September 01, 2015

HOMEMADE ROTI CANAI SEDAP


Semalam sarapan pagi Sue dengan homemade roti canai. Lama sebenarnya nak makan roti canai tapi masa tidak mengizinkan. Nak dapatkan yang instant memang menangis lah jawabnya.
 Juga sue buat simple dhalca  bersama sambal bilis  DISINI yang memang dah sedia ada untuk nasi lemak tempoh hari. 
Resepi asal dari abang Sue yang dulu berjual roti canai dan sambutan Alhamdulillah sehingga sue buka restoren pun menggunakan resepi yang sama. Sehingga kini abang Sue masih membuat canai instant dengan harga yang murah, 5 keping rm2.50 sahaja.
Walaupun dah sejuk ianya masih kekal lembut. 
Kalau dulu di restoren Sue roti canai menjadi satu top menu sarapan pagi dan roti bom juga yang pertama di miri. Tak lain juga roti TISU yang berbentuk macam kon juga menjadi kegilaan  customer. 
Kesian pekerja Sue tiap hari mengguli 5-8kg tepung dan itu cuma untuk sehari. Kalau katering mereka mengguli sampai 20kg. Ada mesin tapi mereka tak nak guna sebab tekstur doh bila dah siap tak sama macam di uli dengan tangan. 
Itu mereka yang cakap.. 
Kalau malam roti tisu yang banyak keluar dan majoriti pelajar dari Curtin Universiti yang datang jauh semata-mata untuk roti tisu. 
Walaupun  mengambil sedikit masa mana tak satu plate besar cuma untuk satu roti je. 
Disitu bermula femes roti tisu di Miri. Pada yang tahu restoren sue memang sudah pasti kami mempunyai our own speciality's menu. 
Dhal pada awalnya Sue buat sendiri dan bila dan kenkangan masa Sue ajar pekerja Sue untuk ambil alih tugas. Alhamdulillah rasanya tetap sama hari-hari kerana sukatan yang sama harus dipatuhi. 

HOMEMADE ROTI CANAI SEDAP
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
500ml air suam
1 biji kuning telur A
3 sdm sus pekat manis
2 sdm mentega/marjerin
Garam secukup rasa

(B)
1 kg tepung gandum (Green label)

Cara
1) Satukan bahan (A) dan rasakan lemak manis dan garam secukupnya.
2) Tuang ke dalam bahan (B) dan uli hingga doh lembut. (Sue guna bread maker untuk mudah) Rehatkan doh selama 30 minit. Bila dan siap tumbuk buang angin dan uli lagi sekejap.
3) Bolehlah di bahagi ikut saiz yang disuka. Biasa 1 kg tepung dapat 20-23 biji dan terpulang pada saiz yang disuka.
4) Sapu marjerin dalam kontena dan bolehlah di bulat-bulatkan doh tadi.
5) Bila dan siap semuanya, sapu lagi marjerin pada keseluran doh, pastikan semuanya menutupi dan bolehlah disejukan.
6) Keluarkan doh biar lembut terlebih dahulu sebelum digunakan.
7) Untuk yang tak pandai menebar, Sediakan talam besar dan sapu minyak. Ambil sebiji doh dah tekan-tekankan dengan jari supaya nipis. Pastikan jangan terlalu kering nanti susah untuk di tarik.
8) Letakkan lagi sedikit minyak atas doh dan tarik-tarikan hingga ke hujung permukaan talam.  Tarik perlahan-lahan supaya tidak koyak. Kalau doh betul-betul lembut ianya mudah dan tidak koyak bila ditarik.


9) Kemudian boleh lah di angkat dari talam dan ianya akan menjadi panjang. Golongkan doh yang sidah di canai tadi dan letak dalam talam yang di sapu minyak. (Gambar diatas)
10) Sediakan non stik pan dan letak sedikit minyak, Ambik doh yang sudah di canai tadi dan tekan-takan nipis disekeliling dan letak dalam pan. Siram sedikit minyak atasnya supaya ianya garing diluar dan tidak kering. Guna api kecil dan masak hingga kekuningan sebelah menyebelah.


