Mei 31, 2017

KEK PANDAN KELAPA



Hai semua....
Selamat berbuka puasa dan terawih. Mungkin ada sekarang yang duduk santai sambil menikmati kuih muih berbuka tadi kan! Ini yang membuatkan hati tak keruan dan rindu nak pegi bazaar ramadhan. Walaupun tak banyak yang di beli tapi saja suka-suka cuci mata tengoh juadah yang di jual.

Semalam bila suami cakap dia akan balik hari ni memandangkan urusan kerja dan selesai dan EN minta kita buatkan kek tak kesah lah apa2 kek untuk berbuka nanti. Tada.. ini lah hasilnya Kek pandan kelapa faveret bonda SN. Kek ni SN buat selepas subuh tadi dan siap di potong letak dalam bekas terus. Malas nak tunggu makan baru potong. Bila dah ready nak santai pun senang ambil sekali hadap dengan bekas hehe...

Kek legend ni memang tak telan dek zaman kan dan bonda SN suka sekali makan kek kelapa lebih lagi kalau guna kelapa parut yang fresh dan guna minyak sapi. Tapi kali ni SN moden kan sikit dan tak letak minyak sapi memandangkan minyak sapi pun tak da di rumah. Ni pun sedap juga untuk jamuan atau makan bila teringin. Resepi mudah dan enak gitu..





KEK KELAPA PANDAN
Resepi: Sue Norrman

Loyang 8x8 inci

Bahan-bahan
(A)
250g mentega
180g gula halus

(B)
5 biji telur ayam gred B

(C)
250g tepung gandum - ayak
1 sdt serbuk penaik
80 ml susu cair

(D)
3 sdm susu manis
1 sdt pandan paste
50g kelapa parut kering 
Sedikit pewarna hijau

Cara
  1. Panaskan oven pada suhu 180 degree api bawah selama 10 minit dan turun kan suhu kepada 160 degree.
  2. Pukul bahan A selama 5 minit (medium speed) sehingga sebati. Kemudian masukkan telur satu persatu sehingga rata.
  3. Kemudian masukkan tepung selang seli dengan susu cair (di akhiri dengan tepung) dan sebati lagi.
  4. Diikuti susu manis, pandan paste, pewarna dan akhir sekali kelapa kering.
  5. Tuangkan ke dalam loyang yang sudah di sapu mentega dan di lapik kertas minyak.
  6. Bakar selama 40-50 minit sehingga kek masak. Bergantung pada oven masing-masing.
  7. Bila dan masak keluarkan dari oven dan biarkan seketika kemudian keluarkan dari loyang dan biarkan sejuk sepenuhnya.

SELAMAT MENCUBA!

 KRAM
Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...