Ogos 08, 2015

KUIH TALAM GULA APONG



Cerita semalam tak sempat nak entri.. Teringin nak makan talam gula apong. Biasa kita dengar talam gula melaka atau gula merah tapi kali ni Sue guna gula apong. Gula apong cuma terdapat di Sarawak yang asal nya dari nira pokok apong. Satu kelaziman untuk orang Sarawak memasak atau kuih muih menggunakan gula apong. 
Resepi asal dari sahabat sue ketika kami sama-sama bekerja dengan sepupu sue di kafeteria Politeknik matang. Lepas tu dia kawin dengan adik tiri sepupu Sue pula so nak senang cerita kira saudara juga lah kan.. 
Untuk kuih muih tradisional Sarawak keluarga ini memang tak asing dengan kehandalannya. Resepi di warisi dari ibunya yang memang menjual kuih muih dari dulu lagi. Sue mengenali dia 23 tahun yang lalu dan bayangkan resepi asal dari ibunya so setengah abad lebih usia resepinya. Sekarang dia yang berniaga buat jualan dan mengambil tempahan.
Resepi yang ringkas,  tak banyak bahan-bahan dan yang pasti memang sedap!! Dek kerana lama tak berjumpa so kakar ipar Sue yang selalu merujuk apa-apa resepi yang di ingini dan di panjangkan kepada Sue. Sini Sue panjangkan lagi untuk semua dengan izin pemiliknya.
 Juga penukaran tepung Sue derhaka sikit memandangkan tepung yang sebenarnya digunakan tidak terdapat disini.
Tak percaya sila cuba dan pasti puas hati. Resepinya dah bertahkta di hati sue sekian lama dan Insyallah kalau nak buat talam yang lain mungkin ada penambahan sikit pada jenis tepungnya akan tetapi ini adalah basic kuih talam yang gerenti sedap. Sue buat setengah adunan Sahaja dari Resepi asal di bawah dan guna loyang  8". 
Terima kasih Ya Sahabat..Semoga rezekimu di limpahi dan diberkati..




KUIH TALAM GULA APONG
Resepi: Timah 
Sumber: Saptuyah(kakak ipar)
Oleh: Sue Norrman 

                      Bahan-bahan                        
3 gelas tepung beras
11/2 gelas tepung kanji (Sue guna tepung ubi)
8 gelas santan pekat
400g gula apong (Sue tambah 50-100g gula pasir)
sedikit gula dan garam
(Guna gelas yang sama untuk sukatan santan dan tepung)

Cara
*Panas kukusan terlebih dahulu dan lapik dengan kain pada penutupnya*
1) Ambil 3 gelas santan dan di bancuh dalam tepung- ketepikan.
2) Lebihan 5 gelas santan tadi di masak tapi jangan sampai pecah minyak.
3) Tuang santan yang di masak tadi ke dalam bancuhan tepung. Kuar sebati dan bahagi kepada 2 bahagian.
4) Satu bahagian masukan sedikit garam dan gula. Satu bahagian lagi masukan gula apong dan kuar hingga gula larut dan tapis.
5) Sapu sedikit minyak dalam loyang dan lapik dengan plastik untuk memudahkan di angkat keluar dari loyang.
6) Kukus putih dahulu selama 15 minit dan kemudian kukus pula adunan gula apong. Ketika mengukus gula apong tutup loyang dengan aluminum dan kukus lagi dalam 20-25 minit.
7) Sejurus tempoh tamat terus bukan kan aluminium supa air tidak menitik pada permukaan kuih. Biarkan sejuk betul-betul baru dipotong.


SELAMAT MENCUBA!


KRAM


Ogos 06, 2015

KENTANG BERKRIM@ POTATO GRATIN



 Dinner yang sempoi je hari ni.. Walaupun tak de sekolah tapi sibuk dengan kerja rumah yang tidak berkesudahan. Hari ni mendobi 3 kali memandangkan cuaca panas sampai 30 degree. Semalam Hari hujan dan malamnya kilat petir serta angin kuat.  Sue tak masak lunch so kira makan sekali jalan lunch & dinner. Dah biasa kalau pagi sarapan heavy dan boleh tahan sekali sampai dinner.
Rasanya lama Sue tak buat gratin@ dlm swedish panggil potatisgratäng. Satu menu yang swedish suka tak kira kanak-kanak atau orang tua. Nak campur apa pun ikut suka tapi sue lebih suka yang biasa je dan makan dengan salad buah buat sampingan. 
Resepi asal sue tengok dari belakang peket yang di jual di supermarket akan  tetapi sukatan memang tak ade dan sue ubah ikut citarasa sendiri dan ada penambahannya juga..Derhaka namanya.. Pasal di supermarket sini 60% frozen foods dan depa suka kerja senang. Beli buat stok dan nak makan just masuk mikro je tapi tidak pada suami sue dan sebab itu nak tak nak terpaksa masak juga.
 Kalau bab belanja memang sue suka especially kat frozen foods dan kalau yang tak halal memang depa tulis depan-depan so kita tahu. Untuk nak cepat kenyang gratin ni memang sesuai banget dan budak-budak semestinya suka dengan rasa creamy dan rasa ikut citarasa sue dan dilulus oleh suami dan tetamu yang bertandang dan pernah makan gratin yang sue buat... Jom..




