Jun 13, 2017

Nasi Tomato Mudah dan Sedap



SALAM 18 RAMADHAN!

Alhamdulillah.. apa kbabar semua sahabat SN? Semoga sihat hendaknya dan aura raya dah menghampiri kita kan!
Tiada yang special untuk menu berbuka kami semalam hanya masak nasi tomato sama ayam masak merah simple dan jelatah timun je. Atas permintaan EN yang mesti ada dessert so SN buat kan brownies cheese marble juga. 

Masak untuk makan berdua dengan kuantiti yang sikit pun tak habis.. sedih. Selebihnya SN frozen elok elok tarik angin dalam packing bagi untuk tahan lama. Bila teringin dan malas nak masak stock ada senang keja kita hehe.. defrost dan kukus balik Insyallah kekal sedap. Jom kita tengok resepi..

Resepi ayam masak merah mudah DISINI


NASI TOMATO MUDAH
Resepi: Sue Norrman 

Bahan-bahan
2 cawan beras basmathi atau wangi - cuci dan toskan (SN guna cawan biasa free rice cooker)
2 biji tomato ranum - belah 4
3-4 sdm tomato sos
1/2 sdm tomato puree
2 cawan air - guna cawan yang sama menyukat beras
1/3 cawan susu cair
Serbuk perasa dan garam secukup rasa
Gula sedikit

(A)
1 sdm minyak sapi/ ghee
2-3 sdm minyak masak 
Sedikit kulit kayu manis
1 kuntum bunga anis
3 kuntum cengkih
1 biji buah pelaga
2 helai daun pandan - simpul

(B) Kisar halus
5 biji bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
Sedikit halia


Cara
  1. Masukkan beras yang telah di cuci ke dalam periuk nasi. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak sapi dan minyak masak dengan api sederhana. Kemudian masukkan rempah tumis dan daun pandan. Tumis sehingga wangi anggaran 2 minit.
  3. Masukkan bahan kisar dan tumis lagi sehingga bawang kuning dan masak.
  4. Kemudian masukkan air, sos tomato, tomato puree dan buah tomato. Biarkan mendidih sekejap dan masukkan perasa dan susu cair.
  5. Rasa kan sekali lagi dan bila dan cukup tutup api.
  6. Tuang ke dalam periuk nasi yang dan sedia ada beras dan masak seperti memasak nasi biasa.
  7. Bila periuk dan bertukar ke 'KEEP WARM' biarkan sekejap dan boleh di carik. 
  8. Tekan semula butang 'COOK' dan biarkan bertukar ke warm lagi dan mati kan suiz.
  9. Sedia di sajikan bersama ayam masak merah dan jelatah simple. 

SELAMAT MENCUBA!

 KRAM
Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...