Ogos 13, 2015

MUFFIN VANILLA GEBU


Muffin ni memang sedap di makan bila santai-santai tengok tv. Ni yang Sue buat semalam tapi Sue ubah sedikit kerana berkejar dengan masa. Resepi ni sue dapat dari kakak ipar Sue 8 tahun lalu. Dia bekerja dengan Syarikat penerbangan bahagian catering dan dia pun dapat buku ni dari chef so dia minta izin photostat dan dia bagi Sue satu.
Semua resepi dalam buku ni sedap-sedap dan sebahagian depa guna untuk on board catering domestic dan first/business class. Asalnya blueberry muffin tapi Sue tak ada stok buahan frozen so guna sugar vanilla je untuk sedap. Derhaka dengan resepi asal nasib baik menjadi..hihihi



VANILLA MUFFIN GEBU
Resepi: Buku pelbagai Kek (kakak Ipar)
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
2 biji telur A
120g gula kaster 

(B) 
*Ayak terlebih dahulu*
250g tepung gandum
1 sdt serbuk penaik@baking powder
1 sdt soda bicarbonate (Sue tambah)
1/2 sdt garam

(C)
125ml susu segar
(Sue ubah guna 120ml air suam +5 sdm tepung susu)
1 sdt esen vanilla
1 sdt gula vanilla (kalau tak ada guna tambah esen vanila lagi) 
Pewarna kuning sedikit

(D) 
130g mentega
(Sue cairkan kerana masih keras baru keluar dari peti sejuk)

Cara
*Panas oven pada suhu 170-180 terlebih dahulu*
1) Pukul bahan (A) hingga gebu. Kemudian masukan Bahan (B). Kuar sebati.
2) Guna spatula, masukan bahan (C) dan kuar lagi.
3) Akhir sekali masukan bahan (D) dan sebatikan. rehatkan dalam 10 minit.
4) Sediakan acuan muffin dan letak paper cup kedalam nya. Isi 3/4 adunan dan bakar selama 20 minit hingga masak.
5) Buat sampai habis dan sedia untuk dimakan.

SELAMAT MENCUBA!



KRAM




Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...