Oktober 13, 2015

Rendang Sotong Hijau

Alhamdulillah.. kesampaian juga memasak rendang sotong ni dan yang paling syiok makan dengan nasi panas. Dulu masa masa di Malaysia memang selalu buat untuk makan bersama nasi lemak tapi bila dan berhijrah baru ni Sue masak rendang sotong. kalau nak sedap guna sotong yang segar tapi kami di sini memang hampa dan tak akan jumpa sotong segar. Semua nya frozen tapi syukur juga dari tak ada kan..
Mungkin janggal nama nya tapi kalau dah merasa memang tak percaya dan sedap sekali. pertama kali Sue makan bila bibik, pembantu rumah Sue masak 15 tahun dahulu. Di situlah Sue belajar dari dia dan banyak juga ilmu masakan yang dia tinggalkan untuk kenangan.

 RENDANG SOTONG HJAU
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
1 kg sotong - cuci, buang kulit dan potong 2 atau 3 sahaja.
2 sdm air kapur
500ml air

(B) Kisar
10 biji cili hijau + cili padi kalau suka pedas
10 biji bawang merah -Sue guna bawang bombay
3 ulas bawang putih
2 inci lengkuas
1 inci halia
2 batang serai
1 sdt jintan putih - sangai dulu
1 sdm biji ketumbar - sangai dulu
1 sdt jintan manis - sangai dulu
1/2 inci belacan - bakar dulu
1/2 inci kunyit hidup - bakar dulu 
2 biji buah keras 
Minyak secukupnya untuk menumis

(C)
200ml santan pekat
2-3 helai daun kunyit - hiris halus
5 lambar daun limau purut - buang tulang
1 biji limau nipis - ambil jusnya
Garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa

Cara
1) Bahan (A) - didihkan air bersama air kapur dan masukan sotong. Biarkan dalam 5-8 minit.
2) Buang air kapur dan cuci bersih lagi dengan air dalam 2-3 kali. Tos dan ketepikan.
( Penggunaan air kapur adalah untuk mengeras dan memejalkan sotong supaya bila di masak ianya tidak mengeluarkan air)
3) Tumis bahan (B) sehingga garing dan pecah minyak. Masukan bahan (C) dan kuar sehingga santan pekat baru masukan sotong tadi.
4) Kacau sebati dan masak dalam 10-15 minit lagi. Tutup api dan sedia untuk dihidang.

SELAMAT MENCUBA!


KRAM

 



Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...