Jun 19, 2015

SWEDEN MIDSUMMER EVE

Alhamdulillah.. Usai sudah iftar hari ni. Seharian hujan dan nak berkebun pun tak dapat. Hari ni Sweden Midsummer eve so semua pejabat dan supermarket tutup sampai jam 2 pm tapi suami Sue tak kerja. Di Sweden mereka menyambut Midsummer lebih meriah berbanding Christmas. Ni lah masa mereka berkumpul dengan keluarga dan kawan-kawan. Kebiasaan bila Midsummer memamg hari makan ikan sepenuhnya especially ikan herring@ sill dalam bahasa swedish, salmon dan seafood ikut kesukaan mereka. Strawberi memang satu kemestian dan harga pun boleh tahan . Tiada upacara keagamaan cuma semuanya satu tradisi. Walaupun berpuasa tapi suami nak juga makan sill untuk berbuka. Sini Sue kongsikan jenis ikan yang di makan masa Midsummer...







Beginilah tradisi makan kalau midsummer eve setiap tahun..
 


Ni lah rupa bila dah satu- satu jenis herring di makan.. Sedap semua di jeruk dari fresh herb, macam daun dill, thyme, black pepper, mustard and so on.. 





Dan yang ni biasa dessert yang menjadi kemestian dan kewajiban. Strawberi di makan dengan whipping krim campur gula atau aiskrim. Mula-mula dulu tengok mereka makan nampak jangal pasalnya kita orang melayu jarang makan whipping krim camtu je. Biasa kita guna tuk kuih atau masakan. Nahhhh... Biasa dah mencuba sedap juga lebih-lebih lagi campur sekali dengan aiskrim vanilla.. Hmmmmm....


KRAM





Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...