KENTANG BERKRIM@ POTATO GRATIN
Resepi:Sue Norrman

Bahan-bahan
8-10 biji kentang- kupas kulit dan biris bulat
1/2 biji bawang besar- potong dadu halus (Sue tambah)
300ml krim putar
400ml susu segar
1 ketul kiub sayuran (Sue tambah)
1-2 sdt garam
2 sdt gula (Sue tambah)
1/2 sdt lada sulah (Sue tambah)
Oregano secukupnya (Sue tambah)
2 keping cheddar slice (sue tambah)
1 sdm tepung gandum+2sdm susu segar- bancuhkan
Mentega untuk menumis dan sapuan

Cara
1) Panaskan oven pada suhu 180 api atas bawah.
2) Rebus kentang yang dah di potong setengah masak dan toskan.
3) Tumis bawang bersama mentega sedikit hingga kekuningan dan masukan kiub sayur. Kuar hingga hancur dan masukan susu dan krim.
4) kuar sebati dan masukan gula dan garam sedikit-sedikit,lada sulah dan oregano. Biarkan mendidih sedikit dan rasakan secukupnya.
5) Kecilkan api, masukan bancuhan tepung dan cheddar slice. kuar hingga cheddar cair dan alihkan dari api.
6) Sapu caserole dengan mentega, letakkan kentang yang di rebus tadi dan tuang sos yang di masak tadi.
7) Masuk ke dalam oven dan bakar dalam 30 minit sehingga keperangan di atasnya.
8) Sedia untuk di makan ketika masih panas.




SELAMAT MENCUBA!




KRAM

SANDWICH TELUR YANG SEDAP



Hari ni kita sarapan sandwish je.. Kalau dah swedish tu memang swedish juga. Tak lari dengan hard bread, cheese, salad dan telur. Smoothie dan yogurt satu kemestian untuk mereka tapi Sue kadang sarapan ikut tekak. Sedap lagi makan nasi goreng kan?. Azalinya kita bukan orang putih dan tekak melayu tu tak hilang. Pagi ni Sue buat sandwich yang paling Suami sue suka. 

Walaupun hanya main ingredients tapi sos nya membuatkan ianya satu kelainan. So kami berdua sarapan ni je dan yogurt. Sue pula minum wild berries tea yang sue beli di Copenhagen tempoh hari. Taste not bad kalau minum suam dan tak payah letak gula memang lagi sedap. Untuk sandwich pasti semua tahu buat tapi  sue share resepi nya ye...


SANDWICH TELUR YANG SEDAP
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
4 keping roti - panggang
1 biji tomato - hiriskan
Timun secukupnya 
Daun salad secukupnya
2 keping Cheddar slice
2 biji telur - gorengkan terlebih dahulu satu-satu ye
Mentega untuk sapuan pada roti
Sos cili atau tomato

Sos Mustard
1 sdm mustard
2 sdm mayonis manis

Cara
1) Ambil sekeping roti yang sudah di panggang dan sapu sedikit mentega dan kemudian sapu sedikit sos mustard.
2) Letak daun salad, sos sedikit (cili/tomato terpulang) dan letak telur..Setiap lapisan letak sedikit sos supaya apabila di potong ianya melekat dan di ikuti tomato, cheddar slice dan daun salad lagi.
3) Cucuk roti dengan toothpick di tengah sebelah menyebelah terlebih dahulu sebelum dipotong.
4) Buat cara yang sama pada roti yang seterusnya dan sedia di makan.

P/S: Pengunaan toothspick kalau kuantiti tak banyak hanya untuk mencantikkan tapi kalau buat dalam kuantiti banyak guna pisau untuk memotong roti supaya hirisannya cantik dan tak pecah.

SELAMAT MENCUBA!



Kalau sarapan dengan swedish fresh vegies memang tak dapat dipisahkan. Serupa dirumah Sue memang stok fresh fruits dan vegies sentiasa ada. Wild berries tea memang cun sekali untuk sarapan dengan sandwich..hihihi...




KRAM

Ogos 05, 2015

IKAN KOD BERSAMA SOS DILL



 Assalammualaikum.. hari ni Sue masak simple je untuk makan berdua. Sessi sekolah dah bermula semalam dan Sue di tukar ke sessi petang. Hmmmm nak buat macam mana kalau itu keputusan pihak sekolah. Insyallah september nanti Sue akan exam untuk 2nd last level sebelum tamat keseluruhan syarat level untuk dapat cert menguasai bahasa Swedish. 
kalau dah dapat cert nak cari kerja atau sambung belajar senang kerana kesemua urusan surat menyurat dalam bahasa swedish. Buat masa sekarang Sue masih kira bertatih untuk memahami, bercakap dari keseluruhan. So far boleh lah kerana tiada pilihan. 
Di sekolah pun dengan kawan dan cikgu kena cakap swedish. pandai atau tak lantak lah depa pun faham tapi kalau dengan geng yang boleh speaking kita golong habis english..hihihi.. urusan ambik gambar dan buat ic baru pun selesai semuanya isnin lepas dan berkesempatan ke Copenhagen sekejap cuci mata.. dah alang-alang berdekatan cuma 15mins dari tempat Sue buat ici so kita terus melajak just past border kastam dan terus guna bridge ke bandar. 
Anak tiri Sue ikut bersama kerana memang plan nak bawa dia pergi Blå Planet, kira macam big aquarium di penuhi bermacam-macam jenis ikan. Agak lama juga sambil lunch. Petang baru kami balik ke rumah.. Oiiii panjang pulak cerita kali ni so menu hari ni makan ikan je hihihi...
Balik sekolah dah penat nak masak lebih pun malas. Biasa kita makan ikan dengan pelbagai jenis sos pun dan cukup kenyang. Kali ni sue buat dill sos. Daun dill sue tanam sendiri dan alhamdulillah subur menghijau semua herbs yang di tanam. Sini sue sertakan resepi nya ye.. mai kita tengok...


IKAN KOD BERSAMA SOS DILL
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
600g ikan kod fille (Sue guna frozen)
Tepung gandum secukupnya- untuk membalut ikan
Mentega/marjerin secukupnya- anggaran 50-100g
Garam dan lada hitam kasar secukupnya

Cara
1) Biarkan ikan lembut (defrost) cuci dan toskan.
2) Masukan garam dan lada hitam, gaul sebati.
3) Kemudian ambik ikan satu persatu dan masukan kedalam tepung, balik-balikkan supaya raya dan buat sampai ikan habis.
4) Guna non stik pan, cairkan mentega dan masukan ikan tadi. Guna api sederhana dan masak ikan hingga keperangan sebelah menyebelah. Angkat dari pan dan ketepikan sementara menbuat sos.