11) Angkat dan letak atas kertas minyak dan tepuk canai tadi supaya ianya mudah dimakan (gambar diatas).
* Untuk frozen pula masak sekejap atas api sebelah menyebelah dan biarkan sejuk. Bolehkan di masukan dalam plastik dan bekukan.*

KARI DHAL SIMPLE DAN SEDAP
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan
 (A)
1 cwn kacang dhal- rendam semalam 
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
5 biji cengkih
1 batang kulit kayu manis
1/2 sdt serbuk kunyit
Air secukupnya untuk merebus

(B)Kisar
1 biji bawang bombay
2 ulas bawang putih
1 inci halia
2 biji buah keras
Minyak secukupnya untuk menumis

(C)
Cili giling sedikit
1 sdm serbuk kari daging adabi
1 sdm serbuk kari daging baba's
(Serbuk kari tambah sedikit air untuk menjadi paste)
1 sdm udang kering- rendam dan tumbuk

 (D)
1-2 ketul tulang dada ayam- potong kecil
3 biji kentang- potong dadu
5 cawan air*

(E)
Garam, gula , air asam jawa dan serbuk perasa secukupnya
1/2- 1 cawan santan pekat
*Jangan terlalu lemak* 
4 batang kacang panjang- potong pendek (1 inci)

Cara
1) Rebus bahan (A) sehingga kacang dhal lembut. Nak guna pressure cooker lagi cepat.
2) Kemudian buangkan rempah tumis tadi dan ketepikan sementara menyedia bahan-bahan lain.
3) Tumis bahan (B-Kisar) hingga kuning. Kecilkan api dan masukan bahan (C) ikut turutan. Pastikan kari pecah minyak dahulu baru masukan udang kering.
4) Selepas itu masukan bahan (D) kecuali (*)dan kuar hingga sebati baru masukan (*).
5) Biarkan mendidihkan sehingga kentang empuk dan masukan kacang dhal yang sudah direbus tadi. Kuar sebati dan kalau masih pekat tambah air lagi. 
6) Akhir sekali masukan bahan (E) dan rasakan secukupnya.
7) Sedia untuk dijamau juga sedap dimakan bersama roti canai dan sambal bilis.
SELAMAT MENCUBA!


CABBAGE ROLLS@ KÅLDOLMAR


Cabbage rolls ni Sue buat hujung minggu lepas. Memang sedap dan tekstur kobis yang lembut. Kalau di Sweden mereka panggil Kåldolmar dan asal membawaan resepi dari Turkey abad ke 16 dulu. Så sekarang menjadi salah satu makanan tradisi swedish. Lazimnya mereka makan bersama lingon jem dan brown sos DISINI. Resepi kat google bermacam-macam tapi resepi ni Sue ambik dari Swedish Tradision Book yang menantu tiri hadiahkan kepada Sue. Ada yang Sue tambah mengikut selera tekak.

 

CABBAGE ROLLS@ KÅLDOLMAR 
Resepi: Swedish Tradision Book
Oleh: Sue Norrman


Bahan-bahan
(A)
12-15 keping daun kobis
Air seckupnya untuk merebus

(B)
*Masak bubur nasi terlebih dahulu*
400g daging kisar
50g bubur nasi pekat
100ml susu segar (Sue tambah)
100ml krim putar (Sue tambah)
1 biji telur B
1/3 serbuk lada hitam
1 sdt kryddpeppar@ mixed spice (Sue tambah)
1 sdm stok lembut pekat
1 sdt gula
Garam secukup rasa

(C)
1/2 biji bawang besar - dadu halus
1/2 sdm mentega

(D)
2 sdm golden syrup/ madu (Sue guna golden syrup)

