September 12, 2015

OVEN GRILLED SALMON


Menu hujung minggu yang simple tambahan hujan dan sejuk jadi selera bertambah dibuatnya. Plan nak grill di luar tapi cuaca tak mengizinkan dan terpaksa masuk oven. Sememangnya wangi selepas dibakar dengan gabungan herbs dan spices. Sos pula Sue buat caviar sos yang biasa dan rasa yang sedap untuk salmon. 


OVEN GRILL SALMON
Resepi: Sue Norman
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan
500g ikan salmon filet - cuci dan toskan
30-50g daun dill fresh - cincang halus
1/3 ikat daun bawang - potong halus
2 sdm minyak zaitun
1/2-1 sdt jintan putih biji
1 sdt dijon mustard 
1/3 sdt gula
Garam dan lada hitam kasar secukupnya
1 biji lemon - hiris nipis untuk diletak atas salmon

*Aluminium foil secukupnya*

Cara
*Panaskan oven pada suhu 170-180 degrees*
1) Satukan semua bahan-bahan kedalam mangkuk kecuali ikan. 
2) Sediakan dulang pembakar dan letak aluminum foil dan sapu sedikit minyak zaitun diatasnya,
3) Kemudian letakkan salmon dan sapu bahan-bahan serta susun lemon di atas salmon.
4) Masukan kedalam oven dan bakar dalm 30-35 minit bergantung pada oven masing-masing sehingga masak.
*Jangan terlebih masak nanti isinya menjadi kering*


CAVIAR DAN DILL SOS
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
6 sdm sour cream
3 sdm creme fraiche (kalau tak ada boleh ganti dengan krim cheese 2 sdm)
1 sdm mayonis
2 biji bawang merah- cincang halus
2 sdm lemon jus
1 sdm parutan kulit lemon
1/2 sdt lada hitam kasar
2-3 sdm caviar
Daun dill fresh atau kering secukupnya
Garam, lada hitam kasar dan gula secukupnya 

Cara
Satukan semua bahan-bahan dan bolehlah disejukan atau makan segera.

SELAMAT MENCUBA!

KRAM



Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...