SOS DILL
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
70ml susu segar
200ml krim putar
1/2 sdm tepung gandum+2 sdm susu segar
1 ketul kiub ikan
1/2 sdt gula
Mentega secukupnya
Daun dill fresh atau kering secukupnya

Cara
1) Cairkan mentega dan masukan kiub ikan. kecilkan api dan kuar kiub tadi dan masukan susu dan krim.
2) Kuar lagi, masuk gula dan biarkan mendidih sekejap dan masukan bancuhan tepung tadi
3) akhir sekali masukan daun dill dan alihkan dari api.
4) Sedia untuk di hidang bersama ikan, kentang rebus dan sayuran yang di suka.


SELAMAT MENCUBA!





KRAM

Ogos 01, 2015

BAKED SWEDISH MEATBALL WITH CARAMELIZED MUSHROOM SAUCE




 Alhamdulillah... Dapur berasap seperti biasa dan hari ni Sue buat Swedish meatball again!. Tapi kali ni sos nya Sue tambah Caramelized mushroom dan bawang merah.. sedap oiii. Dan kali ni versi baked dan tabur dengan fresh parsley memang sedap dari biasa. Ni buat pertama kali Sue buat versi baked tapi kadang tekak ni ingin kelainan. Untuk resepi BROWN SOS DISINI ye dan untuk SWEDISH MEATBALL DISINI.

 Mohon baca selanjutnya di bawah takut keliru ye.. keterangan di gambar di bawah.



 Kalau nak rasa yang superb cubalah versi baked ni..memang hasilnya tak menghampakan Insyallah..  untuk caramelized mushroom dan bawang merah resepinya sat naaa..


CARAMELIZED MUSHROOM AND SHALLOTS
Resepi: Sue Norrman
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan
6 biji bawang merah saiz sedang- hiris nipis
1 tin cendawan butang- potong ikut suka
2 sdt gula perang@brown sugar
1 sdm olive oil
Daun parsley fresh kalau suka- potong halus

Cara
1) Panaskan olive oil dan masukan bawang dan tumis hingga perang.
2) Masukan cendawan dan kuar lagi hingga cendawan juga keperangan dan kecilkan api.
3) Kemudian masukan gula perang tadi kuar hingga gula hancur dan jadi karamel. Tutup api dan alihkan dari dapur. Masuk bancuhan BROWN SOS. 
   ( Brown sos untuk versi baked tak payah di masak, bancuhan sebati sahaja)
4) Sebatikan rata dalam periuk dan ketepikan.

P/S:- Untuk versi bakar, Meatball cukup setakat di bulat-bulatkan dan sosnya juga titak perlu di masak.  Ianya akan dibakar bersama kemudian.

5) Bila meatball dah siap semuanya masukan dalam acuan caserole untuk oven dan tuangkan bancuhan sos tadi. 
6) Bakar selama 30-40 minit suhu 180C api atas bawah.
7) Bila dah masak sedia untuk di makan bersam kentang rebus atau mashed potaoes dan jem buah.


SELAMAT MENCUBA!








KRAM








CEKODOK PISANG RANGGUP YANG SUPERB


 Ini pun cerita semalam.... nak di pendekkan cerita, tak sempat nak baking atau buat puding apa segala so kita hentam buat cokodok buat matsalleh hihihi.. Ini pun suami Sue yang tolong lenyek dan sue perap tak berapa lama pasal nak ready semua sebelum depa datang. 
Punya lah sedap depa makan dengan air kopi. kat mana2 pun memang depa tak akan dapt cari orang jual cokodok kan. ipar Sue dah berumur 78 tahun baru pertama dalam hidup makan cokodok atau apa2 kelainan yang berasaskan pisang. kalau muffin atau kek memang depa tau. So kena penagan orang Malaysia baru hang tau. 
Kalau suami Sue memang dah lali dengan cokodok ni. Biasa kami berdua makan cicah dengan lingon jem.. sedap tau masam manis. So semalam pun Sue jamu depa dengan jem. Cokodok ni memang sedap. Tekstur dalam nya seakan kek, lembut dan gebu tapi luaran ranggup. Lama juga sue buat experimen dengan cokodok ni. Akhirnya time di sweden ni baru dapat hasil yang terbaik untuk. Rahsianya adalah kena di perap semalaman dalam petiais.Alhamdulillah hasilnya tak menghampakan. apa je kalu nak ranggup kena aiskan dulu gitu juga dengan kalau nak buat ayam krispy. kenak perap tepung yang dah di salut kering dengan ayam semalam dalam petiais. Memang ranggup bila di goreng.. resepinya mudah  dan sue olahkan dengan sukatan gram untuk memudahkan kerja... Jom tengok resepinya ye..


CEKODOK PISANG
Resepi: Sue Norrman


Bahan-bahan
350g pisang embun/hotel/berangan 
200g tepung gandum
100g gula
1 sdtsoda bicarbonate
1 sdm minyak
Sikit garam
Kelapa parut sedikit jika suka

Cara
1) Lenyek pisang hingga hancur kesemuanya dan masukan gula diikuti bahan-bahan yang lain.
2) Sebatikan rata dan tutup dengan plastik atau simpan dalam kontena dan sejukkan dalam peti sejuk.
3) Keluarkan 10-15 minit sebelum menggoreng.
4) Panaskan minyak, bila minyak dah betul-betul panas turun ke api sederhana.
5) Cedok guna tangan sahaja ikut suka saiznya supaya kejadiannya cantik dan bulat. Jangan terlalu besar kerana ianya akan mengembang.
6) Balik-balikkan supaya masak sekata dan buat sampai habis.


SELAMAT MENCUBA!



KRAM

POPIA INTI SAYUR DAN KUAH KACANG YANG PALING SEDAP


Popia inti sayur!! Satu snack kesukaan swedish. Nak beli kulit popia pun senang semua supermarket ada jual. Cuma intinya kita tak tau apa yang depa guna. Biasa kalau di restoren Thai depa guna campuran sayur juga untuk cost yang murah.  Alhamdulillah... Popia semua pandai buat kan dan kali ni Sue guna sayur je. Kuah kacang Sue buat di hari yang sama nasib stok kacang yang dah di goreng memang sentiasa ada. Resepi kuah kacang ni memeg terbaik dan kalau matsalleh asyik puji memang sedap lah tu cuma Sue tak buh cili takut pedas. So rasanya masam manis je tapi sedap juga.. 