Cara
*Untuk mengopek helaian kobis - Potong tangkai kobis terlebih dahulu kemudian rendamkan sebiji kobis tadi dalam air sejuk yang bercampur ais dan garam secukupnya selam 20 -25 minit. Kobis mesti tenggelam keseluruhannya dan air mesti betul-betul sejuk. Bila dah cukup masa bolehkah di tanggalkan dan sekiranya bahagian yang masih melekat potongkan lagi tangkainya sehingga cukup diperlukan*

1) Bahan (A)- rebus air sehingga mendidih dan masuk 2-3 keping kobis dan biarkan layu dalm 5 minit. Angkat dan toskan. rebus sampai habis.
2) Satukan bahan (B) dan rasakan secukupnya. Tumis bahan (C) sehingga kuning dan masukan kedalam bahan (B) tadi. Gaul sebati lagi.
*Panaskan oven pada suhu 180 degrees api atas bawah*
3) Ambil 1 keping daun kobis, kepal-kepalkan daging tadi dan letak di hujung bahagian kobis yang lembut. Buat macam menggolong popia dan dan bahagian tangkai kobis nanti berada di bahagian bawah selepas digolong. (jangan kepal daging terlalu besar)
4) Buat sampai habis. guna casserole dan sapu mentega terlebih dahulu dan bolehlah disusun kobis tadi. Siram bahan (D) diatas kobis dan bolehlah dibakar dalam 20-30 minit sehingga kobis keperangan.
5) Sedia untuk dimakan bersama jem dan brown sos.

SELAMAT MENCUBA!







Ogos 28, 2015

THAI PAD WOON SEN



Semalam pergi Malmö ambik IC baru so lepas tu terus ke China market beli barang dapur dan sayur-sayur. banyak juga yang masig dalam chiller dan Sue pun angkut segala tempe dan apa dalam kepala untuk masak seterusnya. kalau dekat tempat Sue tinggal susah nak dapat kalau datang hujung minggu. Alhamdulillah dinner Sue makan ni je dan suami makan beef stew. resepi asal dari tukang masak di restoren Sue dulu Sue dari Thailand. dan yang ni memang top dalam ala-carte menu. Sampai sekarang Sue lebih suka makan pad woon sen berbanding mihun..Walaupun cuma menggunakan sepeket kecil tang honn tapi bila dan dicampur dengan sayuran lain jadi banyak juga. Dapat makan 2 orang kalau yang bukan kuat makan hihi..

THAI PAD WOON SEN
Resepi: Suriyon Thongsawat
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
2 ulas bawang putih - cincang halus
1/4 bawang besar - potong dadu halus
3 biji cili padi

(B)
1 sdt paste tomyam
Udang dan sotong secukupnya
2 biji telur-pukul hancur sahaja

(C)
1/2 sdm sos tiram
1/2 sdm sos ikan
1/2 kicap manis

(D)
1 batang kecil lobak merah- potong panjang (2 inci)
1/2 mangkuk kecil kobis hiris

(E)
1 bungkus tang hoon- rendan dengan air biasa sahaja dalam 10 minis dan toskan
1 mangkuk kecik tauge
1/2 mangkuk kecik daun kucai

Cara
1) Tumis bahan (A) hingga kuning dan masukan bahan (B). Kuar sebati dan masukan bahan (C).
2) Bila dah sebati masukan bahan (D). Tumis dalam 3 minit dan rasakan lagi baru masukan bahan (E). 
3) Goreng sekejap sahaja dalam 3-4 minit sahaja. Jangan terlalu lama nanti tang hoon jadi lembik dan bergolong. Cukup bila sebati dan tutup api.
4) Sedia untuk dimakan.

SELAMAT MENCUBA! 

KRAM

ALMOND BUN


Alhamdulillah.. Almond bun ni Sue buat semalam. Sambil masak dan uli doh masuk dalam bread maker je. Resepi doh basic yang Sue ambik dari rancangan tv masakan pagi di Sweden dan tak menggunakan bread improver juga ada pengubahan bahan-bahan. Semuanya terpaksa di translate untuk memudahkan kita semua. Sue ganti dengan baking powder dan tambah sour cream untuk melembut tekstur doh. Intinya memang sedap dan ini merupakan kali ke 4 Sue buat bun yang sama..


