September 07, 2015

CUCUR SAYUR YANG SANGAT RANGGUP


Hari ni sue tak masak.. Mood malas lagipun suami cakap dia nak makan roti je. Hihihi apa lagi syok lah tapi Sue nak buat kudapan petang sambil nonton tv. Cucur sayur ni faveret anak-anak  Sue termasuk anak tiri yang selalu datang kerumah. Cucur yang sangat ranggup diluar walaupun dah sejuk tambahan cicahan kuah kacang yang sedap DISINI.




CUCUR SAYUR RANGGUP
Resepi: Sue Norrman


Bahan-bahan
(A)
200g tepung gandum
3 sdm tepung beras
1 sdm tepung sagu
1/2 sdt serbuk penaik@baking powder
1/2 sdt instant yis
1 biji kentang sedang besar - rebus dan lenyek 
 1/3 sdt serbuk kunyit
Garam dan gula secukup rasa
Serbuk perasa sedikit
200ml air sejuk
100ml air panas mendidih*

(B)
1 mangkuk kobis yang sudah dipotong halus
1 batang lobak merah - potong halus sebesar batang mancis
1 genggam tauge - cuci dan toskan
1 sdt udang kering yang sudah ditumbuk halus
2 ulas bawang putih - tumbuk halus
2-3 biji bawang merah- goreng bersama 1 sdm minyak sampai kuning
(Minyak selepas menggoreng jangan dibuang dan akan dicampur sama)
1 biji cili merah- cincang
Daun bawang, kucai, daun sup- ikut suka.


Cara
1) Satukan bahan (A) kecuali yang bertanda (*). Sebatikan terlebih dahulu baru masukan (* air panas) dan kacau lagi.
2) Kemudian masukan bahan (B), sebatikan dan rehatkan 10 minit.
3) Panaskan minyak dan pastikan betul-betul panas sendukan 1 sdm dan goreng hingga keperangan.
4) Letak atas tisu dapur supaya minyak serap dan goreng hingga habis.

*Api jangan terlalu kuat nanti cepat hangus. kalau api kecil ianya akan menakung minyak*




SELAMAT MENCUBA!
 

KRAM

September 06, 2015

CRISPY FRIED CHICKEN@ KFC DAN NASI SUGAR BUN


Hari ni tetiba nak makan ayam kfc dan nasi sugarbun. Walaupun nasi sedikit kering tapi sedap. Sue guna beras basmathi kot dan air paras sama menyebabkan nasi sedikit kering. Bila tengah masak tetiba kawan watsapp hati mula runtun.. Mulanya Sue cuba pujuk hati tapi memang tak tertahan airmata tatap mengalir. 
Sahabat yang menjadi teman rapat boleh mengkhianati kita dari belakang. Apalah sekadar berkongsi resepi yang tak seberapa tapi hati kita manusia tak sama. Bermula dari resepi Sue kelaur di majalah saji keluararan september itu yang membuatkan persahabatan menjadi permusuhan. Dalam mengutuk tapi masih boleh berinteraksi komen sakan dalam FB macam tak ada apa yang berlaku hakikatnya dia makan hati. Ya Allah.. jauhkan diriku dari sifat yang sedemikian.
 Sedih hati ni masih lagi dan suami Sue sampai cakap bagus tutup FB. sue terdiam sejenak berfikir 2 kali. Di situ juga kita dalam berkongsi ilmu yang boleh di terima pakai yang penting jangan memanjangkan fakta yang kita tidak tahu kebenarannya. 
Sini Sue kongsikan resepi ayam goreng crispy memang hasil Sue sendiri dan tak cedok dari mana-mana. Sejujurnya dari hati dan mengambil masa yang lama berekperimen dengan bahan-bahan supaya menfdapat hasil yang ranggup walaupun sudah sejuk.. ala-ala kfc.

