Ogos 26, 2015

STREUSEL TOPPED ALMOND PLUM MUFFINS



Memang sedap tak terkata. Resepi asal dari majalah Sweden tapi Sue ubah jadi muffin dan tambah streusel. Memang sedap bila siap first round dah kena cedok 10 biji. Makan suam-suam bersama air kopi hmmm. haruman bila dibakar dah menggoda. Buah plums sue ambik dari rumah kawan Sue hari ahad lepas. rasanya dalam 5 kilo. Semuanya manis-manis belaka. Sayang tengok yang jatuh ketanah. Dia bagi je sesiapa yang nak ambik. Tak habis makan lain lagi dengan pokok epalnya bermacam jenis. Macam sakai kami yang berkeliaran depan rumah bawa beg plastik hihihi.. 


 STREUSEL TOPPED ALMOND PLUM MUFFINS
Resepi: Majalah Sweden
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
3 biji telur A
250g gula kaster

(B)Ayak
200g tepung gandum
2 sdt serbuk penaik
1 sdt serbuk kayu manis
100g serbuk almond
2 sdt gula vanila/ esen vanila 

(C)
150ml krim putar/double krim

(D)
100g mentega - Cairkan dan biarkan sejuk

(E)
300-400g buah plums - potong dadu halus
Muffin cups secukupnya 



 STREUSEL 
Oleh: Sue Norrman

 Bahan-bahan
30g mentega - suhu bilik
1-2 sdm gula perang
1 sdt gula vanila ( kalau tak ada abaikan)
60-70g tepung gandum
* Satukan kesemua sehingga menjadi macam serbuk roti*

Cara
*Panaskan oven pada suhu 180-200 degree api atas bawah*
1) Pukul bahan (A) hingga kembang.
2) Kemudian masukan bahan (B) sedikit-sedikit hingga sebati.
3) Masukan bahan (C) dan kuar sebati.
4) Akhir sekali masukan bahan (D) dan kuar rata dan sebati.
5)  Cedok 1-2 sdm adunan ke dalam muffin cup, tabur buah plums yang sudah dipotong dan tabur streusel di atasnya.
6) Bakar selama 20-25 minit sehingga naik dan keperangan.
7) Ulang proses yang sama dan bakar sampai habis.
8) Bila dah masak keluarkan dan sejukan atas radai.

SELAMAT MENCUBA!


KRAM
Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...