ALMOND BUN
Resepi. TV Sweden 
Oleh: Sue Norrman

ALMOND FILLING
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan
150g serbuk almond
100g mentega
80g gula kaster
1 sdm gula vanila (Kalau tak ada boleh ganti esen vanila 1/2 sdm)

Cara
Satukan sebati semua bahan-bahan sehingga menjadi paste.



Bahan Doh
(A)
150ml susu suam ( tak kesah apa jenama)
10g instant yis (Sue guna fresh yis)
30g gula kaster

(B)
350g tepung roti
11/2 serbuk penaik@baking powder (Sue tambah)
2 sdm tepung susu (Sue tambah)
1/2 sdt garam

(C)
1 sdm sour cream (Sue tambah)
1 biji telur + 1 kuning telur (saiz c) - Sue tambah
50g mentega

Sapuan
1 biji kuning telur
Sedikit gula pasir

Cara
1) Satukan bahan (A) dan rehat 5-10 minit sehingga yis berbuih.
2) Masukan kedalam bread maker dan masukan bahan (B).
3) Tekan setting dough dan uli sebati baru masukan bahan (C) satu persatu.
4) Kemudian biarkan mesin mengguli hingga elastik.
5) Rehatkan doh sehingga naik 2 kali ganda. Kemudian tumbuk untuk membuang angin dan bahagi kepada 2-4 bahagian. (Terpulang pada masing-masing)
6) Tabur sedikit tepung supaya tidak melekat ketika menggiling. Giling memanjang dalam 20-25cm manakala lebar dalam 30cm. Ratakan bahagian tepi selepas digiling.
*Sedia dulang pembakar dan lapik dengan kertas kek*
7) Sapu filling tadi dengan rata dan golong dari sukatan lebar ke arah menajang.
8) Letak dalam dulang pembakar. jangan meletak terlau rapat nanti selepas dibakar ianya akan kembang takut melekat.
9) Gunting doh yang sudah digolong tadi secara merencong,jangan sampai putus ye. Gunting satu dan pusing ke kanan, kemudian gunting lagi pusing ke kiri sampai habis.
10) Selesai semuanya rehatkan lagi doh dalam 20 minit.
*Panaskan oven pada suhu 180-200 degrees (oven Sue 200 degrees) api atas bawah*
11) Sapu roti tadi dengan bahan sapuan (telur) dan tabur sedikit gula. masuk kedalam oven dan bakar 20-25 minit sehingga keperangan.
12) Bila dan masak sapu lagi dengan sedikit mentega untuk mengilat dan melembut bahagian atas bun.

SELAMAT MENCUBA!

KRAM







STEW DAGING YANG SEDAP


Stew daging ni merupakan salah satu masakan yang paling anak-anak Sue suka. Cukup masak ni dan nasi sudah pasti bertambah-tambah. Dulu semasa masih ada restoren stew ni juga salah satu menu yang wajib setiap kali ada katering. Masak sampai 50kg daging. Regular customer yang tak pernah jemu makan, branch manager Bank Rakyat hari-hari lunch di restoren walaupun terpaksa menungu. 
Resepi Sue olah sendiri dari masa ke semasa mengikut citarasa. 
Alhamdulillah yang ni sue sudah ubah lagi mengikut citarasa orang disini terutama suami sue. Ianya menepati citarasa semua juga tetamu kalau Sue masak untuk mereka. Untuk memudahkan kerja Sue guna pressure cooker je 25 minit dah siap. Tapi kalau tak ada pressure cooker boleh rebus je dulu dagingnya supaya empuk bila dah dimasak sekali lagi dengan bahan-bahan yang lain. Semenjak berhijrah belum rasanya Sue makan stew ni dengan nasi.

Tiap kali ni sue masak swedish style memang makan dengan kentang dan jeruk beetroot. Rasanya lagi sedap makan dengan kentang dan juga Sue pernah buat Stew ni untuk pie filling, Memang Sedap!!.