CRISPY FRIED CHICKEN@ KFC
Resepi: Sue Norrman
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
1 kg kepak ayam- cuci bersih dan toskan
*Kalau menggoreng menggunakan deep fryer tidak payah di rebus dulu ayam. Kalau menggoreng menggunakan kuali biasa/ non stik rebus ayam sekejap dalam 5 minit. Pastikan air mendidih baru masukan ayam dan toskan sejuk baru diperap. Ini untuk memastikan ayam tidak berdarah didalam dan tepung tidak hangus bila digoreng lama*
2 biji telur ayam A
4 ulas bawang putih - tumbuk halus
1/2 sdt lada sulah
1/2-1 sdt serbuk kayu manis (terpulang ikut suka)
2-3 sdt serbuk kari ayam/daging
1/2 sdt serbuk cili- nak pedas letak lebih
Garam dan gula sedikit secukup rasa
1 cawan tepung naik sendiri
1/3 cawan tepung sagu
Sedikit air sejuk jika perlu

(B)
2-3 cawan tepung naik sendiri
1/2 cawan tepung beras
1 sdm serbuk perasa
Sedikit serbuk kayu manis kalau suka

Cara
1) Satukan bahan (A) dan rasa secukupnya. Perap sekurang-kurangnya 30 minit.
*Kalau tepung masih kering tambah air sejuk sedikit-sedikit sehingga tepung melekat kulit ayam. Janagan cair nanti bila disalut tepung kering ianya tidak melekat*
2) Sebatikan bahan (B) dalam bekas besar supaya senang menggolek ayam.
*Panaskan minyak dengan api sederhan sehingga betul-betul panas*
3) Golek ayam satu persatu dan menutupi keselurahan ayam dan goreng hingga keperangan.
4) kalau tepung menyalut tidak cukup buat cara yang sama sedikit (agak-agak dari sukatan).
5) Goreng sampai habis dan boleh lah dimakan panas.


NASI ALA SUGARBUN
Resepi: Sue Norrman
Oleh Sue Norrman

Bahan-bahan
2 cawan beras - cuci dan toskan
10-15 biji cendawan butang - cincang halus
Garam Serbuk perasa secukupnya
Kismis hitam - ikut suka
1/2 sdm mentega/marjerin
1/2 sdm ghee( nak lebih sikit pun sedap)
1 helai daun pandah - simpul
Air secukupnya bergantung pada jenis beras
Sedikit warna kuning
Cara
1) Panaskan mentega dan ghee dalam periuk, masukan cendawan dan tumis hingga kuning.
2) Kemudian masukan air yang sudah disukat,pewarna serta serbuk perasa dan garam. Biarkan memdidih sekejap, tutup api.
3) Masukan beras dalam periuk nasi elektrik. Tuang air tadi dan daun pandan serta kismis.
4) Masak seperti biasa dan bila air seakan kering bolehlah dikuarkan supaya kismis sebati dengan nasi dan tutup tudung lagi. Biarkan sehingga masak sepenuhnya.

SELAMAT MENCUBA!


KRAM


BINGKA PISANG MARBLE YANG SANGAT SEDAP


Alhamdulillah.. semalam Sue bereksperimen lagi dengan bingka tapi kali ni menggunakan pisang. Mulanya terfikir juga kalau tak menjadi tapi tawakal. Walaupun pun tak menjadi fikir Sue tapi masih nak mencuba rasa mungklin dapat diperbaiki mana yang seharusnya kita ubah. 
Tak disangka eksperimen successful dan rasanya waalaa memang sedap!! Dengan kombinasi rasa coklat dan peanut butter membuatkan rasa lemak. Semalam punya dah habis Insyallah Sue nak buat lagi.