POPIA INTI SAYUR
Resepi: Sue Norrman
Oleh: Sue Norrman 

 Bahan-bahan
1 mangkuk kobis yang sudah di hiris halus
1/2-1 mangkuk lobak merah yang sudah di hiris halus
1 bungkus Tang Hoon- rendam dengan air paip sahaja dan toskan kemudian potong2 kan
1/2 biji bawang besar - hiris dadu halus
1 sdt udang kering- rendam dan tumbuk lumat
Sedikit lada hitam kasar
Serbuk perasa secukupnya
Gula sikit 
Minyak untuk menumis dan menggoreng secukupnnya

*1 sdt tepung gandum + sedikit air untuk buat gam pelekat popia.

Cara
1) Panaskan minyak dan tumis bawang besar hingga keperangan. kemudian masukan udang kering dan kuar sebati.
2) Masukan lobak merah dan kuar lagi. kalau terlalu kering masukan sedikit air.
3) kemudian masukan bahan perasa dan kobis. Kuar sebati dan secukup rasa. Akhir sekali masukan tang hoon dan kaur sebati. Tutup api dan biarkan sejuk/suam.
4) Bila inti dan sejuk boleh lah memulakan menggolong popia. Buat sampai habis.
5) Panaskan minyak untuk menggoreng secukupnnya sehingga panas. Masukan popia satu persatu dan Jangan goreng terlalu banyak dalam satu masa.
6) Goreng hingga kekuningan dan balikkan sebelah supaya warnanya sekata. Boleh lah di angkat dan letak atas penapit steel atau tisu dapur supaya serap minyak. Siap untuk di jamu..





 Resepi Kuah kacang segera ni Sue dapat dari sahabat FB yang dia share di wall nya untuk di panjangkan. Dia izinkan di share untuk manfaat bersama. Di sini Sue panjangkan untuk semua.. Terima kasih kak As. Ikut kata kak As, resepi ni dia guna untuk jualan ketika dia duduk di Sabah lagi. Sekarang kak As pindah ke nepal mengikut suami posting kerja di bawah kedutaan Malaysia di Nepal. Bila terjadi gempar bumi tempoh hari beliau bersamq keluarga dalam situasi yang gempar dan ya Allah kami kawan2 pun tak lena di buatnya. 
Talian semua putus dan syukur bial kak As dapt balik ke Malaysia dengan penerbangan ehsan menggunakan Charlie. Nampak sedih di raut wajahnya bila terpaksa kembali ke Nepal tapi apakan daya rezeki di perantauan. Sue sempat whatsap bertanya khabar time dia dan balik ke Nepal tapi itulah katanya tidur memeng tak lena. Gegeran lanjutan berlaku time dia baru nak solat dan dan guna telekung dan berwuduk semua.. Semoga Kak As dan semua keluaraga di sana di lindungi.. Amin.  Resepi kuah kacang ni memang terbaik dan ipar2 Sue pun puji sedap. Sue siap bekalkan satu botol kecik untuk ipar bawa balik.. senyum nya lebar tak terkata.. Sini Sue kongsikan resepi Ikhlas dari kak As.


KUAH KACANG SEGERA:-ASLIE
Resepi: FB (Kak Nor As Nur)
Oleh: Sue Norrman

Bahan2Nya.
1 kilo kacang Tanah (sangai n blend)
100g Cili kering ( sangai n blend)
100g Bijan( sangai)
1 kilo gula pasir
8 sudu kfc Garam
60g cuka Makan
500-600g/ ml Air

Cara2Nya:-
1- )Blend cili dgn air, masukkn dlm periuk n biarkn cili tu mndidih.
2-)Kemudian masukkn gula, kacau hingga mndidih n gula tu hancur kalo x adunan akn mnjadi brsarang sbb gula x hancur..
3-)Masukkn garam, kcau sbati ikut step masukkn cuka n masukkn bijan
4-)Last sekali baru masukkn Kacang Tanah yg telah d blend td
5-)Kacau sebati semua bahan hingga adunan meletup2 n brkilat n pekat dlm 10-15 mnt mesti kacau dgn api yg perlahan kalo x nti adunan akn hangit d bwh..Tutup Api n
6-) sejukkn Adunan n boleh ambil beberapa sudu n bancuh dgn air panas shj.. Sedia utk d makan..
P/S - Untuk Nasi impit n kuah satey kalo nk sedap lg boleh ambik beberapa senduk Adunan kuah kcg segera masukkn dlm periuk bancuh dgn air campur sikit asam jawa n ketuk sebatang dua serai kcau skejap atas api yg perlahan x perlu bubuh garam n gula dh just masak camtu je.



KRAM




GHEE RICE





Alhamdulillah.. Ghee Rice@ Nasi ghee ni Sue buat semalam bersama dengan AYAM 65@ CHICKEN 65 tetamu datang berziarah. Sue masak simple je lagipun belum makan tengahari dan kebetulan time mereka nak datang memang time lunch. Ghee rice ni memng nasi favorite sue dan tak banyak guna bahan-bahan. Semudah cara kalau nak buat bila emergency kes macam ni..hihihi. Resepi nya Sue olah sendiri ikut citarasa dan rasanya bukan mcam nasi minyak tapi sedap di tekak harum bau ghee nya. Nasi ni boleh di makan dengan apa jua jenis lauk memng sedap. Sue kadang teringin nak makan nasi lemak versi nasi ghee..waalaa..memang sedap! Cubalah kalau nak kelainan. 