STEW DAGING
Resepi: Sue Norrman


Bahan-bahan
(A)
500g daging batang pinang - potong dadu
Sedikit garam
Sedikit tepung gandum
3 sdm mentega

(B)
2 ulas bawang putih - cincang halus
1 biji bawang besar - hiris panjang
1 batang saleri - hiris nipis

(C)
300-400ml air mineral/masak
1/2 sdm tomato puree
1 sdt kryddpeppar biji (Boleh ganti dengan 1/2-1 sdt mixed herbs)
(kalau guna mixed herbs tak payah tambah herbs yang lain. Additional untuk swedish stew)
Sedikit daun thyme
Sedikit daun basil
2-3 helai daun bay
1/2 sdt lada hitam halus
1 sdm stok lembu pekat
2-3 biji buah tomato- belah 4
Sedikit lada hitam kasar
Garam dan gula secukup rasa

Cara
1) Bahan A- Cuci daging terlebih dahulu dan toskan baru dipotong. Kemudian masuk garam sebatikan dan masukan tepung. sebatikan supaya tepung menutupi keseluruhan daging.
2) Guna api kecil dan panaskan periuk atau non stik pan, masukan mentega sehingga cair. kemudian masukan daging tadi dan masak sehingga bertukar warna. Kuar supaya tidak hangus.
3) Bila daging dan keperangan masukan bahan (B) dan gaul sebati sehingga bahan layu dan tutup api.
4) Sediakan pressure cooker, masukan kesemua bahan (C) kedalam nya dan tuang daging yang dimasak tadi bersama bahan-bahan lain. Kuar sebati dan tutup.
5) Masak api sederhana dalam 20-25 minit dan tutup api atau alihkan dari dapur.
6) Biarkan 5 minit baru buka penutup(butang untuk wap) iatasnya supaya wap keluar sepenuhnya.
7) Sedia untuk dimakan dengan nasi panas atau kentang.

P/S:- Kalau tak ada pressure cooker, rebus daging terlebih dahulu. Kemudian tumis bahan (B) dengan 3 sdm mentega hingga kuning dan masukan 1 sdm tepung gandum dan kuar hingga tepung cair. Kemudian baru  masukan bahan (C) dan daging rebus tadi. Biarkan mendidih dan rasa secukupnya hingga pekat dan tutup api. kalau tak pekat boleh masukan lagi air bancuhan tepung gandum kedalamnya.

SELAMAT MENCUBA!


KRAM


Ogos 26, 2015

STREUSEL TOPPED ALMOND PLUM MUFFINS



Memang sedap tak terkata. Resepi asal dari majalah Sweden tapi Sue ubah jadi muffin dan tambah streusel. Memang sedap bila siap first round dah kena cedok 10 biji. Makan suam-suam bersama air kopi hmmm. haruman bila dibakar dah menggoda. Buah plums sue ambik dari rumah kawan Sue hari ahad lepas. rasanya dalam 5 kilo. Semuanya manis-manis belaka. Sayang tengok yang jatuh ketanah. Dia bagi je sesiapa yang nak ambik. Tak habis makan lain lagi dengan pokok epalnya bermacam jenis. Macam sakai kami yang berkeliaran depan rumah bawa beg plastik hihihi.. 


 STREUSEL TOPPED ALMOND PLUM MUFFINS
Resepi: Majalah Sweden
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
3 biji telur A
250g gula kaster

(B)Ayak
200g tepung gandum
2 sdt serbuk penaik
1 sdt serbuk kayu manis
100g serbuk almond
2 sdt gula vanila/ esen vanila 

(C)
150ml krim putar/double krim

(D)
100g mentega - Cairkan dan biarkan sejuk

(E)
300-400g buah plums - potong dadu halus
Muffin cups secukupnya 



 STREUSEL 
Oleh: Sue Norrman

 Bahan-bahan
30g mentega - suhu bilik
1-2 sdm gula perang
1 sdt gula vanila ( kalau tak ada abaikan)
60-70g tepung gandum
* Satukan kesemua sehingga menjadi macam serbuk roti*

