Januari 10, 2019

Lamb Chops Panggang Tersangat Sedap!





ASSALAMUALAIKUM!

Hai.. apa khabar?

Hari ni SN nak sambung entri seterusnya dengan resepi western food yang sangat sedap. Lama dah buat ni rasanya tapi al maklum lah bila masa mencemburui terpaksalah di simpan dahulu. 

Resepi ini SN ambil dari Fb Chef Rashidi, alhamdulillah tersangat sedap. Berbanding dengan daging lembu SN lebih suka makan lamb. Entah tak tahu tapi itu lah realiti. Resepi yang mudah tapi kena di perap terlebih dahulu untuk mendapat rasa serapan yang enak.

Dengan ramuan yang mudah di dapat tak payah nak susah lagi dah. Seriously memang sedap! Aroma daun limau purut di masukan ke dalam ramuan merinate wallah... Memang menggoda baunya ketika di panggang. Manakala sos nya SN buat mint sos resepi olahan sendiri. So, apa kata kita tengok resepi nya ye. JOM..





Lamb Chop Panggang Sedap
Resepi: Chef Rashidi Manap


Bahan-bahan (untuk perapan)
1/2 - 1 kg lamb chopcuci bersih dan tos kan


3 ulas bawang putih - tumbuk kasar
2 batang searai - hiris halus dan tumbuk kasar
2 - 3 helai daun limau purut - buang batang tengah dan mayang halus
3 batang daun ketumbar - cincang halus
Sedikit daun rosemary fresh - cincang kasar (boleh ganti yang kering)
1 sdt lada hitam biji - tumbuk kasar 
1/2 sdt biji sawi
Sedikit lemon jus
Sedikit chili flakes
Sedikit madu (anggaran 1-2 sudu makan)
Garam secukup rasa
1/2 cawan minyak jagung/ matahari/  masak


Cara:

1. Satukan kesemua bahan dan rehatkan 20 minit.

2. Kemuadian ambil bahan perapan tadi mengikut kuantiti yang di perlukan dan sapu pada lamb.

3. Perap lagi dalam peti sejuk dalam 2-4 jam sebelum di panggang. 

*Lebihan bahan perapan boleh di simpan dalam peti sejuk dalam bekas kedap udara dan tahan selama 2-3 minggu*



Garlic Chili Mint

2 ulas bawang putih - tumbuk kasar
2 biji cili merah - tumbuk halus
3 biji cili padi (nak pedas lebihkan) - tumbuk kasar
5-7 helai daun mint - tumbuk kasar
1/2 sdm sos ikan
2 sdm soso cili thai
Garam gula secukup rasa
Lime jus anggaran 1 sdm

*Sos rasanya masam manis*

1. Satukan kesemua bahan dan rasa kan secukupnya. 

2. Simpan dalam peti sejuk untuk rasa yang lebih enak.



SELAMAT MENCUBA!



Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...