BINGKA PISANG MARBLE
Resepi: Sue Norrman


Bahan-bahan
(A)
2 biji telur A
100g gula perang

(B)
2 sdm peanut butter halus
1/2 sdt soda bicarbonate
8 sdm susu manis (nak lebih pun boleh)
4 sdm susu tepung
Secubit garam 

(C)Kisar halus
500g pisang berangan/ embun
50ml santan pekat

(D)Kisar halus
5-6 keping roti tawar (Tak payah buang tepi)
250ml santan pekat

(E)
1/3 cawan minyak jagung atau mentega cair

(F)
2-3 sdm milo+ coklat emulco

Cara
*Panaskan oven pada suhu 170-180 degress*
1) Pukul bahan (A) sampai kembang.
2) Masukan bahan (B) dan pukul sebati (Low speed).
3) Diikuti bahan (C) dan (D). Kacau sebati mengguna senduk sahaja.
4) Akhir sekali masukan bahan (E) dan sebatikan lagi. Bahagi kepada 2 bahagian  dan satu bahagian dicampur dengan bahan (F).
5) Sapu loyang 9 inci dengan mentega dan lapik dengan kertas kek. Tuang adunan coklat dulu berselang seli dengan adunan putih sehingga habis.
5) Bakar selama 1 jam (bergantung pada oven masing-masing. Cucuk bahagian tengah bingka dengan spegetti atau lidi satay untuk mempastikan kek dah masak ke belum. Kalau masih melekat sedikit lanjutkan masa membakar dalam 10 mimit api bawah). 50 minit pertama menggunakan api bawah sahaja dan 10 minit terakhir menggunaka api atas bawah untuk menggaring sedikit bahagian atas bingka.
6) Biarkan sejuk dan boleh dipotong.


SELAMAT MENCUBA!

KRAM



September 04, 2015

MIHUN SUP EKOR

Sarapan pagi ni dengan mihun sup ekor kaw. Pagi-pagi selepas subuh dah tang tung di dapur mana taknya dapat notis dari EON(letrik) hari ni dari jam 8am sampai jam 3pm tak ada letrik. Bila dah tau kita siap-siap semua apa yang perlu. sup ni Sue dah siap masak malam tadi dan pagi tinggal panaskan saja.
 Waalaa.. makan dengan kicap bawang putih pedas dan cili jeruk berpeluh dibuatnya. Cili tu rasa nya 5 bulan dalam peti sejuk masih elok dan masih ranggup. Petua cili tahan lama sue dapat dari seorang bibik, pembantu rumah Sue dulu. Nanti bila Sue buat jeruk lagi kita entri ye.


MIHUN SUP EKOR
Resepi: Sue Norrman
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
2-3 sdm rempah sup baba's + sedikit air untuk jadi paste

(B)
1 kg ekor lembu - cuci dan toskan
4 inci lengkuas - ketuk
1 batang serai - ketuk
1 batang saleri - potong 2-3 inci
1 biji bawang besar - potong panjang 
2 helai daun bay
 1500ml air 
2 ketul kiub lembu
Garam secukup rasa
Gula sedikit

(C)
1sdt jintan putih
1/2 sdt jintan manis
1/2 sdt biji ketumbar
1/2 sdt lada putih (biji)
1 sdt lada hitam (biji)
*Sangai dan bungkus dengan kain kasar*
(Sue guna pengganti sup bunjut. Kalau ada sup bunjut guna 1-2 bungkus)

Bahan Kisar
1 biji bawang bombay
5 ulas bawang putih
3 inci halia

Bahan Tumis
2 batang kulit kayu manis
4 kuntum bunga anis
3 biji bunga pelaga
6 biji cengkih 
Minyak secukupnya untuk menumis

Sampingan
Mihun
Tauge
Tahu goreng 
Daun bawang dan sup
Bawang goreng

Cara
1) Panaskan minyak dan masukan bahan tumis. Tumis sampai naik bau dan masukan bahan kisar. Kecilkan api dan kacau sehingga bawang kuning/ layu.
2) Kemudian masukan bahan (A). Kuar sehingga pecah minyak dan masukan bahan (C) dan (D).
3) Rebus sehingga daging empuk dan rasakan secukupnya.
*Untuk memudahkan dan daging cepat empuk guna pressure cooker kalau ada*
4) Bolehlah dimakan bersama bahan sampingan.

SELAMAT MENCUBA!