Cara
*Panaskan oven pada suhu 180-200 degree api atas bawah*
1) Pukul bahan (A) hingga kembang.
2) Kemudian masukan bahan (B) sedikit-sedikit hingga sebati.
3) Masukan bahan (C) dan kuar sebati.
4) Akhir sekali masukan bahan (D) dan kuar rata dan sebati.
5)  Cedok 1-2 sdm adunan ke dalam muffin cup, tabur buah plums yang sudah dipotong dan tabur streusel di atasnya.
6) Bakar selama 20-25 minit sehingga naik dan keperangan.
7) Ulang proses yang sama dan bakar sampai habis.
8) Bila dah masak keluarkan dan sejukan atas radai.

SELAMAT MENCUBA!


KRAM

CLASSIC APPLE PIE YANG SEDAP



Alhamdulillah..  Semalam balik sekolah siap makan apa semua terus menyambung buat pie. Siang lagi dah siapkan jem dan pastry nya. Memang sedap dan harum jem nya semerbak dalam rumah bila dibakar. Juga pastrynya memang sedap!!! Tak sabar nya menunggu sejuk lahab je lah bila suam. rasanya lagi sedap bila makan suam-suam. Resepi Sue ambik dari majalah makanan Sweden dimana minggu buah apple dan plums. So banyak versi tapi Sue tertarik dengan pie hihi.. Ni kena translate bahasa so terpaksa guna cara yang mudah.


CLASSIC APPLE PIE 
Resepi: Majalah Sweden
Oleh: Sue Norrman


Bahan-bahan
DOH
240g tepung gandum
120g icing sugar
150g mentega- sejuk
1 biji telur + 1 kuning telur (gred B)
1 sdm air sejuk

Cara
1) Satukan tepung gandum dan icing sugar sehingga sebati.
2) Kemudian masukan mentega dan gaul sehingga menjadi macam serbuk roti.
3) Diikuti telur dan air. Uli sebati hingga menjadi doh.
4) Bulatkan ikut saiz yang dikehendaki dan balut dengan plastik foil dan sejukan 30 minit.
*Panaskan oven pada suhu 180 degreesapi atas bawah*
5) Bila dan cukup masa bolehlah di terap dan letak kedalam pie plate. Buat kesemua dan cucuk dengan garpu.
6) Bakar 5-10 minit sahaja dan keluarkan dari oven sehingga suam/sejuk sebelum dibakar lagi bersama apple jem.

APPLE JEM 
Oleh: Sue Norrman


Bahan-bahan
1 kg epal- buang kulit dan potong dadu
100ml air
200g gula kasar (+/-)
2 sdt serbuk kayu manis
1 sdt serbuk buah pelaga
1 kuning telur*

Cara
1) Satukan kesemua kedalam periuk kecuali (*)dan gaul rata.
2) Guna api kecil masak hingga apple hancur dan menjadi jem sebati kurang lebih dalam 30 minit.
3) Biarkan suam/sejuk dan boleh digunakan.
4) Masukan jem kedalam pie pastry yang sudah siap tadi, Buat anyaman diatas atau ikut kreativiti sendiri.
5) Sapu dengan kuning telur dan bakar lagi pada suhu 180 degrees 20-25 minit sehingga masak.
6) keluarkan dari oven dan sediaa untuk dimakan.

SELAMAT MENCUBA!

KRAM


Ogos 24, 2015

CHICKEN & SPINACH PIZZA


Pizza ni Sue buat Lunch sabtu lepas. Lunch yang simple dan kenyang. Mozarella Sue guna yang fresh dan campur denngan cheddar parut. Biasa dari doh dan sos memang Sue buat sendiri dan menepati citarasa yang dikehendaki. 

Sementara mengguli doh sambil tu mendobi baju yang Suami bawa balik satu beg besar dari Jamaica. Kalau ditangguh jadi bertambah kerja dan semakin malas. kali ni Sue buat jeruk bawang instant yang digunakan untuk makan murtabak. Sedap juga disatukan dengan pizza buat sampingan..

