Jun 21, 2017

Jus Kurma Susu



Salam 26 Ramadhan!!

Alhamdulillah.. Jus kurma susu untuk berbuka semalam. SN tak makan hanya dengan jus kurma sama buahan sahaja. Memang tak terasa lapar bila buntu idea nak makan apa. Sahur pula SN cuma makan oat campur yogurt dan strawberry tea. Menghitung hari detik demi detik.. untuk menyambut hari raya tapi mood raya tahun ni memang hambar dan terasa sunyi sekali. Semoga aidil adha nanti SN dapat menyambut bersama family di kampung.

Jus kurma susu pun pernah viral seketika pada awal ramadhan di FB. Sebenarnya SN dah lama tahu dari classmate SN dari syria. Adalah topik yang kami cerita sehingga timbul cerita jus kurma dan SN pernah di buat banyak kali tapi baru nak entri huhu.. bukan apa sebabnya SN selalu buat bila dah waktu nak berbuka So semalam SN buat awal sikit dan frozen sekejap nak jadikan kurma slush gitu. Sedap untuk berbuka kan? Dan kurma kita sedia maklum khasiatnya dan merupakan makan sunnah yang baik untuk di amalkan. Seeloknya kita makan dengan bilangan ganjil.

Kebiasaan SN guna almond milk untuk membuat jus kurma ni tapi kalau tak ada boleh juga guna full cream atau fresh milk. Semua sedap lebih lagi kalau sejuk. Resepi mudah sekali dan tiada alasan cakap tak pandai. Jom..


JUS KURMA SUSU
Resepi: Sue Norrman

1 cawan almond milk, full cream/ fresh milk
1/2 cawan air suam
7 biji kurma - buang biji (boleh letak lebih kalau suka)
1 sdm madu atau raw sugar 
Secubit gula vanilla

Cara
  • Rendam kurma bersama dengan air suam selama 20 minit. Biarkan kurma kembang seketika.
  • Kemudian sediakan blender dan masukkan kesuMUa bahan tadi  dan kisar sehingga kurma hancur.
  • Tapiskan jus dan sedia untuk di minum atau boleh sejukan dahulu.

SELAMAT MENCUBA!

KRAM


Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...