Januari 17, 2016

IKAN KOD DAN SOS DILL


Salam semua..
Hujung minggu yang terpaksa terperap dalam rumah sahaja. Cuaca yang masih sejuk dengan suhu sekarang -7 celcius. Kalau berlarutan sejuk begini pasti menjadi badan naik kilo nya kan?Seperti biasa hari ni kita share resepi ala western yang mudah disediakan. Ini kali kedua sue share resepi dan resepi yang sama seperti yang dah sedia ada..

Untuk resepi yang sedia ada DISINI
 

IKAN KOD DAN SOS DILL
Oleh: Sue Norrman

 Bahan-bahan
600g ikan kod fille (Sue guna frozen)
Tepung gandum secukupnya- untuk membalut ikan
Mentega/marjerin secukupnya- anggaran 50-100g
Garam dan lada hitam kasar secukupnya

Cara
1) Biarkan ikan lembut (defrost) cuci dan toskan.
2) Masukan garam dan lada hitam, gaul sebati.
3) Kemudian ambik ikan satu persatu dan masukan kedalam tepung, balik-balikkan supaya raya dan buat sampai ikan habis.
4) Guna non stik pan, cairkan mentega dan masukan ikan tadi. Guna api sederhana dan masak ikan hingga keperangan sebelah menyebelah. Angkat dari pan dan ketepikan sementara menbuat sos.


SOS DILL

Bahan-bahan
70ml susu segar
200ml krim putar
1/2 sdm tepung gandum+2 sdm susu segar
1 ketul kiub ikan
1/2 sdt gula
Mentega secukupnya
Daun dill fresh atau kering secukupnya

Cara
1) Cairkan mentega dan masukan kiub ikan. kecilkan api dan kuar kiub tadi dan masukan susu dan krim.
2) Kuar lagi, masuk gula dan biarkan mendidih sekejap dan masukan bancuhan tepung tadi
3) Akhir sekali masukan daun dill dan alihkan dari api.
4) Sedia untuk di hidang bersama ikan, kentang rebus dan sayuran yang di suka.


SELAMAT MENCUBA!

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...