Ogos 08, 2016

KACANG POOL SEDAP dengan roti naan cheese.



FOUL MEDAMES... mungkin nama nya agak jangal di kalangan orang kita tapi lebih femes kalau dengan nama kacang pool semua kita tahu kan? Salah satu masakan yang tidak asing lagi di kalangan kita orang malaysia. Berbagai cara dan citarasa yang berbeza kita olah untuk menjadikan ianya lazat.

Kacang pool ni sue beli seminggu yang lepas di kedai arab yang baru buka tidak jauh dari tempat sue tinggal. Kedai yang agak besar dan terdapat berbagai-bagai jenis pilihan yang datang dari berbilang negara middle east dan europe. Tapi kebanyakannya dari middle east dan seronok juga cuci mata. Sue beli 5 tin kacang pool dengan brand yang berbeza dan harga pun tidak mahal. Salah satunya kacang yang sue guna ni dan terkejut pula bila buka tin ternampak besar nya mak oii kacang nya. Tidak pula tulis extra macam size macam sejenis yang sue beli juga. 

Tak pa lah ynag penting ianya dapat di makan dan berpuas hati. Tiada yang kurangnya cuma saiznya agak besar sedikit. Manakala teksturnya sangat lembut dan masak pun tak boleh lama takut hancur. Kali ni sue masak taco style yang perencahnya pun sue beli di kedai arab yang sama. Hari ni sue masak ikit anak tekak dan di ganding dengan cheesy naan dan tzatziki. Wallah.. sedapnya!! Resepi jom..

Roti naan cheese DISINI

KACANG POOL SEDAP
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
1 tin kacang pool - kalau tak ada boleh ganti baked bean (tomato)
Cili benggala (warna ikut suka) - potong dadu kecil
1 biji tomato ranum - potong dadu kecil

(A)
1/2 biji bawang besar - cincang
2 ulas bawang putih - cincang
1 biji bawang merah - cincang
1 biji cili merah - hiris halus
1 sdm cili giling - nak pedas letak lebih
Minyak secukupnya untuk menumis

(B)
300g daging cincang (mince beef)

(C)
2 sdm perencah taco (taco powder halal)
1 sdm tomato puree 
1/2 cawan air sejuk

(D)
Serbuk perasa
Garam dan gula secukup rasa


Cara
1) Panas minyak dalam kuali, masukkan bahan A dan tumis sehingga bawang layu dan kuning.
2) Masukkan bahan B dan kacau/ tumis sehingga daging bertukar warna.
3) Kemudian masukkan bahan C satu persatu dan kacau rata.
4) Bila dah mendidih masukkan bahan D dan bahan utama (kacang pool, cili benggala, tomato).
5) Biarkan mendidih  lagi dalam 5-6 minit dan tutup api.
6) Hidang bersama roti bakar atau roti arab, pita dan naan. 

SELAMAT MENCUBA!

KRAM


Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...