Julai 21, 2016

DONUT YOGURT.. tersangatlah gebu dan lembutnya!


ASSALAMUALAIKUM...
Hari ni sue nak kongsi resepi eksperimen yang sangat sedap dan menghasilkan donut yang sangat gebu dan lembut. Semalam sue cuba buat donut yogurt dengan campuran tepung jagung untuk mendapat tekstur yang halus dan lembut. Alhamdulillah.. menjadi dan sedap sangat. Walaupun tak de ring yang mahal di tengah tu tapi hasilnya memuas hati. Yang penting kena uli sampai betul-betul elastik dan lembut kalau nak mendapat hasil yang gebu.

Sue memang suka makan donut tak kesah donut apa pun tapi yang original di salut gula. Kalau yang ada topping coklat bagai memang kurang sambutan tapi sekadar nak mencuba ok lah. Hanya tinggal sebulan lagi sue akan kembali ke malaysia dan terpaksa menghabiskan stok takut nanti lama di tinggalkan jadi tak elok. Kali ni sue balik Insyallah sampai hujung tahun sehingga semua selesai. Doakan perjalanan sue di permudahkan dan Suami sue pula akan ke Japan ada tugasan selama 2 bulan. Rumah kembali sunyi dan kami berlepas pada hari yang sama cuma destinasi berbeza. So.. jom..


DONUT YOGURT GEBU
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
2 kuning telur
1/2 sdm yogurt (original)

(B)
300g tepung roti/ high protein
3 sdm tepung jagung 
2 sdm susu tepung
3 sdm gula halus/ kaster
1 sdt instant yis
3/4 sdt double acting baking powder (kalau tak ada guna 1 1/2 sdt baking powder) 
1/3 sdt bread improver 
1-2 titik butter oil (kalau tak ada ganti esen vanilla)

(C)
100ml air sejuk peti ais
Sedikit pewarna kuning 
( sebatikan)

(D)
1/2 sdt garam
2 sdm mentega/ marjerin

Minyak  secukupnya untuk menggoreng
Gula secukupnya untuk menggolek donut 




Cara
* Kalau menggunakan bread maker masuk bahan A, B, C dan uli sebati baru masukkan D dan uli sehingga elastik  Tapi kalau menggunakan mixer atau uli tangan masuk bahan ikut turutan.*

1) Masukkan bahan seperti pencerahan di atas dan uli sehingga betul-betul elastik.
2) Kemudian tutup dengan kain dan rehat sehingga doh naik 2 kali ganda.
3) Bila dan naik, tumbuk doh untuk buang angin dan timbang setiap satu seberat 65g.
4) Bulatkan doh, tabur sedikit tepung atas talam dan letak doh yang telah di bulat tadi.
5) Tutup doh dengan kain dan rehat lagi selama 20-25 minit sehingga doh naik.
6) Tekan sedikit permukaan doh supaya leper dan buat lubang (Terap dengan penutup botol).
7) Rehat lagi 10 minit sementara menunggu minyak betul-betul panas.
*Guna minyak jangan terlalu banyak dan api sederhana tapi pastikan minyak panas secukupnya*
8) Goreng donut selama lebih kurang 1 minit baru balik sebelah lagi. Balik setiap permukaan sekali sahaja supaya ianya cantik.
9) Setelah habis semuanya biarkan suam seketika boleh lah di golek dengan gula.


SELAMAT MENCUBA!

 KRAM



Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...