GHEE RICE 
Resepi: Sue Norrman
 
Bahan-bahan
5 cawan beras basmathi- rendam sekejap dalam 30 minit dan toskan
( kalau guna beras jasmine atau beras wangi yang lain, beras jangan di rendan)
5 cawan air 
2 cawan susu cair
1-2 helai daun bay
1 ketul kiub ayam
1 ketul kiub sayuran/serbuk
Garam- jika kurang masin
Pewarna kuning kalau suka

Bahan Tumis
1/2 biji bawang besar - hiris halus
Halia sebesar ibu jari - hiris 
1-2 batang kulit kayu manis 
2 kuntum bunga anis
3 biji buah pelaga
2 sdm ghee + 1/2 sdm minyak masak
2 helai daun pandai

Cara
1) Tumis bahan tumisan hingga naik bau dan bawang layu.
2) Masukan air, kiub ayam dan sayur, daun bay. Biarkan hingga mendidih dan tapiskan ke dalam besen atau periuk.
3) Setelah di tapis didihkan lagi dan rasakan secukupnya baru masukan susu cair. biarkan hingga naik wap dan tutup api.
4) Beras yang ditos tadi masukan ke dalam periuk nasi elektrik dan tuang air stok yang dan di masak tadi dan masak seperti masak nasi biasa.
5) Kalau butang dan beralih ke 'keep warm' boleh lah di carik kan nasi. Kalau masih kelihatan nasi tak sekata masak renjis dengan air dan tekan butang ' cook' lagi

P/S: Kualiti beras berbeza dan sukatan air kena adjust sendiri ye. Kalau guna beras Jasmine ada yang jenis nasi akan kembang so kena kurang sukan air dan sukatan susu kekalkan!


SELAMAT MENCUBA!







AYAM 65@ CHICKEN 65



 Assalammualaikum... Masih terasa aura raya di Malaysia bila tengok kawan2 updated pergi open house. Itulah satu kelebihan di Malaysia. Tak terasa kan  Syawal hampir ke penghujung. Lama tak entri pasalnya Sue pergi summer vacation ke utara tanah Sweden. Menjelah dari satu ke satu bandar tapi tak syok pasal sejuk yg teramat. Makin ke utara cuaca semakin sejuk dan bila malamnya masih terang.
Balik vacation hari rabu dan masih terasa penat duduk dalam kereta memanjang. Ni menu semalam tak sempat nak entri. Semua menu last bila ada tetamu nak datang.. Mak aiii.. tak tau apa nak di masak dan terpaksa cari apa yang ada dalam freezer je. Sue belum pergi beli barang dapur dan plan memang nak belanja hujung minggu konon nak rest dulu tapi bila ada tamu nak datang tak sedap hati nak cakap tidak.
 Kami berdua berbagi tugas dan bekejar dengan masa. Syukur dapat selesai sebelum mereka datang. Ayam ni pun kalau resepi asal kena perap semalaman tapi Sue cuma perap dalam 3 jam dan terus goreng. Memang superb rasa ayamnya dan mereka puji sedap. Resepi dari adinda LYDIA HONEY yang semua masakan arab memang terbaik. Rasa ayam nya seakan tandoori tapi lebih sedap pasalnya isi ayam lembut bila di perap dengan rempah dan yogurt. Tak percaya cubalah tak rugi memang sedap punya. Mai tengok resepinya..

AYAM 65@ CHICKEN 65
Resepi: LYDIA HONEY 
Oleh: Sue Norrman

 
1/2 ekor ayam-dipotong kecil 
1/2 tsp All spice (cloves, cinnamon, cardamom powder)
1 tsp Garlic paste 
1 tsp Ginger paste 
1 tsp chilies powder (kalau nka X'tra pedas boh le X'tra)
2 tsp flour 
1 Egg -small 
2 tbsp yoghurt 
1 tsp Cornflour 
1 tbsp Lime/lemon juice 
Salt to taste
1/2 tsp corainder powder 
1/4 tsp cumin powder 
1 tsp paprika powder Red food coloring
*Vegetable oil for deep frying 
*Onions & chili-digoreng bersama, for garnishing

Bersihkan ayam dan rendamkan dengan sedikit cuka putih selam 5 minit dan bilas sekali lagi dengan air. Rebuskan ayam 1/2 masak, angjan dan toskan hingga kering airnya. Campurkan semua bahan rempah ratus ke dalam mangkuk kecuali bahan*, gaul sebati dan perapkan selama 3-4 jam. Goreng dalam minyak dengan api serdahana hingga masak/ crispy. Angkat letakkan di atas kitchen towel, biarkan seketika hingga diserap semua balance minyak.. Letakkan di dalam pinggan hidangan, taburkan dengan bawang dan cili goreng (goreng bersama hingga bawang kekuningan & cili sekadar layu-naik bau)-Lydia tak boh pon cili sebab tak makan & tak ada stock.. Kalau nak X'tra wangi leh letak daun kari masa nak goreng ayam.. Selamat mencuba.


SELAMAT MENCUBA!

 
1/2 ekor ayam-dipotong kecil 1/2 tsp All spice (cloves, cinnamon, cardamom powder) 1 tsp Garlic paste 1 tsp Ginger paste 1 tsp chilies powder (kalau nka X'tra pedas boh le X'tra) 2 tsp flour 1 Egg -small 2 tbsp yoghurt 1 tsp Cornflour 1 tbsp Lime/lemon juice Salt to taste 1/2 tsp corainder powder 1/4 tsp cumin powder 1 tsp paprika powder Red food coloring *Vegetable oil for deep frying *Onions & chili-digoreng bersama, for garnishing

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ

Jaj/Dajaj 65 (Chicken 65) 1/2 ekor ayam-dipotong kecil 1/2 tsp All spice (cloves, cinnamon, cardamom powder) 1 tsp Garlic paste 1 tsp Ginger paste 1 tsp chilies powder (kalau nka X'tra pedas boh le X'tra) 2 tsp flour 1 Egg -small 2 tbsp yoghurt 1 tsp Cornflour 1 tbsp Lime/lemon juice Salt to taste 1/2 tsp corainder powder 1/4 tsp cumin powder 1 tsp paprika powder Red food coloring *Vegetable oil for deep frying *Onions & chili-digoreng bersama, for garnishing

