Ogos 19, 2015

PASTA FARFALLE & MUSSELS BERKRIM


Alhamdulillah.. Hari ni lunch dengan baked pasta dan mussel. Simple dan kenyang yang pasti tak muak. Stok pasta banyak dan Sue suka beli bila tengok cantik je bentuk nya. kali ni Sue guna farfalle@ bow tie tapi bila dan makan sama je rasanya. Ini resepi ikut selera dan kreativiti sendiri. Pasta memang banyak jenis dan terpulang pada kita sendiri nak pelbagai memasaknya.
Dalam freezer masih sikit mussel yang dibeli time Sue buat seafood paella. Nak habiskan nanti lama-lama memang tak sedap lagi rasanya. Dimasak cara berkrim memang lumayan dan sedap. Bakar pun tak ambil masa lama nanti terlebih masak kecut pula isi mussel. So.. resepinya jom.


PASTA FARFALLE & MUSSELS BERKRIM
Oleh. Sue Norrman

SOS CHEESE
Bahan-bahan
(A)
1 sdm mentega
1/2 sdm tepung gandum

(B)
300ml susu segar
100ml krim putar
1/2 sdt gula
Sedikit lada sulah
Garam secukup rasa
1/2 cawan parutan cheedar*
1/2 sdm daun basil kering

Cara
1) Bahan A- Cairkan mentega dalam periuk menggunakan api kecil dan masukan tepung gandum. Kacau hingga  tepung cair dan masukan bahan (B) ikut turutan kecuali(*).
2) Bila dan cukup rasa dan mendidih baru masukan parutan cheedar(*). Kuar sekejap dan tutup api. Angkat dari dapur, ketepikan.



PASTA FARFALLE DAN MUSSEL
Bahan-bahan
2 cawan pasta farfalle- rebus 10 minit dan toskan

(A) 
3 ulas bawang putih- cincang halus
1-2 sdm minyak zaitun  

(B)
300g mussel (nak lebih pun boleh)
*Cuci bersih kulitnya dan toskan*
1 sdt lada hitam kasar
1/3 daun pasrley cincang
Garam sedikit

(C)
Smoked tomato- hiris panjang

Cara
*Panaskan oven pada suhu 180-200 degree terlebih dahulu api atas bawah*
1) Tumis bahan (A) hingga kuning dan masukan bahan (B) satu persatu hingga sebati dan tutup api.
2)  Guna casserole, sapu butter dan letak pasta setengah bahagian. Kemudian letak mussel diatasnya dan tuang sos cheese setengah bahagian. Ulang cara yang sama dan selepas sos cheese baru taburkan bahan (C).
3) Bakar selama 20-25 minit hingga keperangan dan bila dah cukup masa terus keluarkan takut ianya menjadi kecut dan kering.
4) Sedia untuk dimakan dan lebih sedap ketika masih panas.

SELAMAT MENCUBA!


KRAM




Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...