 
PIZZA DOH 
Resepi: Sue Norrman


Bahan-bahan
 (A)
1/4 biji bawang besar- hiris nipis
1 sdm minyak zaitun 
Oregano secukupnya 

(B)
300g tepung roti
1 sdm gula pasir
1 sdm tepung susu
2 sdt instant yis
1 sdt baking powder
150-200 ml air
Sedikit garam
1/2 sdm mentega/marjerin*

Cara
1) Tumis bahan (A) hingga bawang layu dan ketepi hingga suam.
2) Satukan bahan (B)ke dalam bread maker kecuali (*) dan uli sebati dahulu.
3) Kemudian masukan bahan (A) tadi dan (*). Uli lagi hingga elastik.
4) Bila dah berhenti, rehatkan doh hingga naik 2 kali ganda.
5) Bolehlah dibahagi ikut saiz yang diperlukan dan bulat-bulatkan dan giling. 
6) Sapu sedikit marjerin dalam loyang dan tabur tepung. Sebatikan tepung baru masukan doh yang digiling tadi.
7) Cucuk dengan garpu supaya tidak menggelembung bila dibakar nanti.
8) Rehatkan lagi dalam 20-25 minit sementara itu bolehlah menyiapkan sos untuk sapuan atas pizza.


SOS PIZZA

Bahan-bahan
1 biji tomato- kisar kasar/halus (Ikut suka)
2 sdm tomato puree
4 sdm tomato sos
1/2 sdt daun basil kering
1/2 sdt daun parsley kering
1-2 sdt gula
Gram secukupnya
Air sedikit - Jika perlu
1 sdt minyak zaitun/sayur 

Cara
1) Satukan kesemua bahan-bahan dan masak atas api hingga sebati. Kalau pekat boleh tambah air dan kuar hingga masak secukupnya.
2) Tutup api dan biarkan suam baru digunakan.

 
BAHAN TABURAN 
(A) 
1/2 ketul dada ayam (isi) - potong dadu
Sedikit lada hitam kasar
Garam secukup rasa
Serbuk paprika sedikit 
*Tumis sehingga ayam masak dan biarkan suam baru digunakan*

(B)
Daun bayam secukupnya
Mozarella dan cheddar parut secukupnya
(Sue guna fresh mozarella dan cheddar)

Cara
*Panas oven pada suhu 200 degrees api atas bawah*
1) Sapu pizza pastry dengan sos pizza, tabur bahan-bahan semua dan bolehlah dibakar selama 15-20 minit dan keluarkan dari oven.
2) Bolehkan dimakan ketika masih suam.

*kalau dohnya tidak di letak topping, bolehlah dibakar dalam 10 minit dan bila sejuk boleh di frozen*

SELAMAT MENCUBA!

KRAM



WHOLEMEAL BUN


Assalammualaikum.. wholemeal bun ni sue buat hari jumaat lepas bila suami cakap nak makan fresh bun sampai rumah. Simple bun yang biasa dijual di supermarket dan tidak menggunakan bahan-bahan macam roti di Malaysia. Beginilah roti breakfast disini. Resepi Sue guna basic simple bun cuma campuran tepung wholemeal je. Sue buat adunan sedikit untuk 2-3 kali makan. Nanti buat banyak simpan lama dah tak sedap.