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Jaj/Dajaj 65 (Chicken 65) 1/2 ekor ayam-dipotong kecil 1/2 tsp All spice (cloves, cinnamon, cardamom powder) 1 tsp Garlic paste 1 tsp Ginger paste 1 tsp chilies powder (kalau nka X'tra pedas boh le X'tra) 2 tsp flour 1 Egg -small 2 tbsp yoghurt 1 tsp Cornflour 1 tbsp Lime/lemon juice Salt to taste 1/2 tsp corainder powder 1/4 tsp cumin powder 1 tsp paprika powder Red food coloring *Vegetable oil for deep frying *Onions & chili-digoreng bersama, for garnishing

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ

Julai 21, 2015

SALAM AIDILFITRI DARI SWEDEN



Assalammualaikum.. Masih belum terlambat untuk mengucapkan
 SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR BATIN 
kepada semua. Di kesempatan ini Sue ingin memohon kemaafan. Tahun ni Sue tak beraya dan tersa sayu dan sedih. Sue sendirian di rumah memandangkan suami sue masih di Jakarta dan balik pada hari raya ke-3. Nak beraya pun dah tak de mood. Tapi syukur Alhamdulillah Sue masak juga untuk makan berdua. Insyallah di penghujung Syawal nanti plan nak buat gathering dengan ipar dan family sebelah suami.  Semestinya itu yang depa nantikan..makannn.. 
Dalam suka ada sedihnya.. Sampai sekarang perasaan rindu pada keluarga di Malaysia makin membara. Terkenang dengan mak dan bapa selepas kejadian pagi subuh di raya pertama. Dugaan dan cubaan dari Allah tak siapa mampu menghalang dan syukur semuanya selamat. Kejadian terbakar dari main switch di bahagian atas rumah membuatkan kedua orang tua masih dalam keadaan trauma. Allah masih menyayangi semua. Pagi bila bapa Sue bangun nak solat subuh terkejut melihat bahagian atas berasap dan api merah dah menyala. Mana tak panic semua bila bapa menyerit rumah terbakar. Adik sue dari kuala lumpur dan keluarga pun beraya di rumah semua terpaksa keluar. Nasib api dapat di padam dengan pantas sebelum bomba datang tapi kejadian itu meninggalkan impak buat kedua orang tua Sue. Semalam Sue telefon keluarga di Malaysia dan sue bercakap dengan adik tu yang dia bagi tahu orang tua demam, termenung dan nampak kegelisahan  di raut wajah mereka. Itu yang membuatkan hati ini semakin rindu nak balik.selepas dapat berita kebakaran di pagi syawal dari jam 1 am europe time sampai raya ke-3 Sue tak dapat tidur. Sekarang beransur sihat Alhamdulillah, semoga di beri kekuatan untuk dugaan ini.. Nak cerita panjang semakin emo tapi itulah kan hati kita perempuan ni rapuh. Oklah.. Insyallah ada kesempatan Sue entri lagi. Salam sayang dari Sue dan suami.

SALAM AIDILFITRI

Julai 14, 2015

KEPAK AYAM GORENG BERKICAP DAN KENTANG


#IFTAR27RAMADHAN# Sekarang Ramadhan hampir meninggalkan kita.. Dalam sedih ada sukanya. Semestinya pada kanak-kanak kan. Untuk mak anak sibuk memanjang. Bila buka FB terus nampak biskut dan kek. Insyallah Sue akan buat biskut dan kek lepas raya. Pertama Syawal Sue akan bercuti 2 minggu. Nak buat awal pun nanti bercuti dah tak best rasanya. 
Kita nak mood tu kembali bila kita buat siap semua dan usai kita boleh main masak-masak. Semalam Sue masak ayam goreng kicap simple yang menjadi kegemaran anak-anak Sue. Resepi tak bertuan yang Sue buat ikut citarasa sendiri. Ikut rasa lidah..Depa suka masak macam ni cuma guna kepak ayam. Kadang tu ada juga Sue guna paha ayam tapi depa cakap tak sedap..Pelik! Padahal bahan-bahan semua sama. 
Mungkin kepak ayam isinya tak tebal. Masak ni tak mau banyak air nanti tak sedap..itu yang depa selalu pesan. Kalau Sue masak ni cukup lauk tu saja. Masak sayur ke apa memang tak makan dan boleh tambah nasi. Satu keseronakan bila kita masak untuk orang tersayang dan ianya satu kepuasan untuk kita sendiri kan! Bahan nya mudah yang pasti sedap. Mak dan bapak anak pun berselera juga hihihi.. 


KEPAK AYAM GORENG BERKICAP DAN KENTANG
Resepi: Sue Norrman

(A)
4-6 ketul kepak ayam( kalau kecil potong 2. Besar potong 3-4)
1/2 - 1 sdt serbuk kunyit
1/2 sdt garam
1-2 biji kenyang - potong ikut suka
Minyak untuk menggoreng

(B)
4 ulas bawang putih - cincang halus
Halia sebesar ibu jari - hiris nipis panjang
7 tangkai cili kering - patah 2-3
Air secukupnya
Minyak untuk menumis

(C)
11/2 sdm kicap pekat manis
1/2 sdm kicap pekat masin
1 sdm sos cili
1 sdm sos tiram
1 helai daun bay
Sedikit gula melaka
1 biji bawang besar - hiris panjang


Cara
1) Satukan bahan A(Ayam,garam,kunyit) sebati dan ketepikan dahulu.
2) Goreng kentang hingga kuning kesemuanya dan toskan. Kemudian goreng pula ayamg tadi 3/4 masak. Ketepikan
3) Tumis bahan B(bawang,halia) dahulu dan masukan cili kering. Tumis sampai kuning dan masukan air. Biarkan memdidih sekejap.
4) Masukan bahan C kecuali dan kacau sebati. Masukan ayam goreng, biarkan mendidh dan rasakan secukupnya dan akhir sekali masuk kentang. Kuar lagi hingga seakan pekat tutup api.
5) Sedia untuk di sajikan....


SELAMAT MENCUBA!








