Sekarang deman microvwave mug cake. Disebabkan kita bukan peminat coklat so Sue ubah selera untuk versi lain. Ada juga yang sue tambah. Tak di nafikan memang sedap dan moist tekstur kek nya. Juga Sue tak letak cream topping Tapi ganti dengan normal vanilla cream yang digunakan untuk makan pai. Memang tak rugi mencuba. Resepi asal merupakan kek coklat moist dari buku resepi lama tapi Sue tak ingat dari mana sumbernya. Zaman dulu kita syok menyalin je resepinya.
1 MINIT RED & GREEN VALVET KEK
Resepi: Buku Resepi lama
Oleh: Sue Norrman
Bahan-bahan
*Dapat dalam 3-4 cawan*
(A)
2 sdm minyak jagung/sayur
3 sdm mentega cair (sue ubah menggantikan minyak)
4 sdm buttermilk (Sue tambah)
2 biji telur B
1/2 sdm esen vanila
3 sdm susu manis (Sue tamabah)
11/2 sdm susu cair (Sue tambah)
3-31/2 sdm gula
(B) Ayak
6 sdm tepung gandum
1/3 sdt baking powder@ serbuk penaik
3 sdm serbuk koko
1/3 sdt garam
Pewarna merah dan hijau
Cara
1) Satukan bahan (A) sebati dan masukana bahan (B).
2) Kacau sebati dan bolehlah di bahagi kepada 2 atau 3 ikut kesukaan masing masing.
3) Letakan kedalam cawan danmasukan kedalam microwave. Set pertama 40 saat tapi kalau masih belum naik tinggi set lagi 20 saat.
*Ianya bergantung pada microwave masing-masing*
SELAMAT MENCUBA!
KRAM
Tiada ulasan:
Catat Ulasan