WHOLEMEAL BUN
Oleh: Sue Norrman

200g tepung roti
100g tepung wholemeal
200ml air suam*
2 sdt instang yis*
1 sdm gula*
11/2 sdt serbuk penaik
 2 sdm tepung susu
3/4 sdt garam
1-2 sdm mentega

Kuaci- secukupnya kalau suka
Bijan putih dan hitam-secukupnya

Cara
1) Satukan yang bertanada (*) dan biarkan berbuih.
2) Satukan bahn kering yang lain kedalam bread maker dan masukan bahan yis tadi.
3) Uli sebati dan masukan mentega dan uli lagi hingga elastik.
4) Setelah bread maker berhenti dan biarkan doh rehat sehingga naik 2 kali ganda.
5) Bolehlah dibahagi ikut saiz yang disuka. Bulat-bulatkan dan letak dalam dulang pembakar yang dilapik dengan kertas kek.
6) Rehatkan lagi hingga naik dalam 20-30 minit.
*Panaskan oven pada suhu 180-200 degress. Bergantung pada oven masing-masing.*
7) Sapu dengan sedikit air dan tabur bijan dan apa-apa yang disukai dan bakar 20-25 hingga keperangan. Tutup api dan keluarkan dari oven.


SELAMAT MENCUBA!

KRAM


Ogos 20, 2015

KRIM KASTAD CHEESE PUFF


Alhamdulillah.. Memang sedap dan tak rugi mencuba. Manakala cream nya resepi Sue sendiri menggunakan kastad dan cheese. Kombinasi rasa yang cocok gitu hihihi.. Rasanya lama tak buat cream puff tapi biasa buat edisi puff yang lembut Kali ni Sue ubah selera  guna yang crispy. Insyallah akan dibawa bersama untuk potluck grill petang karang. Resepi choux Sue ambil dari Youtube je. Yang penting mudah dan sedap!




CRISPY CREAM CUSTARD CHEESE PUFF
Resepi: Youtube
Oleh Sue Norrman

CHOUX PASTRY

Bahan-bahan
(A)
200ml air
75g mentega
Secubit garam
1 sdt gula (Sue tambah)

(B)
130g tepung gandum

(C)
3 biji telur B- pukul hancur sebati saja

Cara
* Panas oven pada suhu 200 degrees api atas bawah. Bergantung pada oven masing-masing*
1) Didihkan bahan (A). (Seeloknya guna air panas dan sukat). Bila dah mendidih tutup api terus masukan bahan (B).
2) Kacau sebati dan hidupkan api lagi sekejap dan masak dalam 3 minit.
3) Salinkan kedalam bekas dan terus putar guna mixer elektrik dalam 3 minit dengan kelajuan sederhana.
4) Masukan bahan (C) dan putar lagi dengan kelajuan sederhana dan bila telur dah sebati tukar ke speed laju dan putar dalam 5 minit hingga sebati dan berkilat.
5) Masukan kedalam piping beg. Sedia dulang pembakar dan letak kertas kek. Pipe ikut suka besar mana dan spray dengan air sedikit permukaan choux.
*Tukar setting oven lagi kepada api bawah sahaja*
6) Bakar 25 minit hingga betul-betul nak dan keperangan. Tutup suhu oven dan biarkan choux didalam dalam 5-10 minit lagi tamnpa menghidup suhu.
7) Bolehlah dikeluarkan dan sejukan atas radai.


CUSTARD CHEESE CREAM 
Resepi: Sue Norrman


Bahan-bahan
(A)
200ml susu cair/segar
2 biji telur B
1 sdm tepung kastad (Sue guna jenama bird's)
1/2-1 sdm tepung gandum
1 sdt esen vanila
100-120g gula pasir (Ikut kemanisan sendiri)

(B)
100g krim cheese- suhu bilik
100ml krim putar/double krim

Cara
1) Satukan bahan (A) dan kacau rasa dalam periuk terlebih dahulu. 
2) Kemudian masak atas api sederhana hingga pekat dan tutup api. Ketepikan biar sejuk.
3) Bila dan sejuk putar kastad tadi mengguna mixer hingga sebati lagi supaya tidak berketul bila dimasukan cheese nanti.
4) Dalam bekas lain, Putar bahan (B)- cheese dahulu hingga sebati dan masukan krim putar. Putar menggunakan speed sederhana hingga pekat dan masukan kedalam kastad tadi.
5) Putar lagi sekali hingga menjadi krim. Sejukan dahulu atau boleh digunakan segera.

SELAMAT MENCUBA!



KRAM
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...