Julai 13, 2015

FILLET IKAN DAN SOS TELUR BERKRIM


Alhamdulillah.. Lauk Iftar semalam #Ramadhan25. Masih sendirian dan berbuka ala kadar je. Rasanya lama juga tak masak nasi. Bila nak masak terfikir pulak nak makan yang lain. Masak yang simple dan tak banyak kerja. Nak makan banyak memang tak dapat bertambah. Kenyang air kot. Semalam Sue masak fillet ikan je. Rasanya ikan RÖDSPETTA tak de di tempat kita. Isinya sedap dan jenis ikan nipis. Memang sesuai untuk buat fillet. Kadang Sue guna ikan kod untuk fillet atau fish ball. Boleh ajer guna mana-mana ikan yang sesuai kan asalanya sedap. Resepi Sue simple je dan Sue tak goreng fillet nya sekadar masak dengan butter guna non stik. Kita boleh pelbagai kan sos nya kan tapi nafsu puasa ni memang nak makan semuanya. Kalau nak cuba cara mudah boleh lah mencuba.. Jommmm..

FILLET IKAN
Resepi: Sue Norrman
Oleh: Sue Norrman

(A)
3-4 keping ikan yang dah di potong jadi fillet
1sdm lemon jus
Garam dan lada secukupnya

(B)
1-2 biji telur - pukul hancur saja
120g tepung gandum
120g serbuk roti
Mentega secukupnya

Cara
1) Gaul sebati bahan A.
2) Letakan bahan B dalam mangkuk berasingan
3) Kemudian masukan ikan ke dalam tepung, sebatikan. Celup dalam telur pula,angkat dan masukan ke dalam serbuk roti tadi.
4) Ulang step yang sama sampai habis.
5) Panaskan pan dan masukan mentega. Biarkan cair dan masukan fillet tadi. Guna api kecil dan balik-balikkan hingga masak.
(Pastikan mentega cukup untuk menggoreng fillet)



SOS TELUR BERKRIM
Resepi: Sue Norrman
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan
4 biji telur - di rebus dan potong dadu kecil
11/2 sdm tepung gandum
200ml susu segar
200ml krim putar/double krim
3 biji bawang holland/bombay
2 sdm mentega
Garam, lada hitam kasar dan gula secukup rasa
Daun bawang secukupnya

Cara
1) Panaskan mentega dan tumis bawang hingga kuning. Taburkan tepung gandum dan kuar sebati.
2) Masukan susu dan perasa secukupnya. Bila dan mendidih baru masukan krim. Kuar sebati masukan telur.
3) Tabur daun bawang bila nak makan atau boleh masukan sekali dalam sos juga boleh tambah sayur sampingan atau salad.


SELAMAT MENCUBA!




KRAM

GRANOLA BARS TERBAIK


Nak intro sikit.. Rugi kalau tak buat. Untuk hidangan hari raya dan kudapan memang terbaik. Kanak-kanak pun suka. Resepi ni Sue dapat dari adik. Sabtu lepas Sue telefon mak di Kuching, biasalah dah nak raya banyak ceritanya. Tanya itu dan ini juga persiapan macamana kan. Berkesempatan bercakap dengan adik tu yang dapat resepi..hihihi. Dia dah buat siap-siap dari rumah sebelum terbang beraya d Kuching. Adik dan kakak Sue kalau raya memang ambil tempahan kek. Biasa kek lapis jadi tambatan di hati manakala adik Sue pula di jual dengan kawan-kawan pejabat ipar dia dan jiran. Dia duk d bangi so kalau musim perayaan memang dia busy memanjang buat kek lapis. Tahun ni dia tambah lagi satu tuk kawan-kawan yang pernah makan granola bars yang dia buat. Sini Sue panjangkan resepinya atas persetujuan adik. Alhamdulillah.. Rugi kalau tak mencuba. Boleh potong kecil dan nipiskan sedikit kalau tak nak tebal. Resepi yang ringkas dan bahan-bahan pun senang nak dapat. Lumayan juga hasilnya kalau kita buat nipis tapi Sue buat untuk setenhan adunan je. Insyallah habis nanti kita buat banyak. Resepi nya mai kita tengok..

GRANOLA BARS TERBAIK
Resepi: Norliza (Adik)
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan
200g mentega
300g rolled oats - di goreng tanpa minyak hingga kekuningan
100g nestum
100g gula perang(brown sugar)
40g sliced almonds*
60g isi kuaci*
40g sliced nuts*
40g isi kuasi(labu)*
120g golden syrup
60g kismis hitam
Bijan putih dan hitam secukupnya

Caranya
1) Bakar sekejap yang bertanda (*) hingga kekuningan. Ketepikan.
2) Panaskan oven suhu 180C api atas bawah
3) Cairkan mentega, guna api kecil dan masukan rolled oats, kuar sebati.
4) Kemudian masukan bahan-bahan lain mengikut turutan satu persatu hingga habis kesemuanya dan sebati.
5) Masukan ke dalam loyang yang sudah dilapik dengan baking paper, tekan-tekankan supaya padah dan rata.
6) Masukan ke dalam oven dan bakar kurang lebih dalam 15-20 minits. Jangan terlalu kuning takut pahit. Cukup bila kecoklatan dan keluarkan.(Bila dah cukup masak akan nampak kismis mengelembung) dan tekan padat lagi.
7) Biarkan suam baru di potong.
8) amasukan ke dalam bekas kedap udara.

P/s👉🏾 Jangan dipotong ketika masih panas kerana ianya akan hancur.

SELAMAT MENCUBA!