KRAM

September 03, 2015

Kaswi lembut Dan Sedap


Lately keinginan nak makan kuih tradisional makin menjadi. Kosui ni merupakan kuih kesukaan Sue. Resepi asal dari emak  Sue dan menggunakan gula apong. Memandangkan stok gula apong tak banyak stok so Sue tukar guna gula merah dan gula melaka sikit. Alhamdulillah rasanya tetap sedap dengan aroma daun pandan.
 Biasalah kalau orang dulu mereka membuat kuih menggunakan anggaran tapi sekarang tidak semudah untuk difahami lebih-lebih lagi menggunakan belakang senduk untuk menentukan kepekatan tepung. banyak tips sebenar orang dulu-dulu yang boleh diguna pakai. Dulu sebelum mendapat sukatan yang betul Sue cuba banyak kali untuk rujukan sendiri.

KOSUI GULA MERAH
Resepi: Bonda Sue
Oleh: Sue Norrman 

Bahan-bahan
(A)
200ml air masak
100g gula merah
2 keping kecil gula melaka
*Masak sehingga gula hancur - ketepikan sebentar biar suam*

(B)
180g tepung gandum
100g gula pasir
500ml air masak

(C)
1 sdm air kapur
 *Jangan terlalu pekat nanti kuih menjadi keras*


(D)
300ml air masak
10 helai daun pandan
*Kisar halus dan tapis- ambil jusnya*

Cara
*Didihkan air dalam kukusan terlebih dahulu.Tutup tudung pengukus dengan kain*
1) Satukan bahan (A) dan (B) dan kuar sehingga giula pasir hancur.
2) kemudian masukan bahan (C) dan kuar sebati.
3) Akhir sekali masukan bahan (D) dan sebatikan lagi.
4) Sedia loyang 7atau 8 inci, sapu sedikit minyak dan lapik dengan plastik. Sapu lagi sedikit minyak atas plastik tadi.
5) Tuangkan adunan kedalam loyang dan kukus 40-50 minit sehingga masak.
*20 minit pertama buka tudung pengukus untuk membuang air wap pada kain. kemudian selang 10 minit dan kukus lagi sehingga masak. Bila kuih dah masak buka terus tudung supaya air tidak menitis diatas kuih*
6) Biarkan sejuk dan bolehlah dipotong dan tabur kelapa parut.

SELAMAT MENCUBA!

KRAM

 

September 02, 2015

COD SWEET AND SOUR



Menu yang simple untuk dinner malam ni. Lama tak makan sweet and sour dan bila makan sendirian tak syok pula. Bahan-bahan semua ada dan tak fikir dua kali untuk membuatnya. Hari ni suami tak ada pilihan nak tak nak makan nasi juga. Ikan Sue guna frozen cod dan potong menjadi jejari. 


COD SWEET AND SOUR
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
400g ikan kod fille - cuci dan potong macam jejari
1/2 sdt lada sulah
Garam secukup rasa 

(B)
Tepung jagung secukupnya
1-2 biji putih telur - pukul hancur
Minyak untuk menggoreng

(C)
3 ulas bawang putih - cincang halus
1 tin kecil nanas- ambil airnya dan isi diguna kemudian
400ml air masak
5 sdm sos tomato
1 sdm sos tiram
1 sdt sos ikan
1 sdm plum sos
Gula dan garam secukup rasa

(D)
 1 biji bawang besar - potong dadu
1 biji paprika - potong dadu
Nanas- potong segitiga
1 batang saleri - potong rencong
10 biji buah tomato ceri

(E)
2 sdt tepung kentang/jagung + sedikit air untuk memekat kuah
1/2 biji limau nipis- perah ambil jus
(Boleh ganti dengan limau kasturi 3 biji tapi aroma tidak sama)

*Taburan terpulang apa yang disuka*

Cara
1) Gaul rata bahan (A).
2) Bahan (B)- Panaskan minyak dengan api sederhana. Kemudian gelek kesemua ikan tadi kedalam tepung. Bila nak menggoreng baru celupkan ikan kedalam putih telur. Goreng hingga keperangan dan jangan lama.
3) Goreng sampai habis dan ketepikan.
4) Bahan (C)- Tumis bawang putih terlebih dahulu hingga kuning dan masukan air nana dan air masak. Diikuti bahan-bahan lain dan biarkan memdidih dan rasakan secukupnya (MASAM MANIS).
5) Masukan bahan (D) dan kuar sekejap dalam 3 minit dan masukan bahan (E)- bancuhan tepung dahulu. Bila dan cukup pekat tutup api baru masukan jus limau nipis.
6) Kuah boleh di gaul bersama dengan ikan atau curah atas ikan. Terpulang pada cara sendiri.

