Ogos 13, 2015

CHICKEN CHOP & HOMEMADE BLACKPEPPER SAUCE



Hari ni kita dinner dengan chicken chop je. Ayam dan siap di buang tulang , di bersih dan di perap sebelum Sue pergi sekolah. Manakala sos pula Sue buat balik sekolah tapi tak ambik masa yang lama dalam 15 minit dah siap. 
Sos yang mudah dan sedap di guna untuk shepherd pie dan apa jenis grill yang di suka. Kalau nak jadikan mushroom sos just tambah mushroom dan jangan letak lada kasar. Cukup penggunaan lada hitam serbuk sikit je. 
Sejujurnya dari mula berjinak dalam dunia masakan Sue tak pernah beli yang instant. Semuanya Sue cuba buat sendiri walaupun rasanya tak memuaskan tapi kita tauk di mana error nya. So kita boleh perbaiki dan menjadi kita peka pada sesuatu yang kita gunakan..

CHICKEN CHOP & HOMEMADE BLACKPEPPER SAUCE
Resepi: Sue Norrman

Bahan Untuk Ayam
(A)
2 ketul paha ayam
(*Dibuang kulit dan tulang manakala hujung tulang tinggalkan supaya isinya tidak putus. Bersih dan toskan*)
1 sdt lada hitam kasar
1/2 sdt serbuk paprika
1/2 sdm Lea & Perrin
1 sdt sos tiram
1 sdt kicap cair
1/2 sdt serbuk bawang putih (Tumbuk pun boleh)
1/2 sdt gula
Garam jika perlu kalau kurang masin

(B)
1 cawan tepung gandum*
2 biji telur
Sedikit lada hitam kasar
secubit garam

(C)
50-100g marjerin/mentega

Cara
1) Satukan bahan (A) dan perapkan. Terpulang berapa lama nak perap.
2) Bila dah sedia nak masak, satukan bahan (B) kecuali (*). Pukul sebati sahaja ya.
3) Letak (*) dalam mangkuk berasingan kemudian golekkan ayam ke dalam tepung satu persatu.
5) Panaskan pan dan masukan (C) hingga cair. Guna api sederhana takut marjerin hangit dan boleh celup ayam yang sudah di golek dengan tepung tadi kedalam telur.
4) Pastikan semuanya disaluti telur dan letakan ke dalam pan hingga ayam masak. 
( *Jangan dibalik dulu sehingga salutan telur kering takut akan terbuka*)
5) Bila dah masak bolehlah di angkat dan ketepikan sementara membuat sos pula.




HOMEMADE BLACKPEPPER SAUCE
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
200ml air (Mineral sebaiknya)
2 ketul kiub pati lembu
1 helai daun bay
1/2 batang salery
1 sdt serbuk lada hitam

(B)
100ml susu segar
100ml krim putar
1 sdm kicap cair
1 sdm kicap manis
1-2 sdt kicap pekat (untuk warna)
1 sdt lea & perrin
1 sdt tomato puree
1-2 sdt lada hitam kasar( terpulang pada kepedasan yang di suka)

(C)
1- 11/2 sdm tepung gandum
Sedikit susu segar/ air untuk membancuh 

Cara
1) Satukan bahan (A) dan masak sehingga mendidih. kemudian tapiskan.
2) Letakan kembali air rebusan kedalam periuk dan didihkan lagi. Masukan bahan (B) sehingga cukup rasa dan warnanya.
3) Akhir sekali masukan (C) dan biarkan mendidih sekejap. Tutup api. sekiranya terlalu pekat tambah air panas/susu / krim.
4) Bolehkan di hidang bersama ayam tadi dan salad atau bahan sampingan yang di sukai.

SELAMAT MENCUBA!

KRAM





Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...