KRAM




Julai 07, 2015

SPAGHETTI CARBONARA AYAM DAN CENDAWAN



Alhamdulillah.. Menu yang sempoi untuk berbuka semalam. Carbonara memang favourite Sue tapi suami pula suka yang bolognese. Kalau masak spagetti kena tanya dulu dan sudah pasti tahu jawapannya. Tak pe lah selera dan citarasa seseorang berbeza. Semalam mood hilang bila nak membaking kita keluarkan butter 1 kg dari fridge kira nak kasi lembut  cepat lah konon. Kita memandai letak kat veranda. Tak sampai 15 minit bila Sue keluar nak ambik semua dah meleleh jadi macam minyak.. Punyanya sedih tapi nak buat apa benda dah terjadi. Kesilapan yang tanpa sengajakan. Lately cuaca sini panas melulu sampai 38 degree. Lepas tu jadi satu kerja pula bertambah.   Redha dan anggap itu bukan rezeki kita...  Bila mood melayang masak pun apa ada je. Nak masak lauk pun malas. Kerja yang paling mudah masak ni je lah kan. Resepi sempoi ni memang tak banyak guna bahan dan sedap di tekak Sue dan Sue dapat dari sahabat lama Sue di Miri. Dia bagi bahan-bahan yang di perlukan dan Sue olah sendiri. Dia bekerja jadi amah di rumah mat salleh. Banyak ilmu yang dia dapat dan bila majikan baik senang untuk kita bergerak. Bini matsalleh tu memang baik dan Sue pernah datang rumah dia 2-3 kali bila sahabat bawa pergi rumah tolong dia masak kalau ada keramaian di rumah majikan dia. Rugi tau kalau tak mencuba..  


SPAGHETTI CARBONARA AYAM DAN CENDAWAN
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan
200gm spaghetti pasta
1/2 ketul dada ayam - hiris nipis
1/2 tin cendawan butang - hiris sedang
2 ulas bawang putih - cincang halus
1 biji kuning telur
1/3 cawan double krim
1/2 cawan parmesan cheese - parut
1 sdm minyak zaitun 
1/2 sdt oregano
Garam dan lada secukup rasa

Cara
1) Didihkan air bersama garam dan minyak sedikit sehingga mendidih. Masukan spaghetti dan rebus hingga masak. Jangan terlalu lama takut pasta kembang dan akan menjadi lembik. Seeloknya ikut arahan merebus dari belakang paket.
2) Bila dah cukup masak, buangkan air dan toskan. Alirkan dengan air sejuk, ketepikan.
3) Sebatikan krim dan kuning telur. Ketepikan.
4) Panaskan minyak zaitun dan masukan isi ayam dan cendawan. Tumis hingga ayam bertukar warna dan masukan bawang putih dan oregano. Kacau lagi hingga bawang masak dan masukan spagetti.
5) Kacau sebati, masukan garam dan lada secukup rasa.
6) Akhir sekali masukan krim gaul sekejap dan masuk lagi parmesan cheese. Sebati semua dan tutup api.
7) Boleh di hidang dan tabur daun parsley fresh.

Selamat Mencuba!




KRAM


RAWON IGA@ DAGING SAPI / INDONESIAN BLACK BEEF SOUP


Iftar day 18#  Sendirian di rumah boleh lah masak ala kampung gitu. Nafsu ramadhan ni kalu di turut semua nak di makan. Mula nya ingin nak makan TomYam tapi takut sakit perut kalau pedas. kita godek freezer apa yang ada. Terjumpa tulang sapi dan daging yang Sue beli 3 minggu lepas bersaama oxtail. Termenung ku sendiri fikir nak masak apa tulang tu. Kalau sup biasa agak sama je rasanya kot. Teringat dengan kawan indon yang selalu bawa Rawon sapi ke sekolah bila ibu-ibu menunggu anak-anak balik sekolah dan kami makan bersama kalau anak-anak ada kelas tambahan. Asal kawan ni dari sorabaya dan macam-macam makanan dia bawa tapi pedas banget semuanya. Semuanya tinggal kenangan dan dia pun dah balik ke sorabaya mengikut suami balik bertugas di tempat asal. Dia ada bagi resepi tapi Sue tak pernah buat sendiri dan semua buku resepi masih di miri. Biarlah untuk simpanan anak-anak. Biasa kalau kami nak makan beli bahan dan suruh dia masak je. Sue cuba cari di cik gugel rawon sedap dan menjumpai blog dari dapur mbak DIAH DIDI . Inilah kali pertama Sue cuba buat sendiri tapi ada yang Sue derhaka dengan resepi asal memandangkan bahan yang tak ada bersama Sue di sini. Maaf ya mbak Didi tapi resepnya enak sekali. Tak di nafikan memang sedap rasa supnya. Untuk memudahkan Sue guna pressure cooker tak terlalu lama sangat masak dan dagingnya empuk. Tak percaya cuba lah resepnya..


RAWON IGA@ DAGING/ INDONESIAN BLACK BEEF SOUP
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan
500 gram daging sapi
1300 ml air
4 lembar daun limau purut(buang tulangnya)
1 batang serai - ambil putih sahaja(ketuk)
1 batang daun bawang -potong 1 cm
1/2 sdt serbuk ketumbar (Sue tambah)
1 sdt serbuk jintan putih (Sue tambah)
1 1/2 sdt teh garam
1-2 ketul kiub lembu
1/2 sdt lada sulah
1/2 sdm gula merah
3 sdm minyak untuk menumis

Bahan kisar Halus
7 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1-2 sdt kicap pekat (Sue tambah pengganti bauh keluak)
3 biji buah keluak (sue tak guna pasal tak ada)
1 cm kunyit hidup - bakar
3 biji buah keras 

Bahan Sampingan:
sambal terasi/belacan
keropok udang
Tauge
Telur asin

Cara Memasak
1) Rebus daging dengan air sampai empuk dengan api kecil sehingga sukatan air rebusan menjadi 1000 ml.
2) Tumis bahan kisar, daun limau dan serai sampai naik bau. Kemudian masukan ketumbar dan jintan putih. Tumis hingga pecah minyak.
3)Tambahkan daun bawang dan kacau rata.
4) Tuangkan bahan tumisan ke dalam rebusan daging. Masukkan garam, lada sulah dan gula merah. Masak sampai pekat.

 Selamat Mencuba!




Makan dengan nasi panas dan Sue tambah kicap pedas becili untuk cicah daging. Hmmmmm... Nak cakap apa ye? Tak terkata dan MEMANG SEDAP!!





KRAM

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...