SELAMAT MENCUBA!

KRAM



BINGKA TELUR KASTAD


Tak keruan dibuatnya bila dalam kepala duk fikir nak makan bingka. Untuk melepas hajat Sue buat bingka telur je untuk minum petang kami. Resepi hasil ilham Sue sendiri dan bertahun menggunakan resepi yang sama untuk semua jenis bingka cuma kalau ada tambahan puree, ianya menjadi semakin sedap.
Resepi ni dah jauh merantau dan menjadi feveret keluarga kawan Sue di Turkmenistan. Tiap kali menggadakan apa-apa keramaian dan jamuan dia tetap membuat bingka dengan berbagai jenis perasa. Alhamdulillah dan syukur.. Sini Sue panjangkan lagi ilmu semoga memberi manfaat kepada semua teman-teman..


BINGKA TELUR KASTAD
Resepi: Sue Norrman


Bahan-bahan
(A) 
4 biji telur ayam 'A'
150g gula pasir

(B)
180g tepung gandum
50g tepung kastad 
1/2 tin kecil susu pekat manis (kalau tak nak manis kurangkan gula)

(C)
400ml santan pekat
200ml susu cair
100g mentega- cairkan
Pewarna kuning sedikit

(D) 
200ml air panas mendidih

Cara
*Panaskan oven pada suhu 180 degrees*
1) Satukan bahan (A) dan kuar menggunakan senduk kayu sehingga gula hancur sahaja.
2) Kemudian masukan bahan (B) satu persatu dan kuar sebati.
3) Masukan bahan (C) dan sebatikan lagi dan akhir sekali masukan bahan (D). 
4) Sapu loyang 9 inci dengan mentega dan lapik dengan kertas mintak. Tuang adunan dan bakar selama 40-50 minit api bawah (bergantung pada oven masing-masing. Kalau nak lebih keperangan lebihkan lagi masa membakar). 10 minit terakhir guna api atas bawah sehingga permukaanya  keperangan.
5) Rehatkan sekejap dalam oven setelah masak baru keluarkan dan biarkan sejuk sepenuhnya.

*Adunan memang agak cair dan jangan tambah apa-apa tepung. Kalau di tambah tepung lagi ianya menjadi keras.*

SELAMAT MENCUBA!

KRAM

September 01, 2015

TEPEK UBI KAYU SEDAP


Sebenarnya ubi kayu ni plan nak buat bingka untuk minum petang@ fika. Tapi bila dah diparut cuma dapat 1 gelas je. Insyallah nanti kita beli lagi untuk buat bingka. Yang ni Sue guna frozen ubi kayu dan Sue buat ala vadai. Rasanya memang sedap kenyal tekstur isinya manakala luarannya ranggup. 


TEPEK UBI KAYU SEDAP
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan
1 gelas ubi kayu - parut halus
2 biji bawang merah - cincang halus
1 biji cili merah - cincang halus
1/2 sdt jintan manis - tumbuk kasar
1/2 sdt jintan putih - tumbuk kasar
1/2 sdm udang kering - rendam dan tumbuk halus
Daun bawang dan sup secukupnya - potong halus
 Sedikit serbuk perasa
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng secukupnya

Cara
1) Satukan kesemua bahan-bahan dan secukup rasa.
2) Ambil 1 sudu makan dan kepal-kepalkan. Letak dalam talam dan buat sehingga habis.
3) Panaskan minyak, bila nak menggoreng baru di tekan supaya leper dan goreng sehingga kuning.
*Jangan goreng terlalu lama nanti menjadi keras*
4) Pastikan minyak  betul-betul panas dengan api sederhana.
5) Angkat dan letak atas tisu dapur. Goreng sehingga habis dan sedap bila dimakan suam.

