sebatikan bahan B dan perap seketika anggaran 10 minit dan goreng sehingga ayam masak. Tak payah tambah minyak kerana minyak sudah di perap bersama tadi dan terus goreng dengan api sederhana. Jangan tambah air ye!
3) Bila ayam dah masak/ garing angkat dan letak atas tisu dapur supaya serap minyak dan ketepikan biar sejuk.
4) Satukan bahan sampingan kedalam mangkuk besar kecuali yang bertanda (*) dan gaul rata. Masuk bahan yang telah di goreng tadi dan gaul lagi.
5) Akhir sekali masukan yang bertanda (*) dan susun telur di atasnya serta tabur oregano. Sedia untuk disajikan.

SELAMAT MENCUBA!


 
 

Januari 25, 2016

FILLET IKAN BERSAMA SOS REMOULADE


Salam sejahtera semua!
Tidak terasa begitu cepat masa berlalu dan minggu ini merupakan minggu terakhir bulan Januari. Pejam celik nanti dah ke penghujung tahun. Semalam sue masak lewat untuk makan tengahari jadinya lunch terus dinner. Resepi yang mudah dan sue menggunakan flat fish fille yang memang sedia ada jual frozen cuma coating kena kita buat sendiri. Nak sos yang memang sedap untuk fish fillet mai kita tengok resepinya...

FILLET IKAN BERSAMA SOS REMOULADE
Resepi: Sue Norrman

FILLET IKAN
Bahan-bahan
(A)
2-3 keping fillet ikan - sue guna ikan FLUNDRA
Sedikt garam dan lada sulah

 (B) 
1 biji telur -pukul hancur
2-3 sdm tepung gandum
Sedikit serbuk paprika
1/2 sdm tepung jagung/ beras
Serbuk roti secukupnya untuk membalut ikan 

(C)
2 sdm mentega/ marjerin
1-2 sdm minyak masak

Cara
1) Satukan bahan A dan ratakan. perap seketika dalam 10-15 minit.
2) Bahan B -  Satukan tepung gandum, tepung jagung dan serbuk paprika. Kemudian ambil sekeping fillet ikan dan gelek rata ke dalam tepung. masukan lagi kedalam telur dan akhir sekali ratakan/ gelek ke dalam serbuk roti. Buat sampai habis.
3) Panaskan bahan C ke dalam non stik pan dan goreng sehingga masak dan keperangan.
4) Angkat dan letak ke atas kitchen towel/ tisu dapur supaya minyak serap.
5) Hidang bersama salad dan sos ikan.


REMOULADE SOS
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
200g plain yogurt
2 sdt mayonis
1 sdt mustard
Sedikit garam
Sedikit lada sulah
Pickled cucumber - cincang halus dan jadikan 1 sudu makan
1-2 sdm gula pasir
1/3 serbuk kari
1/2 sdm epal cincang
Cara
1) Satukan semua bahan dan sebatikan rata.
2) Rasa secukupnya dengan masam dan manis sedikit.
3) Makan bersama fillet ikan dan roast beef atau mengikut selera sendiri.

SELAMAT MENCUBA!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...