SELAMAT MENCUBA!

KRAM

OVEN GRILLED BEEF & PEPPER SAUCE

 

Semalam menu western atas permintaan. Sue masuk oven je dan menggunakan suhu rendah Alhamdulillah sedap. Manakala sos Sue buat pepper sos menggunakan 4 jenis pepper. Roasted dulu untuk ambik aroma tapi sedikit pedas. Tekak melayu tetap nak ngap nasi juga dan ratah daging je. Sayur sampingan semua masuk oven termasuk labu. Untuk mendapat daging yang lembut pastikan menggunakan daging yang tak ada urat. Sue guna kalvkött dalam bahasa swedish kalau translate daging muda maksudnya (Anak lembu). Sue perap terlebih dahulu untuk mendapatkan rasa yang lebih sedap.


OVEN GRILLED BEEF & PEPPER SAUCE
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
1/2 kg daging batang pinang - cuci dan tos kering

(A)
4-5 ulas bawang putih - tumbuk halus
1 sdt jintan manis - tumbuk kasar 
2 sdm madu
1 sdt Lea & perrins
Sedikit serbuk paprika
Sedikit lada hitam kasar
Sedikit daun thye dan rosemary 
Garam secukup rasa
2 sdm olive oil

Cara
1) Satu bahan (A) dan gaul sebati pada daging tadi. Ikat menggunakan Tali kahas untuk memanggang dan letak dalam casserole atau dulang pembakar. Perap selama 3-4 jam.
2) Panaskan oven pada suhu 180 degree 15 minit dan turunkan suhu pada 140-150 degrees. Sebelum memasukan daging kedalam oven, tutup permukaan daging dengan aluminum foil  dan bakar selama 40 minit atau 1 jam. Bergantung pada oven masing-masing.
3) Selepas masak keluarkan daging terus sapukan madu dan olive oil sedikit. Bolehlah dihidangkan.


PEPPER SAUCE
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan 
(A)
2 sdm green peppercorn
2 sdm white peppercorn
1 sdm rose peppercorn
1 sdm black peppercorn
*Sangai 5-8 minit terlebih dahulu dan tumbuk kasar*

(B)
3 biji bawang merah - cincang halus
2 sdm olive oil
1/2 sdt brown sugar*

(C)
1/2 sdm balsamic vinegar 
300ml krim putar
Sedikit garam

Cara
1) Tumis bahan (B) kecuali (*) terlebih dahulu sehingga kuning baru masukan (* brown sugar). Kecilkan api kuar sehingga gula cair.
2) Masukan bahan bahan (A) dan kuar sebati baru masukan bahan (C). biarkan mendidih sehingga pekat. 
*Pastikan api mesti kecil supaya tidak hangus*
3) Sedap di makan bersama daging steak lain.

SELAMAT MENCUBA!


 KRAM






HOMEMADE ROTI CANAI SEDAP


Semalam sarapan pagi Sue dengan homemade roti canai. Lama sebenarnya nak makan roti canai tapi masa tidak mengizinkan. Nak dapatkan yang instant memang menangis lah jawabnya.
 Juga sue buat simple dhalca  bersama sambal bilis  DISINI yang memang dah sedia ada untuk nasi lemak tempoh hari. 
Resepi asal dari abang Sue yang dulu berjual roti canai dan sambutan Alhamdulillah sehingga sue buka restoren pun menggunakan resepi yang sama. Sehingga kini abang Sue masih membuat canai instant dengan harga yang murah, 5 keping rm2.50 sahaja.
Walaupun dah sejuk ianya masih kekal lembut. 
Kalau dulu di restoren Sue roti canai menjadi satu top menu sarapan pagi dan roti bom juga yang pertama di miri. Tak lain juga roti TISU yang berbentuk macam kon juga menjadi kegilaan  customer. 
Kesian pekerja Sue tiap hari mengguli 5-8kg tepung dan itu cuma untuk sehari. Kalau katering mereka mengguli sampai 20kg. Ada mesin tapi mereka tak nak guna sebab tekstur doh bila dah siap tak sama macam di uli dengan tangan. 
Itu mereka yang cakap.. 
Kalau malam roti tisu yang banyak keluar dan majoriti pelajar dari Curtin Universiti yang datang jauh semata-mata untuk roti tisu. 
Walaupun  mengambil sedikit masa mana tak satu plate besar cuma untuk satu roti je. 
Disitu bermula femes roti tisu di Miri. Pada yang tahu restoren sue memang sudah pasti kami mempunyai our own speciality's menu. 
Dhal pada awalnya Sue buat sendiri dan bila dan kenkangan masa Sue ajar pekerja Sue untuk ambil alih tugas. Alhamdulillah rasanya tetap sama hari-hari kerana sukatan yang sama harus dipatuhi. 

HOMEMADE ROTI CANAI SEDAP
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
500ml air suam
1 biji kuning telur A
3 sdm sus pekat manis
2 sdm mentega/marjerin
Garam secukup rasa

(B)
1 kg tepung gandum (Green label)

Cara
1) Satukan bahan (A) dan rasakan lemak manis dan garam secukupnya.
2) Tuang ke dalam bahan (B) dan uli hingga doh lembut. (Sue guna bread maker untuk mudah) Rehatkan doh selama 30 minit. Bila dan siap tumbuk buang angin dan uli lagi sekejap.
3) Bolehlah di bahagi ikut saiz yang disuka. Biasa 1 kg tepung dapat 20-23 biji dan terpulang pada saiz yang disuka.
4) Sapu marjerin dalam kontena dan bolehlah di bulat-bulatkan doh tadi.
5) Bila dan siap semuanya, sapu lagi marjerin pada keseluran doh, pastikan semuanya menutupi dan bolehlah disejukan.
6) Keluarkan doh biar lembut terlebih dahulu sebelum digunakan.
7) Untuk yang tak pandai menebar, Sediakan talam besar dan sapu minyak. Ambil sebiji doh dah tekan-tekankan dengan jari supaya nipis. Pastikan jangan terlalu kering nanti susah untuk di tarik.
8) Letakkan lagi sedikit minyak atas doh dan tarik-tarikan hingga ke hujung permukaan talam.  Tarik perlahan-lahan supaya tidak koyak. Kalau doh betul-betul lembut ianya mudah dan tidak koyak bila ditarik.


9) Kemudian boleh lah di angkat dari talam dan ianya akan menjadi panjang. Golongkan doh yang sidah di canai tadi dan letak dalam talam yang di sapu minyak. (Gambar diatas)
10) Sediakan non stik pan dan letak sedikit minyak, Ambik doh yang sudah di canai tadi dan tekan-takan nipis disekeliling dan letak dalam pan. Siram sedikit minyak atasnya supaya ianya garing diluar dan tidak kering. Guna api kecil dan masak hingga kekuningan sebelah menyebelah.


11) Angkat dan letak atas kertas minyak dan tepuk canai tadi supaya ianya mudah dimakan (gambar diatas).
* Untuk frozen pula masak sekejap atas api sebelah menyebelah dan biarkan sejuk. Bolehkan di masukan dalam plastik dan bekukan.*

KARI DHAL SIMPLE DAN SEDAP
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan
 (A)
1 cwn kacang dhal- rendam semalam 
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
5 biji cengkih
1 batang kulit kayu manis
1/2 sdt serbuk kunyit
Air secukupnya untuk merebus

(B)Kisar
1 biji bawang bombay
2 ulas bawang putih
1 inci halia
2 biji buah keras
Minyak secukupnya untuk menumis

(C)
Cili giling sedikit
1 sdm serbuk kari daging adabi
1 sdm serbuk kari daging baba's
(Serbuk kari tambah sedikit air untuk menjadi paste)
1 sdm udang kering- rendam dan tumbuk

 (D)
1-2 ketul tulang dada ayam- potong kecil
3 biji kentang- potong dadu
5 cawan air*

(E)
Garam, gula , air asam jawa dan serbuk perasa secukupnya
1/2- 1 cawan santan pekat
*Jangan terlalu lemak* 
4 batang kacang panjang- potong pendek (1 inci)

Cara
1) Rebus bahan (A) sehingga kacang dhal lembut. Nak guna pressure cooker lagi cepat.
2) Kemudian buangkan rempah tumis tadi dan ketepikan sementara menyedia bahan-bahan lain.
3) Tumis bahan (B-Kisar) hingga kuning. Kecilkan api dan masukan bahan (C) ikut turutan. Pastikan kari pecah minyak dahulu baru masukan udang kering.
4) Selepas itu masukan bahan (D) kecuali (*)dan kuar hingga sebati baru masukan (*).
5) Biarkan mendidihkan sehingga kentang empuk dan masukan kacang dhal yang sudah direbus tadi. Kuar sebati dan kalau masih pekat tambah air lagi. 
6) Akhir sekali masukan bahan (E) dan rasakan secukupnya.
7) Sedia untuk dijamau juga sedap dimakan bersama roti canai dan sambal bilis.
SELAMAT MENCUBA!


CABBAGE ROLLS@ KÅLDOLMAR


Cabbage rolls ni Sue buat hujung minggu lepas. Memang sedap dan tekstur kobis yang lembut. Kalau di Sweden mereka panggil Kåldolmar dan asal membawaan resepi dari Turkey abad ke 16 dulu. Så sekarang menjadi salah satu makanan tradisi swedish. Lazimnya mereka makan bersama lingon jem dan brown sos DISINI. Resepi kat google bermacam-macam tapi resepi ni Sue ambik dari Swedish Tradision Book yang menantu tiri hadiahkan kepada Sue. Ada yang Sue tambah mengikut selera tekak.

 

CABBAGE ROLLS@ KÅLDOLMAR 
Resepi: Swedish Tradision Book
Oleh: Sue Norrman


Bahan-bahan
(A)
12-15 keping daun kobis
Air seckupnya untuk merebus

(B)
*Masak bubur nasi terlebih dahulu*
400g daging kisar
50g bubur nasi pekat
100ml susu segar (Sue tambah)
100ml krim putar (Sue tambah)
1 biji telur B
1/3 serbuk lada hitam
1 sdt kryddpeppar@ mixed spice (Sue tambah)
1 sdm stok lembut pekat
1 sdt gula
Garam secukup rasa

(C)
1/2 biji bawang besar - dadu halus
1/2 sdm mentega

(D)
2 sdm golden syrup/ madu (Sue guna golden syrup)

Cara
*Untuk mengopek helaian kobis - Potong tangkai kobis terlebih dahulu kemudian rendamkan sebiji kobis tadi dalam air sejuk yang bercampur ais dan garam secukupnya selam 20 -25 minit. Kobis mesti tenggelam keseluruhannya dan air mesti betul-betul sejuk. Bila dah cukup masa bolehkah di tanggalkan dan sekiranya bahagian yang masih melekat potongkan lagi tangkainya sehingga cukup diperlukan*

1) Bahan (A)- rebus air sehingga mendidih dan masuk 2-3 keping kobis dan biarkan layu dalm 5 minit. Angkat dan toskan. rebus sampai habis.
2) Satukan bahan (B) dan rasakan secukupnya. Tumis bahan (C) sehingga kuning dan masukan kedalam bahan (B) tadi. Gaul sebati lagi.
*Panaskan oven pada suhu 180 degrees api atas bawah*
3) Ambil 1 keping daun kobis, kepal-kepalkan daging tadi dan letak di hujung bahagian kobis yang lembut. Buat macam menggolong popia dan dan bahagian tangkai kobis nanti berada di bahagian bawah selepas digolong. (jangan kepal daging terlalu besar)
4) Buat sampai habis. guna casserole dan sapu mentega terlebih dahulu dan bolehlah disusun kobis tadi. Siram bahan (D) diatas kobis dan bolehlah dibakar dalam 20-30 minit sehingga kobis keperangan.
5) Sedia untuk dimakan bersama jem dan brown sos.

SELAMAT MENCUBA!







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...